Ο Αμαζόνιος, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη καταστρέφεται τις τελευταίες εβδομάδες από τρομερές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει εξαιτίας της ακραίας ξηρασίας. «Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε», λέει η Ταγιάν Μοράες, κάτοικος του Πόρτο Βέλιο, της μητρόπολης της βραζιλιάνικης Αμαζονίας η οποία έχει τυλιχθεί σε ένα παχύ νέφος καπνού.

Επικίνδυνη η ποιότητα του αέρα για τους κατοίκους της περιοχής

«Ο καπνός καταστρέφει τη μύτη μας (…) Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό και να ανάβουμε συσκευές καθαρισμού του αέρα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η 30χρονη δασκάλα.

Το Πόρτο Βέλιο, πρωτεύουσα της πολιτείας Ροντόνια στη βορειοδυτική Βραζιλία, είχε χθες, Τρίτη, τη χειρότερη ποιότητα αέρα μεταξύ των μεγάλων πόλεων της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ανεξάρτητου οργανισμού IQAir.

Σ’ αυτή την πόλη των 460.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία, το ποσοστό των λεπτών σωματιδίων (PM2,5) έφθασε τα 56,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή 11 φορές πάνω από το όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στις 14 Αυγούστου, η αναλογία αυτή είχε φθάσει τα 246,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, επίπεδο που θεωρείται «επικίνδυνο» και είναι το ανώτατο που ορίζεται από τον IQAir, ο οποίος έχει την έδρα του στην Ελβετία.