Classic Albums : Sex Pistols - Nevermind the Bollocks (1977)

Ποτέ άλλοτε ένας δίσκος δεν αποτέλεσε τόσο πολύ τον ορισμό ενός είδους

O Malcolm McLaren είναι ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας από το Λονδίνο, ο οποίος θα βρεθεί την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος. Το Manhattan βράζει και το CBGB είναι το επίκεντρο μιας νέας μουσικής επανάστασης. Τα μέλη της αντιτίθενται κοινωνικά στους hippies, ενώ μουσικά έχουν κουραστεί με το εξεζετημένο ροκ των τραγουδιών μεγάλης διάρκειας και των γυαλισμένων παραγωγών. Οι Dead Boys, οι Ramones, η Patti Smith και ένα σωρό άλλοι τον εμπνέουν για το αντίστοιχο αγγλικό "πείραμα". Πίσω στην πατρίδα, οι νέοι είναι σε αδιέξοδο με την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό να μη βρίσκουν τρόπο έκφρασης. Πολύ από αυτούς μαζεύονται στη μπουτίκ του McLaren, στην Kings Road του Λονδίνου, ονόματι "Sex". Ο επιχειρηματίας μαζεύει τρεις πελάτες του, καθώς και τον υπάλληλο του Glen Matlock και δημιουργεί τους Sex Pistols. Τα υπόλοιπα είναι μια σπουδαία μουσική ιστορία.

Το ένα και μοναδικό album των Sex Pistols αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα, αν όχι τα σπουδαιότερο, albums του punk rock, έναν δίσκο που από την αρχή ως το τέλος καταφέρνει όσο ελάχιστοι δίσκοι να περικλείει την ουσία του είδους, τη μουσική απλότητα και ουχί απλοϊκότητα, την κοινωνική κατακραυγή μιας γενιάς που έψαχνε εναγωνίως τους ύμνους της. Το Nevermind the Bollocks έγινε με τα χρόνια αναπόσπαστο μέρος της αγγλικής, και όχι μόνο, ποπ κουλτούρας, ενώ εκείνη την εποχή έγινε εν μια νυκτί το απόλυτο soundtrack της νεολαίας της προ-θατσερικής Αγγλίας. Όσο για τραγούδια; Παρά το γεγονός ότι και τα 11 κομμάτια του album έχουν τη δική τους ιστορία και σημειολογία, είναι οι 3+1 παρακάτω ύμνοι που με την μουσική και τους στίχους τους όρισαν ουσιαστικά το αγγλικό punk, αποτελώντας πυξίδα για όλους όσους προσπάθησαν στη συνέχεια να πατήσουν στα χνάρια των Pistols:

 

 

 

 

Το punk rock είχε σε κάποιο βαθμό, ως εγγενές στοιχείο, την αυτοκαταστροφή. Οι Sex Pistols είναι το πλέον κλασικό παράδειγμα αυτού, κι ως εκ τούτου το απόλυτο one hit wonder. Οι Sex Pistols διαλύθηκαν τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του Nevermind the Bollocks, κατά τη διάρκεια της περιοδείας για την πρώθηση του. Λίγους μήνες αργότερα, ο Sid Vicious θα έφευγε από τη ζωή. Οι Pistols υπήρξαν γκρουπ "case study" μιας άλλης εποχής ή οποία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το κίνημα του punk rock θα ήταν πολύ διαφορετικό και πολύ λιγότερο δημοφιλές χωρίς τη συμβολή τους. Το Nevermind the Bollocks είναι δίσκος απαραίτητος για κάθε σοβαρή δισκοθήκη, ανεξάρτητη από τη rock συλλογή της.