The Generation X Soundtrack : Spin Doctors - Pocket Full of Kryptonite (1991)

Πολλά περισσότερα από το hit του "Two Princes"

Η έννοια του "one hit wonder" έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια. Στις αναμνήσεις και τις μουσικές ανασκαφές, καθένας από μας γυρνάει συχνά πυκνά σε εκείνο το γκρουπ ή τον καλλιτέχνη, που μας κράτησε συντροφιά για κάποιο διάστημα μέσα από ένα album ή τραγούδι, το οποίο και έγινε μεγάλη επιτυχία. Οι Spin Doctors θα είναι πάντοτε το συγκρότημα του "Two Princes", του τραγουδιού που ενώ γνωρίζαμε απ' έξω πολλές φορές κάναμε λάθος στον τίτλο του αποκαλώντας το εκείνο το "Just go ahead now"... Ίσως όμως κρύβεται μια μικρή αδικία εδώ. Σίγουρα με την επιτυχία του Two Princes, τα μέλη του γκρουπ έχουν πλέον χρήματα και για τα... δισέγγονα τους, ωστόσο το Pocket Full of Kryptonite ήταν ένας εξαιρετικός δίσκος που δεν του άξιζε να μνημονεύεται για ένα τραγούδι και μόνο.

Και αυτό διότι ίσως ποτέ άλλοτε στα 90s (σε αντίθεση με παλιότερες εποχές και εκπροσώπους όπως οι Extreme, οι Funkadelic, ο James Brown και όλη η αφρόκρεμα του είδους), το funk rock και η funk μουσική γενικότερα δεν ήταν τόσο εύκολα προσεγγίσιμη και απολαυστική. Έχοντας εξαιρετική χημεία μεταξύ τους, τα τέσσερα μέλη καταφέρνουν και συνδυάζουν υπέροχα τα classic rock, alternative rock, funk, soul και όποια άλλα στοιχεία τους έχουν επηρεάσει, με ήχο όμως που βασίζεται πρωτίστως στην εξαιρετική κιθαριστική δουλειά του υποτιμημένου Eric Schenkman. Στα φωνητικά οι ερμηνείες του Chris Barron ακούγονται ολόσωστες και προσιτές, χωρίς να είναι κάτι το εξωπραγματικό, ενώ το στιβαρό rhythm section αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο που βοήθησε στην επιτυχία του εν λόγω δίσκου. Όλα τα τραγούδια του album έχουν κάτι το ξεχωριστό να πουν. Κάποιος όμως θα μπορούσε να ξεχωρίσει, πέρα φυσικά από το Two Princes, τα Jimmy Olsen's Blues και το έτερο hit Little Miss Cant Be Wrong (μιλώντας για funk), αλλά και το Refrigerator Car που φέρνει στο νου κάτι από τις μεγάλες στιγμές των Pearl Jam. Στο σύνολο του, το Pocket Full of Kryptonite υπήρξε ένας δίσκος που στέκεται πολύ ψηλά, όσον αφορά τους εκπροσώπους της εναλλακτικής και ταυτόχρονα πολύ ποιοτικής δεκαετίας του 90.

Ένα από τα πιο επιτυχημένα ντεμπούτα της δεκαετίας, το Pocket Full of Kryptonite κατάφερε και έδωσε μια αρκετά προσοδοφόρα καριέρα στους Spin Doctors, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα, με σποραδικές ηχογραφήσεις και συναυλίες. Η ποιότητα δεν έλειψε ποτέ από αυτό το γκρουπ, παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες σήμερα για ένα αντίστοιχο single που θα καθηλώσει όλο τον κόσμο, είναι σχεδόν μηδαμινές, σε ένα εντελώς διαφορετικό μουσικό τοπίο. Στα αξιοσημείωτα για το συγκρότημα, η απόλυση του επί χρόνια μπασίστα και ιδρυτικού μέλους, Mark White, λόγω της άρνησης του να κάνει το εμβόλιο για τον Covid-19.