Γιώργος Παπαστεφάνου: Οι ήχοι της τζαζ στην Αθήνα

Γιώργος Παπαστεφάνου: Οι ήχοι της τζαζ στην Αθήνα

Οι ήχοι της τζαζ είχαν φτάσει στην Αθήνα και νωρίτερα, από τα χρόνια κιόλας τού ‘20 και τού ‘30. Αλλά μετά τον πόλεμο, οι μοντέρνοι ρυθμοί όπως το σουίνγκ, το σλόου ή το μπλουζ, άρχισαν να συναγωνίζονται το βάλς και το ταγκό, που ως τότε κυριαρχούσαν.

Από τους πρώτους φανατικούς πιστούς τής τζαζ ήταν ο Μίμης Πλέσσας, που άκουγε το ιταλικό Ράδιο Μπάρι, όταν δεν υπήρχε ακόμα στην Αθήνα ραδιοφωνικός σταθμός. Αργότερα, ο Μίμης θα έκανε τις δικές του εκπομπές με τζάζ στο κρατικό ραδιόφωνο και θα έπαιζε τζαζ στα πρωϊνά τού Οικονομίδη με τραγουδίστριες την Ζωΐτσα Κουρούκλη και την Νάνα Μούσχουρη. Το 1952, στο καινούριο, φιλικό, γεμάτο φρέσκες ιδέες Δεύτερο Πρόγραμμα, «Τρία τέταρτα στη δισκοθήκη» λεγόταν μια δημοφιλέστατη μεσημεριανή εκπομπή με τζαζ που για σήμα της είχε το Moonlight serenade τού Γκλεν Μίλερ με την ορχήστρα Ραίη Άντονυ. Εννοείται πως η τζάζ είχε και πολλούς ακόμα οπαδούς στο ελληνικό ελαφρό τραγούδι. Από τους πρώτους ο Γιάννης Σπάρτακος, ο Κώστας Καπνίσης, ο Νίκυ Γιάκοβλεφ, μετά τον πόλεμο ο Γιώργος Μουζάκης και ο Ηρακλής Θεοφανίδης.

Ο Ηρακλής, αδελφός τού συνθέτη Μενέλαου Θεοφανίδη, ήταν από την Σάμο. Αλλά ένα μεγάλο κομμάτι τής ζωής του το πέρασε στην Αμερική, όπου και πέθανε. Είχε γεννηθεί το 1917. Και τα πιο γνωστά τραγούδια του ήταν «Να ανθίσει το όνειρο σου κάποιο δείλι» και «Είναι εκείνη π’ αγαπώ» με τον Τώνη Μαρούδα, καθώς και ένα που τραγουδιέται ακόμα, «Θα 'θελα να ’μουνα εκείνη (ή εκείνος) π’ αγαπάς», ανάλογα αν το λέει άντρας ή γυναίκα. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1948 σε δίσκους τών 78 στροφών και σε διπλή εκτέλεση. Με την Μαίρη Λω στην Κολούμπια, με την Νίτσα Μόλλυ στην ανταγωνίστρια Οντεόν. Τραγουδήθηκε όμως κι από νεότερες φωνές. Μαρινέλλα, Δήμητρα Γαλάνη, Αλέκα Κανελλίδου, Τέρη Χρυσό, Γιώργη Χριστοδούλου, Δώρο Δημοσθένους και βέβαια, Μαργαρίτα Ζορμπαλά.

Η Μαργαρίτα το ηχογράφησε το 1982 για το δίσκο «Πάμε σαν άλλοτε», που είχαμε ετοιμάσει με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Ένα χρόνο μετά, το τραγούδι τού Ηρακλή Θεοφανίδη με τους στίχους τού βετεράνου Κώστα Κοφινιώτη, ηχογραφήθηκε ξανά από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής τής ΕΡΤ για την τηλεόραση με άλλη ενορχήστρωση, τού Κώστα Καπνίση, αλλά με ερμηνεύτρια και πάλι την Μαργαρίτα Ζορμπαλά. Μαέστρος ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης. Οργάνωση παραγωγής Λαμπρινή Αθανασίου-Μπλέτα, τηλεσκηνοθεσία Δάφνη Τζαφέρη. Αυτό το βίντεο θα δείτε.