Είναι το Υπάρχω ένα ροκ τραγούδι;

Όταν είδα τον Δημήτρη Πουλικάκο να διασκευάζει στον «Δράκουλα των Εξαρχείων» το «Υπάρχω» ντυμένος χωροφύλακας, θεώρησα ότι αυτή θα ήταν η μοναδική -ever- αλλιώτικη -και τέλεια- διασκευή του τραγουδιού. Η σύνθεση του Χρήστου Νικολόπουλου, οι στίχοι του Πυθαγόρα και -κυρίως- η ερμηνεία του Στέλιου Καζαντζίδη δίνουν ένα από τα καλύτερα λαϊκά στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Επιπλέον, δεν έχω συναντήσει άνθρωπο που να είναι κοντά στο rock και να μην λατρεύει το «Υπάρχω». Μάλιστα, rock τραγούδι το θεωρούσε και ο ίδιος ο Καζαντζίδης.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος έχει γράψει το εξής: «Με μια μεγάλη χαρά παίρνω φόρα και το μπουζούκι στα χέρια και το παίζω και του τραγουδάω με ΛΑ ΛΑ ΛΑ αφού δεν είχαμε ακόμα λόγια -το μετέπειτα “Υπάρχω”. Βλέπω τον Στέλιο συνοφρυωμένο και διστακτικό και μου λέει “καλά ρε πιτσιρίκο τι μου λες, να τραγουδήσω σλόου-ροκ” και εγώ με ένα τρόπο τρυφερό για να μην τον στεναχωρήσω του λέω “βρε Στέλιο οι εποχές αλλάζουν και θέλουν καινούργια πράγματα με διαφορετικά χρώματα”. Ο Στέλιος ήταν εξηρτημένος στις παλιές λαϊκές φόρμες και δύσκολα άλλαζε βηματισμό».

Αλλά -όπως ξέρουμε όλοι- το λάτρεψε. Και εκτός από τον Καζαντζίδη, τον Πουλικάκο κι όλους εμάς, το λάτρεψαν και οι Reggaestan από το Ισραήλ και το διασκευάζουν εδώ ως “Elinor” επί το τζαμαϊκανότερον. Επιπλέον, Taylor Swift, Charles Trenet, Zaz, Bob Marley, Rolling Stones, Fantastic Negrito, Natalia Lafourcade, Harry Styles, Blondie, Chris Rea, Seba Campos, War, τραγούδια γνωστά, τραγούδια καλοκαιρινά -καινούργια και πιο παλιά- στις Σημειώσεις Ενός Μονομανούς στο Kosmos 93.6 και 107 στις 8:00.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

καλή ακρόαση 🙂

Όλος ο Kosmos, σε ένα ραδιόφωνο!

#KosmosWeekend

#simeiwseisenosmonomanous

http://www.kosmosradio.gr

 

Από την σελίδα του 

 

Giorgos Florakis