Euro 2024, Γεωργία Τσεχία 1-1, Πορτογαλία-Τουρκία 3-0, Βέλγιο-Ρουμανία 3-0

Το Βέλγιο έκανε το καθήκον του μετά την ήττα της πρεμιέρας από τη Σλοβακία, νίκησε με 2-0 τη Ρουμανία στην Κολωνία και ο 5ος όμιλος του Euro 2024 πήρε... φωτιά ενόψει της 3ης (και τελευταίας) αγωνιστικής της 1ης φάσης της διοργάνωσης. 

Μετά και το πρώτο «τρίποντο» της Ουκρανίας επί των Σλοβάκων στο παιχνίδι που έγινε την Παρασκευή (21/6), οι τέσσερις ομάδες του γκρουπ έχουν από 3 βαθμούς κι όπως γίνεται αντιληπτό τα πάντα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα (26/6) στα ματς, Βέλγιο-Ουκρανία και Ρουμανία-Σλοβακία. 

Η ομάδα του Ντομένικο Τεντέσκο έπαιζε σήμερα την ύπαρξή της απέναντι στους Βαλκάνιους, στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση σε κορυφαίο τουρνουά. Κανείς στους «κόκκινους διαβόλους» δεν ήθελε να σκεφτεί το ενδεχόμενο της δεύτερης ήττας σε μεγάλη διοργάνωση μετά το Μουντιάλ του 1930 και τελικά αυτό δε συνέβη.
 
Μπορεί ο Ρομέλου Λουκάκου να μην σκόραρε σε τελική φάση κορυφαίου τουρνουά για 12η φορά και να μένει «άσφαιρος» για δύο σερί ματς των γκρουπ για πρώτη φορά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, παρ΄ όλα αυτά από δική του ασίστ στο 2' ο Τίλεμανς με ευθύβολο σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής άνοιξε το σκορ.

Κι αφού οι Ρουμάνοι δεν μπόρεσαν στο καλό τους διάστημα να βρουν το γκολ της ισοφάρισης, με καλύτερη στιγμή αυτή του 5ου λεπτού με την κεφαλιά του Μπούρκα που εξουδετέρωσε πολύ δύσκολα σε κόρνερ ο Καστέλς, το Βέλγιο θα μπορούσε να έχει «καθαρίσει» το ματς στο 18' με το σουτ του Λουκεμπάκιο που βρήκε σε ετοιμότητα τον Νίτσα.

Ευκαιρία για τη Ρουμανία

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μία σημαντική στιγμή για τη Ρουμανία. Συγκεκριμένα στο 48' ο Ντράγκους κέρδισε την κόντρα στη μεσαία γραμή και ο Μιχάιλα έφυγε μόνος του με μέτωπο προς προς την αντίπαλη περιοχή, αλλά το σουτ που έκανε ήταν απελπιστικά άστοχο.

Στο 56' ο Νίτα μπλόκαρε τη μπάλα μετά το δυνατό σουτ του Ντε Μπρόινε από το ημικύκλιο της περιοχής. Το γκολ που ψάχνει από την 1η αγωνιστική ο Ρομέλου Λουκάκου το πέτυχε στο 64' από την εξαιρετική πάσα του Ντε Μπρόινε, ωστόσο, όπως έγινε και στο ματς με τη Σλοβακία με τα δύο που πέτυχε και δε μέτρησαν, έτσι και το σημερινό, καθώς ο Βέλγος στράικερ ξεκίνησε από θέση οφσάιντ.

Ασίστ Καστέλς και... 2-0

Απίστευτη ευκαιρία έχασε στο 68΄ η Ρουμανία, όταν ο Μαν βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Καστέλς, με τον γκολκίπερ του Βελγίου να κάνει την απόκρουση του αγώνα!

Το παιχνίδι είχε ανοίξει για τα καλά και στο 80' τα πάντα τελείωσαν. Το ελεύθερο του γκολκίπερ Καστέλς μετατράπηκε σε ασίστ για τον Ντε Μπρόινε, ο οποίος έβαλε πλάτη τον Ντραγκούσιν και με πλασέ «έγραψε» το 2-0.

Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)

Κίτρινες: Λουκεμπάκιο - Μάριους Μάριν, Μπάνκου 

Οι ενδεκάδες:

ΒΕΛΓΙΟ (Ντομένικο Τεντέσκο): Καστίλς, Καστάν, Φαές, Βερτόνγκεν, Ντοκού (72' Καράσκο), Τεάτ (77' Ντεμπάστ), Τίλεμανς (72' Μανγκαλά), Ονάνα, Ντε Μπρόινε, Λουκεμπάκιο (56' Τροσάρ), Λουκάκου

ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Εντι Ιορντανέσκου): Νίτα, Ράτσιου (89' Σορέσκου), Ντραγκούσιν, Μπούρτσα, Μπάνκου, Μάριους Μάριν (67' Ολάρου), Ραζβάν Μάριν, Στάντσιου, Μιχάιλα (68' Χάτζι), Μαν, Ντράγκους (81' Αλιμπεκ)

 

Video Url

Γεωργία και Τσεχία ήθελαν πάση θυσία τη νίκη μετά τις ήττες που γνώρισαν στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου από Τουρκία (3-1) και Πορτογαλία (2-1) αντίστοιχα, πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις για να την κατακτήσουν, ωστόσο, έμειναν στο 1-1 και, πλέον, τα πράγματα για να συνεχίσουν στο Euro 2024 γίνονται πάρα πολύ δύσκολα. 

