Αποψη

 

Το σημερινό editorial τη ς εφημερίδας των συντακτών

 

 

Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς συναντώνται στο Βερολίνο ο Μπαράκ Ομπάμα, η Ανγκελα Μέρκελ, η Τερέζα Μέι, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ματέο Ρέντσι και ο Μαριάνο Ραχόι. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σύνοδο κορυφής ανάμεσα στις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης και την ισχυρότερη δύναμη του κόσμου, που ενώνει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Πρόκειται, επίσης, για μια σύνοδο κορυφής των ισχυρότερων χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

 

Ο κάθε ηγέτης προσέρχεται σ’ αυτήν με τα δικά του προβλήματα και τις δικές του επιδιώξεις. Οι ΗΠΑ με το ειδικό βάρος που διαθέτουν σε ολόκληρο τον πλανήτη και τα παγκοσμιοποιημένα συμφέροντα που έχουν αναπτύξει εδώ και δεκαετίες. Η Γερμανία, ως η κυρίαρχη οικονομική και πολιτική δύναμη της ενωμένης Ευρώπης. Η Βρετανία με το βάρος της διαχείρισης του Brexit. Η Γαλλία κάτω από την ασφυκτική πίεση μιας οικονομίας που παραπαίει και μιας Ακροδεξιάς που καλπάζει. Η Ιταλία και η Ισπανία κάτω από το βάρος της κρίσης που τις έχει φέρει στο χείλος της χρεοκοπίας.

 

Σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι -πολιτικοί, οικονομικοί, στρατιωτικοί- αυξάνουν συνεχώς, οι έξι αυτοί ηγέτες έχουν να συζητήσουν πολλά και να αποφασίσουν για περισσότερα. Πόλεμοι, οικονομικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, προσφυγικό, ανταγωνισμοί και αντιπαλότητες με άλλες δυνάμεις, ασφαλώς, είναι τα κυριότερα από τα θέματα που θα τους απασχολήσουν. Αν θέλαμε να τα συμπυκνώσουμε σε μια φράση, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία θα διαλέγαμε τη διαπίστωση που λίγο-πολύ, μετά την εκλογή Τραμπ, όλοι αντιλαμβάνονται. Η φιλελεύθερη Δύση που παραδοσιακά προβάλλει μέχρι υπερβολής ένα πλαίσιο δημοκρατικών αρχών, όσο αφηρημένο και αν ήταν, τώρα έχει στραφεί στα δεξιά.

 

Η οικονομία, βεβαίως, έχει τους νόμους της, αλλά η πολιτική είναι ο μεγάλος ρυθμιστής. Η πολιτική είναι αυτή που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις κοινωνικές υποθέσεις. Εχει καθοριστική σημασία επομένως ποια θα είναι αυτή η πολιτική. Με αυτήν την έννοια, πάνω από το τραπέζι της σημερινής συνόδου θα αιωρείται το φάντασμα του Ντόναλντ Τραμπ και των πολιτικών που αυτός επαγγέλλεται.