Εξετάζονται όλα τα πιθανά αίτια για τη συντριβή του Τουπόλεφ

Εξετάζονται όλα τα πιθανά αίτια για τη συντριβή του Τουπόλεφ

«Όλα τα πιθανά αίτια θα εξεταστούν» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ, κατά την άφιξή του στο Σότσι, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής που έχει αναλάβει να διερευνήσει τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-154 που κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του, σήμερα τα ξημερώματα. Ο κ. Σοκολόφ υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, ιδίως εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

Πηγή των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε, άλλωστε, στο πρακτορείο RIA Novosti ότι το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης δεν θεωρείται το επικρατέστερο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το Τουπόλεφ Tu-154 χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 04.27 ώρα Ελλάδας, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι, στην κοινότητα Αντλέρ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Κατευθυνόταν προς την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, κοντά στην Λαττάκεια της Συρίας. Συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ιγκόρ Κοναντσένκοφ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» μεταξύ των 92 επιβαινόντων, ανάμεσα στους οποίους και μέλη της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού που ταξίδευαν για να περάσουν την Πρωτοχρονιά με Ρώσους στρατιώτες στη Συρία.

Εννέα Ρώσοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί επέβαιναν στο μοιραίο TU-154

Σε 24ωρη βάση θα συνεχιστούν οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των θυμάτων στη Μαύρη Θάλασσα αφού η περιοχή θα φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, από ελικόπτερα, drones και από δεκάδες σκάφη του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει το «χτένισμα» των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα οποία έχουν σκορπίσει τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους. Μέχρι τις 16:00 ώρα Ελλάδας είχαν ανασυρθεί 20 πτώματα. Σύμφωνα με πηγή των αστυνομικών αρχών, οι σοροί των περισσότερων θυμάτων βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου.

Την ίδια ώρα εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους το οποίο δύο μόλις λεπτά μετά την απογείωση και ενώ δεν είχε πάρει το απαιτούμενο ύψος χάθηκε από τα ραντάρ, χωρίς να στείλει κάποιο σήμα.

Ρωσία: Εθνικό πένθος μετά την τραγωδία με το Τουπόλεφ-154

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη Δεύτερα ημέρα εθνικού πένθους «στο σύνολο της ρωσικής επικράτειας» και υποσχέθηκε τη διεξαγωγή «ενδελεχούς έρευνας προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια της τραγωδίας».

Δεκάδες άνθρωποι άφησαν λουλούδια κοντά στην αίθουσα συναυλιών Αλεξαντρόφσκι στη Μόσχα.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν επίσης 9 δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών δικτύων Pervy Kanal, NTV και Zvezda, δύο πολιτικοί αξιωματούχοι και η επικεφαλής μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Ρωσία.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik, AFP