«Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι η ελληνική κοινωνία αξίζει, μπορεί και οφείλει να έχει μια πολύ καλύτερη πραγματικότητα», τονίζει η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της στην "Καθημερινή", κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να εμπεδώσει ως κανονικότητα μια νεοφιλελεύθερη συνθήκη και ότι «επενδύει σε μια κοινωνία φόβου και μηδενικών προσδοκιών».
Στο ερώτημα αν μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη απαντά: «Ναι, αλλιώς δεν θα κατέβαινα υποψήφια. Κατεβαίνω υποψήφια για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ανακτήσει τη δυναμική του, να ασκήσει μια δομική ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα και γρήγορα να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά...». Αναφέρει ότι βασικές προτεραιότητες του πολιτικού οράματος της είναι η μείωση των ανισοτήτων με σαφείς πολιτικές αναδιανομής, η οικοδόμηση μιας δυναμικής οικονομίας, η ασφάλεια μέσα από δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία και σαφώς ρυθμισμένη αγορά εργασίας. «Απαραίτητη προϋπόθεση, ένα κράτος που οδηγεί, παρεμβαίνει, ρυθμίζει στην κατεύθυνση των παραπάνω».
Επισημαίνει ότι «η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η αφετηρία του, το αξιακό και το θεωρητικό του φορτίο, είναι αναμφισβήτητα στην Αριστερά» και πως «ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα κυβερνητικό κόμμα. Απευθύνεται στο μεγαλύτερο δυνατό ακροατήριο». Σημειώνει ότι «επιδιώκουμε να συνομιλήσουμε, να επηρεάσουμε και να πείσουμε όσο δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας» και ότι «προφανώς, αυτό αφορά και τους ανθρώπους που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο, αφορά ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό σε κρίσιμα θέματα, αλλά δεν νιώθουν πλήρη ιδεολογική ταύτιση». Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική και ιδεολογική επιρροή».Για το εάν θα συναντούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι «όλα λέγονται δημόσια, ενώπιον των πολιτών» και «άρα, δεν πιστεύω ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό, ούτε θα επιδιώξω κάποια συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη». Σχολιάζει ότι «εξάλλου, υπήρξε μια περίοδος που από εμάς έγιναν σαφή καλέσματα, αλλά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέλεξε τις ίσες αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Ν.Δ., κάτι που προφανώς διευκόλυνε τον κ. Μητσοτάκη». Σε ερωτήσεις για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο καθένας από εμάς κατέρχεται με την προσωπικότητα του, τη διαδρομή του, την πολιτική του θέση, την οργανωτική του πρόταση και διεκδικεί να πείσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συμμετεχόντων».
Ερωτηθείς σχετικά με «"καρφιά" που δέχεται από τον Παύλο Πολάκη», η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρει ότι κατανοεί «την ανάγκη κάθε συντρόφου να εκφραστεί ή να πάρει θέση σε αυτή τη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ». «Αυτό που δεν κατανοώ», σημειώνει, «είναι η επιμονή κάποιων συντρόφων να στοχοποιούν προσωπικά, γιατί έχει λάβει τέτοια χαρακτηριστικά, ή να προσπαθούν να υποστηρίξουν ότι πίσω από μια υποψηφιότητα υπάρχουν κάποιου είδους σκοτεινά κέντρα. Αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει». Προσθέτει ότι «οφείλουμε να προτάξουμε τον συλλογικό μας στόχο, που είναι η ιδεολογική και πολιτική ήττα της Ν.Δ. και η επικράτηση της δικής μας πρότασης και η εκ νέου έμπνευση της ελληνικής κοινωνίας για ένα καλύτερο μέλλον», ενώ σχολιάζει πως δεν αισθάνεται ότι πρέπει να δώσει διαπιστευτήρια καθαρότητας, «ούτε σε συκοφαντίες ούτε σε βρώμικο πόλεμο». Αναφέρει ότι δική της εκλογή «θα σημαίνει και μια συλλογική δέσμευση ότι οι κανόνες θα τηρούνται από όλους. Προφανώς θα υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία, συζήτηση, αλλά άπαξ και λαμβάνεται μια απόφαση, αυτή θα μας δεσμεύει όλους και θα τηρείται από όλους».