Προβάδισμα στο «όχι» έδωσαν εξ αρχής τα exit poll της ιταλικής τηλεόρασης RAI με 57- 61% έναντι 39- 43% υπέρ του «ναι». Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Emg Acqua, το «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση επικρατούσε με 55-59% έναντι του «ναι», που συγκέντρωνε το 41-45%. Τις προβλέψεις αυτές επιβεβαίωσε και η πρώτη καταμέτρηση των ψήφων, που υποδείκνυε σαφή ήττα του εγχειρήματος του Ιταλού πρωθυπουργού. Επί των πραγματικών αποτελεσμάτων η Emg Acqua έδωσε αρχικά ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «ναι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

 

Το διάγγελμα του Ρέντσι

 

Ο Ματέο Ρέντσι απηύθυνε διάγγελμα προς το ιταλικό έθνος από το προεδρικό μέγαρο. Κοντά στο Παλάτσο Κίτζι έλαβε χώρα μικρή κινητοποίηση των αριστερών συνδικάτων Cobas, που με συνθήματα και καπνογόνα ζητούσαν την παραίτηση του.

 

«Απόλυτα καθαρό» είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η νίκη του «όχι» είναι εντυπωσιακά εμφανής, υποστήριξε ο Ρέντσι, ο οποίος κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει ξεκάθαρες προτάσεις από εδώ και πέρα.

 

«Οι ψηφοφόροι του «ναι» προσπάθησαν να αντισταθούν στον λαϊκισμό. Θα πρέπει να νιώθουν ικανοποιημένοι για την προσπάθειά τους. Θα ήθελα να νιώθουν περήφανοι. Το να κάνει κανείς πολιτική ενάντια σε κάτι είναι πιο εύκολο. Η πολιτική γίνεται πάντα λαμβάνοντας υπ' όψιν τις μελλοντικές γενιές. Εκείνη τη μέρα θα έχετε ήδη ξεχάσει τα δάκρια τα αποψινά. Δεν χάνουμε την πίστη. Αυτή η σημαία εκπροσωπεί τον πολιτισμό, την ομορφιά της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι.

 

«Είδα μοναδικές ευκαιρίες. Για να υλοποιηθούν αυτές οι ευκαιρίες, αυτό γίνεται μόνο μέσω της πίστης στο μέλλον. Όταν ζητήσαμε την εμπιστοσύνη θέλαμε να απλουστεύσουμε το σύστημα. Δεν μετανιώνουμε για κάτι», σημείωσε ο ίδιος.

 

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για την ήττα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η εμπειρία της κυβέρνησής μου τελειώνει εδώ. «Θα πάω στο Μέγαρο Κιρινάλε και θα καταθέσω την παραίτησή μου», κατέληξε.

 

Ο Ρέντσι ειχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας, ενώ το διακύβευμα της ψήφου ξεπερνάει τα ιταλικά σύνορα. Την ίδια στιγμή, η νίκη του «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να οδηγήσει σε «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

 

Μεγάλη ήταν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η προσέλευση των Ιταλών ψηφοφόρων, η οποία ξεπέρασε το 67% ενώ οι κάλπες έκλεισαν στις 23.00.

 

Πηγή: Καθημερινή