Λούφα και παραλλαγή η ταινία που εντυπωσίασε το 1984

Λούφα και παραλλαγή η ταινία που εντυπωσίασε το 1984

Το Λούφα και παραλλαγή είναι κινηματογραφική ταινία του 1984 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Περάκη. Η ταινία πραγματεύεται την κωμική πλευρά μιας δύσκολης περιόδου, υπό το καθεστώς δικτατορίας, και το γέλιο ως φυσική αντίδραση στην καταπίεση και τη στέρηση της ελευθερίας. Η ταινία απέσπασε τέσσερα βραβεία στο 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, α΄ ανδρικού ρόλου και μοντάζ). Στηριγμένη στην απλή φόρμα της, τη σάτιρα και τους διάλογους, η ταινία έγινε μια από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Περιέχοντας αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, η ταινία διηγείται τα έργα και τις ημέρες μιας ομάδας στρατιωτών που υπηρετούν τη θητεία τους στον τηλεοπτικό σταθμό της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (Υ.ΕΝ.Ε.Δ.), όταν ακόμα ονομαζόταν Τηλεόρασις Ενόπλων Δυνάμεων (Τ.Ε.Δ.) και στεγαζόταν στα κτήρια της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (Ευελπίδων 4) στην Αθήνα. Η ταινία γυρίστηκε στο ίδιο αυτό κτήριο και στο κτήριο της Σχολής Εθνικής Άμυνας (Ευελπίδων

Στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 1967 και του καθεστώτος της Χούντας των Συνταγματαρχών, ο σταθμός βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά η παρέα των πρωταγωνιστών γρήγορα καταφέρνει να ξεπεράσει τις δυσκολίες ή τις απαγορεύσεις, υπονομεύοντας έμπρακτα τη σοβαροφάνεια, την άγνοια και την προπαγάνδα των συνταγματαρχών. «Λούφα» στον στρατό χαρακτηρίζεται η αποφυγή της αγγαρείας, δηλαδή οποιασδήποτε εργασίας, ενώ «παραλλαγή» σημαίνει καμουφλάζ. Μαζί οι δύο λέξεις συνθέτουν τον τίτλο της ταινίας, αλλά και ένα νεολογισμό της κοινωνίας και της μικρογραφίας της (του στρατού).

Νίκος Καλογερόπουλος.....Γιάννης Παπαδόπουλος
Κώστας Παπαχρήστος....Στρατηγός
Γιώργος Κιμούλης.....Αχιλλέας Λάμπρου
Γιάννης Χατζηγιάννης.....Πέτρος Σαββίδης
Τάκης Σπυριδάκης.....Παναγιώτης Μπαλούρδος
Πάρις Τσέλιος.....Μαρλαφέκας
Φώτης Πολυχρονόπουλος.....Μιχάλης (Καραμαζόφ) Καραμάνος
Σταύρος Μαυρίδης.....Αποστόλης
Παύλος Χαϊκάλης.....μάγειρας
Στέλιος Μάινας.....ΚΨΜιτζής
Νίκος Αλεξίου.....εκφωνητής
Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.....ηχολήπτης
Σταύρος Ξενίδης.....συνταγματάρχης Α. Κοντέλλης
Χρήστος Βαλαβανίδης.....ταγματάρχης Δ. Καραβίδης (φον Κανάρης)
Ανδρέας Φιλιππίδης.....αντισυνταγματάρχης Μηνάς Κατσάμπελας
Αντώνης Θεοδωρακόπουλος.....λοχαγός
Νίκος Τσαχιρίδης.....επιλοχίας
Δημήτρης Πουλικάκος.....Τζον Παπαλούκας
Μιχάλης Μανιάτης.....Καρλάτος
Τάνια Καψάλη.....Εμμανουέλα
Ήρα Παπαμιχαήλ.....Σούλα
Ιφιγένεια Ματάτη.....Κατερίνα
Rocky Taylor.....Cindy
Μαργαρίτα Λαμπρινού.....κυρία Λάμπρου