Κυκλοφόρησε το 1989, ο Φοίβος λέει ότι το έγραψε 3 χρόνια πριν όταν ήταν 13 και έχει αναφορά σε πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν όταν γεννήθηκε, πραγματικά είναι ένα μοναδικό ταλέντο.
Ο Φοίβος ήταν 16 ετών αποφάσισε να συναντήσει από κοντά τον Μάνο Χατζιδάκι και να του δώσει μια κασέτα για να ακούσει τη δουλειά του αποκαλώντας τον μάλιστα “συνάδελφε”. Το άγχος του τραγουδοποιού ήταν μεγάλο αλλά αυτό το θάρρος/θράσος οδήγησε στο να υπογράψει ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης την παραγωγή πρώτου του δίσκου.
Ανάμεσα στα τραγούδια που ξεχώρισε ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν και η “Επέτειος” την οποία ο Φοίβος Δεληβοριάς έγραψε σε ηλικία 13 ετών. Την Πρωτομαγιά του ’87. Σήμερα, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, μοιράστηκε την ιστορία πίσω από αυτό το τραγούδι.
“Η ΕΡΤ είχε δείξει κάποια στιγμή ένα επετειακό ντοκιμαντέρ για την Επταετία. Μιλούσαν άνθρωποι που είχαν ζήσει το Πολυτεχνείο. Είχαν έρθει φίλοι των γονιών μου και το έβλεπαν όλοι μαζί. Ξεκίνησαν με έξαψη, θυμόντουσαν, ανεκδοτολογούσαν, απαντούσαν στις ερωτήσεις μας. Ως το τέλος της εκπομπής ήταν μελαγχολικοί, διαλύθηκαν ησύχως, ένας είχε παραφάει, άλλος είχε να προλάβει μίαν άλλη εκπομπή, άλλος είχε κάπου να πάει, αλλά δεν είχε πουθενά να πάει στην πραγματικότητα. Κάθησα κι έγραψα αυτό” περιγράφει.
“Σήμερα γιορτάζει κι αυτό. Σε μια περίοδο για την οποία θα γυριστούν πολλά ντοκιμαντέρ κάποτε. Τώρα όμως είναι νωρίς. Έχουμε φάει άτακτα και μηχανικά, μπορούμε να προλάβουμε όλες τις εκπομπές του κόσμου, δεν έχουμε κάπου να πάμε, γιατί δεν γίνεται να πάμε πουθενά. Θα περάσει όμως κι αυτό -με τις λιγότερες απώλειες ελπίζουμε- και κάποιο παιδί στο μέλλον θα γράψει κι αυτό ένα τραγούδι που θα τελειώνει περίπου όπως το δικό μου. Και θα μιλάει για μας και τα γεροντικά μας, ροζιασμένα δάχτυλα από τα «like», τα «έλεος», τα «νοιάζομαι» και τα «ουάου» (αυτά με το ορθάνοιχτο, απορημένο στοματάκι)”.