Τα 10 καλύτερα επεισόδια X-files

Τα 10 καλύτερα επεισόδια X-files

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι (Οι κάτω των 30). 

Η σειρά 'The X-Files' προβαλλόταν από το 1993 μέχρι το 2002 και αρχικά ολοκληρώθηκε σε εννέα κύκλους, γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία. Μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο, το 1998 με την ταινία The X-Files: Fight the Future που εξελίσσει τη βασική μυθολογία της σειράς και ενώνει τον πέμπτο με τον έκτο κύκλο και το 2008, με την ταινία The X-Files: I Want to Believe, που δεν συνδέεται με τη βασική μυθολογία της σειράς, αλλά ακολουθεί ένα αυτοτελές μεταφυσικό μυστήριο και την εξέλιξη της ζωής των ηρώων.

Τον Ιανουάριο του 2016, ξεκίνησε να προβάλλεται ο 10ος κύκλος της σειράς, αποτελούμενος από 6 επεισόδια. Συγκέντρωσε μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης, με το πρώτο νέο επεισόδιο ''My struggle'' να φθάνει τους 21.4 εκατομμύρια τηλεθεατές και τη mini σεζόν συνολικά να είναι η τρίτη πιο δημοφιλής σειρά μυθοπλασίας στα νεανικά κοινά για την τηλεοπτική σεζόν 2015-16 στην αμερικάνικη τηλεόραση. Αποτέλεσμα ήταν το Fox να εγκρίνει και νέο mini κύκλο επεισοδίων, αυτή τη φορά με περισσότερα επεισόδια. Ο 11ος κύκλος έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2018 με ακόμη 10 νέα επεισόδια.

Ο Κρις Κάρτερ, ήθελε αρχικά να ασχοληθεί με απαγωγές από εξωγήινους και εμφανίσεις ΑΤΙΑ, σταδιακά όμως η πολυπλοκότητα, η ευρεία θεματολογία και οι μυθολογικές αναφορές του σεναρίου της σειράς οδήγησαν στη εξάπλωση της ιστορίας πολύ πιο πέρα από τους αρχικούς σχεδιασμούς. Πρόκειται για μία ιστορία επιστημονικής φαντασίας που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, διαδραματιζόμενη στη Γη του σήμερα. Τη μουσική της σειράς έγραψε ο συνθέτης Μαρκ Σνόου.

Τα επεισόδια διακρίνονται σε "μυθολογικά" που εξελίσσουν την κεντρική ιστορία και σε επεισόδια τύπου "τέρας της εβδομάδας", με τα τελευταία να είναι αυτοτελή με παραφυσική ή υπερφυσική θεματολογία και το ύφος τους να ποικίλει από μυστήριο και θρίλερ μέχρι σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία.

Τα μυθολογικά επεισόδια αποτελούν μία λογική ενότητα, μία ιστορία που ξεδιπλώνεται σταδιακά και επίπονα στη διάρκεια της σειράς και αποκαλύπτει το χρονικό μίας προσχεδιασμένης, επικείμενης εξωγήινης εισβολής στη Γη και μίας κυβερνητικής συνωμοσίας για τη συγκάλυψη της. Αυτή η "μυθολογία" αναπτύσσεται περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου των επεισοδίων και επικεντρώνεται σε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, μυστικές τεχνολογίες (συνήθως από το χώρο της γενετικής μηχανικής), κυβερνητικές συνωμοσίες και εξωγήινους που δρουν κρυφά στη Γη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό περιοδικό TV Guide, τα X-Files τοποθετήθηκαν στη θέση 37 των 100 καλύτερων τηλεοπτικών σειρών όλων των εποχών και ψηφίστηκαν η δεύτερη πιο καλτ σειρά παγκοσμίως μετά το Star Trek.

Η σειρά έχει προβληθεί τηλεοπτικά σε περισσότερες από 90 χώρες, έχει βραβευτεί με 5 Χρυσές Σφαίρες, 16 Emmy και 2 Screen Actors Guild Awards ενώ συνολικά υπήρξε υποψήφια 102 φορές για διάφορα βραβεία.

Τα σλόγκαν της σειράς ("The Truth Is Out There", "Trust No One", "I Want To Believe" κλπ.) έγιναν κομμάτι της ποπ κουλτούρας, ενώ η σειρά θεωρείται ορόσημο της δεκαετίας του 1990.

10. Darkness Falls

 

9. Home

 

8. Bad Blood

 

7. Tooms

 

6. The Post-Modern Prometheus

 

5. Anasazi

 

4. Jose Chung’s From Outer Space

 

3. Pilot

 

2. Clyde Bruckman’s Final Repose

 

1. Ice