Ανώτερη σε όλο το παιχνίδι η Τσεχία έχασε πολλές ευκαιρίες, ωστόσο, δεν τα κατάφερε και ο λόγος είχε ονοματεπώνυμο: Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι. Ο κιπερ της Βαλένθια έκανε φοβερές επεμβάσεις σε στη διάρκεια της αναμέτρησης και ήταν αυτός που εμπόδισε την ομάδα του Ιβάν Χάσεκ από το να πάρει τους τρεις βαθμούς. 

Οι Γεωργιανοί, που πήραν τον πρώτο τους βαθμό στην παρθενική τους συμμετοχή σε τελική φάση Euro, προηγήθηκαν με το πέναλτι του Μικαουτάτζε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, αλλά οι Τσέχοι «απάντησαν» στο 59' με τον Σικ, ο οποίος λίγο αργότερα τραυματίστηκε κι αντικαταστάθηκε από τον Ιβάν Χάσεκ.

Σε ένα ημίχρονο που η Τσεχία είχε τον απόλυτο έλεγχο του ματς, έχασε κλασική ευκαιρία στο 3' με την φάση διαρκείας στα καρέ των Γεωργιανών και τη διπλή επέμβαση του Μαμαρντασβίλι σε ισάριθμα σουτ του Σικ, σκόραρε στο 24΄ με τον Χλόζεκ, αλλά το γκολ ακυρώθηκε με τη συνδρομή του VAR (χέρι του σκόρερ), η ομάδα που μπήκε στ΄ αποδυτήρια προηγούμενη στο σκορ ήταν η Γεωργία.

Ενώ το ματς παιζόταν στις καθυστερήσεις, η μπάλα μετά το φάουλ του Κβαρατσκέλια βρήκε στο χέρι του Χράνατς κι αφού εξετάστηκε στο VAR φάνηκε η παράβαση και ο Ζίμπερτ υπέδειξε το πέναλτι. Να σημειωθεί ότι στη φάση αυτή ο Στάνεκ είχε κάνει απίστευτη απόκρουση σε πλασέ του Κάσια από κοντά, για να τελειώσει η φάση και στη συνέχεια να εξεταστεί από το βίντεο.

Ο Μικαουτάτζε δε λάθεψε από την «ασβεστένια βούλα» και σκοράροντας σε δεύτερο ματς (είχε κάνει το ίδιο και στην ήττα της πρεμιέρας από την Τουρκία με 3-1) στην παρθενική πσρουσία της εθνικής ομάδας της χώρας του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έβαλε μπροστά στο σκορ το συγκρότημα του Βίλι Σανιόλ στο 45'+4.

Αμέσως μετά τη σέντρα ο Μαμαρντασβίλι έκανε φοβερή απόκρουση στο τετ-α-τετ με τον Σικ, διώχνοντας σε κόρνερ το πλασέ του σέντερ φορ της Μπάγερ Λεβερκούζεν.  

Στο β΄ μέρος η Τσεχία τα έπαιξε όλα για όλα και ήταν επόμενο να αφήνει κενούς χώρους στην άμυνά της. Οι Γεωργιανοί προσπάθησαν να χτυπήσουν στην αντεπίθεση και στο 57' έχασαν τεράστια ευκαιρία με τον Μεκβαμπισβίλι να πλασάρει άουτ μετά από την ασίστ του Κβαρατσκέλια.

Κι αφού δεν έγινε το 2-0, έγινε το 1-1. Από κόρνερ στο 59' και κεφαλιά του Λινγκρ η μπάλα βρήκε στο δοκάρι και στο ριμπάουντ ο Σικ με το στήθος ισοφάρισε με το 20ό του γκολ στην 40ή εμφάνισή του με την εθνική Τσεχίας.

Στο 62΄ η κεφαλιά του Κρέιτσι έφυγε λίγο άουτ, σε νέα ευκαιρία για τους Τσέχους για να ανατρέψουν εντελώς τα εις βάρος τους δεδομένα από το πρώτο ημίχρονο. Ο Μαμαρντασβίλι στο 66' είπε όχι στο δυνατό σουτ του Λινγκρ, ενώ δέκα λεπτά μετά η κεφαλιά του Χίτιλ έφυγε άουτ.

Και πάλι ο Μαμαρντασβίλι στο 78' έδιωξε στη γωνία του το ευθύβολο σουτ του Λινγκρ, ο οποίος πρόσφερε σημαντικές βοήθειες από τη στιγμή της αλλαγής του.

