Classic Albums : Rush - 2112 (1976)

Ένα από τα πλέον αρχετυπικά albums του progressive rock, μνημείο του είδους

Η κυκλοφορία του Caress of Steel το 1975, είναι κομβική για το γκρουπ. Το μεγάλο hit δεν έρχεται, η εταιρεία πιέζει, οι Rush γνωρίζουν πως στον επόμενο δίσκο παίζουν την ίδια τους την καριέρα. Εάν το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, θα γυρνούσαν όλοι στις καθημερινές δουλειές τους στην Καναδική επαρχία, όντας στο μέλλον εκείνο το cult γκρουπάκι από τον Βορρά που έβγαλε τρεις πολύ ωραίους δίσκους κάπου στα μέσα της δεκαετίας. Προς έκπληξη όλων και ειδικά των υπευθύνων της εταιρείας τους, οι Rush κάνουν του κεφαλιού τους. Προς έκπληξη ακόμα περισσότερων, ίσως και των ίδιων των Rush, το αποτέλεσμα ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Το "2112", από την εμπορική σκοπιά, ήταν αρκούντως επιτυχημένο ώστε να δώσει στους Rush μια καριέρα η οποία έληξε μετά από πάρα πολλά χρόνια και με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, όταν οι ηχογραφήσεις και κυρίως οι περιοδείες έγιναν δυσβάσταχτες, πριν από περίπου 9 χρόνια. Καλλιτεχνικά μιλώντας, είναι ίσως ένα από τα πιο προσωπικά και λατρεμένα για τους οπαδούς του γκρουπ albums, με την ομώνυμη 20λεπτη ελεγεία να αποτελεί ευαγγέλιο για αυτούς, καθώς είναι δεδομένο πως γνωρίζουν κάθε νότα κάθε λέξη και χτύπημα των τυμπάνων απ'έξω και ανακατωτά. Το progressive hard rock αποκτά πλήρη υπόσταση, μέσα από ένα album το οποίο κερδίζει με άνεση το τεστ του χρόνου και που μαζί με τα επόμενα που κυκλοφόρησε το γκρουπ, αποτελούν τις βάσεις για τον progressive ήχο των επόμενων δεκαετιών. Ο ιδανικός συνδυασμός των Yes και Genesis ακουσμάτων των Lee και Lifeson, με τη δεδομένη rock κληρονομιά τόσο της Αγγλίας, όσο και της Καναδικής επαρχίας από την οποία προέρχονταν και οι ίδιοι τους. Στιχουργικά, ο ευπατρίδης Peart μιλάει για την ιδιοφυία της γνωστής φιλοσόφου και συγγραφέως της εποχής Ayn Rand, μια επιρροή την οποία ωστόσο αποκήρυξε τα επόμενα χρόνια. Το 20λεπτο ομώνυμο έπος συμπληρώνουν 5 αγαπημένα τραγούδια, με το Something for Nothing που κλείνει το δίσκο να κερδίζει εκ νέου τις εντυπώσεις, με τον ευθύ ροκ ρυθμό του και την εκ νέου Rand-ική προσέγγιση του Peart στους στίχους. Το 2112 είναι ένα κλασικό και αριστουργηματικό album από άκρη σε άκρη.

Αποτέλεσε δε την απαρχή ενός από τα καλύτερα σερί κυκλοφορίων στην ιστορία, καθώς κατά την πλειοψηφία του rock κόσμου, όλα τα albums που ακολούθησαν μέχρι και το Grace Under Pressure είναι δεκάρια ακατέβατα. Την κορυφή βέβαια πατάει πρώτο το Moving Pictures του 1981, το οποίο αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνο του. Παρά το γεγονός ότι η μουσική τους ήταν δύσκολη και οι ίδιοι τους κάπως "αντιεμπορικοί" ως περσόνες, οι Rush σήμερα συγκαταλέγονται σε κάθε σοβαρή λίστα που έχει μέσα τη λέξη "καλύτερο". Με τη συνέχεια της φράσης να μην έχει σημασία. Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως δεν υπάρχει πιθανότητα reunion με άλλον drummer ή κάτι αντίστοιχο. Ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί ένα "ευτυχώς".

 

Tags