53 χρόνια μετά - Pearl - Janis Joplin (1971)

50 χρόνια μετά - Pearl - Janis Joplin (1971)

1971, No1 στις ΗΠΑ

Το άλμπουμ έχει μια πιο εκλεπτυσμένη αίσθηση από αυτά που ηχογράφησε με τους Big Brother and the Holding Company και την Kozmic Blues Band λόγω της τεχνογνωσίας του παραγωγού Paul A. Rothchild και των νέων υποστηρικτικών μουσικών της. Ο Rothchild ήταν περισσότερο γνωστός ως παραγωγός στούντιο ηχογράφησης των The Doors και συνεργάστηκε καλά με την Joplin, αποκαλώντας την όνειρο του παραγωγού. Μαζί κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ που παρουσίαζε τα εξαιρετικά φωνητικά της ταλέντα. Χρησιμοποίησαν Sunset Sound Recorders στο Λος Άντζελες.

Οι Full Tilt Boogie Band ήταν οι μουσικοί που τη συνόδευσαν στο Festival Express , μια περιοδεία συναυλιών με τρένο στον Καναδά, το καλοκαίρι του 1970. Πολλά από τα τραγούδια αυτού του άλμπουμ ηχογραφήθηκαν στη σκηνή συναυλιών στον Καναδά δύο μήνες πριν από την Τζόπλιν και το συγκρότημα ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις του στο Λος Άντζελες. Το συγκρότημα εμφανίστηκε επίσης δύο φορές στο The Dick Cavett Show . Έπαιξαν επίσης πολλές αμερικανικές πόλεις, τόσο πριν όσο και μετά το Festival Express , αν και καμία ηχογράφηση αυτών των συναυλιών δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα.

Και τα εννέα κομμάτια στα οποία τραγουδά εγκρίθηκαν και διασκευάστηκαν προσωπικά από την Τζόπλιν. Η Pearl περιλαμβάνει την #1 επιτυχία " Me and Bobby McGee ", στην οποία έπαιζε ακουστική κιθάρα, σε γραμμένο από τους Kris Kristofferson και Fred Foster . "Trust Me", του Bobby Womack , γραμμένο για την Joplin. Το "Get It while You Can" του Howard Tate , που παρουσιάζει το φωνητικό της φάσμα. και τα πρωτότυπα τραγούδια "Move Over" και "Mercedes Benz", το τελευταίο που συνυπογράφουν οι Joplin, Bobby Neuwirth και Michael McClure .

Η Joplin τραγούδησε σε όλα τα κομμάτια εκτός από το "Buried Alive in the Blues", το οποίο ήταν στην πραγματικότητα ένα backing κομμάτι στο οποίο δεν είχε ηχογραφήσει ακόμη φωνητικά. Στον συγγραφέα του τραγουδιού Nick Gravenites προσφέρθηκε η ευκαιρία να το τραγουδήσει ως φόρο τιμής στην Joplin, αλλά εκείνος το απέρριψε και έτσι το τραγούδι κατέληξε ως instrumental . Αργότερα τραγούδησε το τραγούδι με το πρώην συγκρότημα της Joplin Big Brother and the Holding Company για το άλμπουμ τους του 1971 How Hard It Is .

Οι ηχογραφήσεις, ξεκινώντας στις αρχές Σεπτεμβρίου, τελείωσαν με τον πρόωρο θάνατο της Τζόπλιν στις 4 Οκτωβρίου 1970. Η τελευταία της συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου μετά από διάλειμμα αρκετών ημερών, της έδωσε ένα καπέλα "Mercedes Benz". Ήταν το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησε πριν πεθάνει.Το εξώφυλλο του άλμπουμ, φωτογραφημένο από τον Barry Feinstein στο Λος Άντζελες,  δείχνει την Τζόπλιν να ξαπλώνει στο κάθισμα της βικτοριανής εποχής με ένα ποτό στο χέρι. 

Video Url

 

Κυκλοφόρησε 12 Ιανουαρίου του 1971

MOVE OVER

Video Url

 

CRY BABY

Video Url

 

ME AND BOBBY McGEE

 

Video Url

GET IT WHILE YOU CAN

Video Url