Μοιραίος παίκτης της Γεωργίας ο Λομπιανίτζε ο οποίος στο 90΄+5 έχασε απίστευτη ευκαιρία για να χαρίσει το τρίποντο στην ομάδα του.

Διαιτητής: Ντάνιελ Ζίμπερτ (Γερμανία)
Κίτρινες: Κάσια, Μεκβαβισμπίλι, Γκβελεσιάνι, Κοτσορασβίλι - Τσουφάλ, Πρόβοντ, Γιουράσεκ, Χόλες, Σούτσεκ

Οι ενδεκάδες:

ΓΕΩΡΓΙΑ (Βίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κακαμπάτζε, Ντβάλι, Κάσια, Κβρκβέλια (82' Γκβελεσιάνι), Κοτσορασβίλι, Κβαρατσκέλια (82' Λομπιανίτζε), Νταβιτασβίλι (62' Τσακβετάτζε), Μεκβαμπισβίλι, Τσιταϊσβίλι (62' Λοτσοσβίλι), Μικαουτάτζε (88' Κβιλιτάια)

ΤΣΕΧΙΑ (Ιβάν Χάσεκ): Στάνεκ, Χόλες, Χράνατς, Τσούφαλ, Χλόζεκ (55' Ματέι Γιουράσεκ), Σικ (68' λ.τρ. Χίτιλ), Πρόβοντ (81' Μπάρακ), Νταβίντ Γιουράσεκ (81' Σέβτσικ), Τσέρνι (55' Λινγκρ), Κρέιτσι, Σούτσεκ

ΘΕΜΗΣ ΤΟΓΙΑΣ

Video Url

 

 Παράσταση για ένα ρόλο ήταν η σημερινή αναμέτρηση ανάμεσα σε Πορτογαλία και Τουρκία για την 2η αγωνιστική του 6ου ομίλου του EURO 2024, που έληξε με 3-0 υπέρ των Ιβήρων. Με αυτή τη νίκη η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ εξασφάλισε την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, έχοντας δύο νίκες σε ισάριθμα ματς. Αντίθετα, η Τουρκία θα τα δώσει όλα την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Τσεχία. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Μπερνάρντο Σίλβα (21΄), Ακαϊντίν (28΄ αυτογκόλ) και Μπρούνο Φερνάντες (56΄).

   Το σκορ άνοιξε στο 21ο λεπτό, όταν ο Ραφαέλ Λεάο πάσαρε στον Μέντες, που με τη σειρά του έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, με τον επερχόμενο Μπερνάρντο Σίλβα να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Αλτάι Μπαγιντίρ για το 1-0.

   Η φάση, όμως, που έκρινε ουσιαστικά τον αγώνα πραγματοποιήθηκε στο 28΄. Ο Ακαϊντίν, ο οποίος την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, θέλησε να γυρίσει την μπάλα στον Μπαγιντίρ, δεν συνεννοήθηκε καλά με τον Τούρκο τερματοφύλακα και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα των Τούρκων για το 2-0.

   Το προβάδισμα των δύο τερμάτων «έλυσε» τα πόδια των Πορτογάλων, που δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι τη λήξη του α΄ μέρους.

   Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους Τούρκους να είναι πιο επιθετικοί, αλλά η ομάδα του Βιντσέντζο Μοντέλα δεν ήταν σε καλή ημέρα και στο 56΄ ο Κριστιάνο Ρονάλντο βγήκε τετ-α-τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα, «έκοψε» την μπάλα στον Μπρούνο Φερνάντες, που δεν δυσκολεύτηκε να ανεβάσει τον δείκτη του σκορ σε 3-0.

   Η Τουρκία προσπάθησε για το γκολ της τιμής, αλλά δεν τα κατάφερε και το 3-0 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Διαιτητής: Φέλιξ Τσβάιερ (Γερμανία)
Κίτρινες: Μπαρντακτσί, Ακαϊντίν, Τσελίκ - Λεάο, Παλίνια

Οι συνθέσεις:

ΤΟΥΡΚΙΑ (Βιντσένζο Μοντέλα): Αλτάι Μπαγιντίρ, Τσελίκ, Ακαϊντίν (76΄ Ντεμιράλ), Μπαρντακτσί, Καντιόγλου, Αϊχάν (58΄ Γιουκσέκ), Τσαλχάνογλου, Ακγκούν (70΄ Γκιουλέρ), Κιοκτσού (46΄ Γιαζιτσί), Ακτούρκογλου (58΄ Γιλντίζ), Γιλμάζ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κόστα, Κανσέλο (68΄ Σεμέδο), Πέπε (83΄ Αντόνιο Σίλβα), Ντίας, Μέντες, Φερνάντες, Παλίνια (46΄ Ρούμπεν Νέβες), Βιτίνια (88΄ Ζοάο Νέβες), Μπερνάρντο Σίλβα, Ρονάλντο, Λεάο (46΄ Νέτο)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΡΚΑΔΗΣ

Video Url