Μπουρνόβας, προάστειο της Σμύρνης στο Ελληνικό τραγούδι

Μπουρνόβας, προάστειο της Σμύρνης στο Ελληνικό τραγούδι

Και όσοι δεν είμαστε Σμυρνιοί, μάθαμε τον Μπουρνόβα μέσα από τα τραγούδια: «Παποράκι τού Μπουρνόβα και καρότσα τής στεριάς» ή «Χόρεψε Μπουρνοβαλιά μου να θυμάμαι τα παλιά μου, χόρεψε αγαπούλα μου, παραμύθι πούλα μου».

Ο Μπουρνόβας φημιζόταν για τα όμορφα κορίτσια του, αλλά και για τα λουλούδια του και τις αθλητικές του εγκαταστάσεις. Ήταν αριστοκρατικό, πανάκριβο προάστειο τής Σμύρνης, στο οποία οι πλούσιοι Μικρασιάτες, Έλληνες, Αρμένιοι, αλλά και πάρα πολλοί ξένοι, Άγγλοι κυρίως, είχαν πολυτελείς επαύλεις. Όταν το 1983 η Χάρις Αλεξίου ηχογράφησε στην ΜΙΝΩΣ τον δίσκο με τα «Τσίλικα» τραγούδησε ανάμεσα στα άλλα και έναν ωραίο «Μπουρνοβαλιό μανέ», που λίγο μετά τον ξανατραγούδησε πλαισιωμένη από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής τής ΕΡΤ, σε μία εκπομπή που είχε παραγγείλει στο τμήμα μας, τμήμα ψυχαγωγικών εκπομπών τής τηλεόρασης, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, διευθυντής εκείνη την εποχή τής Κρατικής Ραδιοφωνίας.

Ο Κώστας Κλάββας είχε κάνει εδώ την ενορχήστρωση, ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης ήταν ο μαέστρος. Στην οργάνωση τής παραγωγής η Λαμπρινή Αθανασίου-Μπλέτα, στην τηλεσκηνοθεσία η Δάφνη Τζαφέρη.

 

 

 

 

 

Video Url