Άννα Κυριακού: «Οι “Τρεις Χάριτες” με έχουν σημαδέψει» - H σπάνια εμφάνιση στα 92 της

Άννα Κυριακού:  «Οι “Τρεις Χάριτες” με έχουν σημαδέψει»   - H σπάνια εμφάνιση στα 92 της

Η Άννα Κυριάκου είναι μία ηθοποιός που έπαιξε δίπλα σε σπουδαία ονόματα, τόσο στον ελληνικό κινηματογράφο όσο και στην ελληνική τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με τον Βασίλη Λογοθετίδη, την Κατίνα Παξινού, τον Κάρολο Κουν και πολλούς άλλους.

Το 2020 μίλησε στη Σάσα Σταμάτη και το «Secret» για την επιτυχημένη σειρά «Οι Τρεις Χάριτες», αλλά απέκλεισε την όποια πιθανότητα να επιστρέψει ξανά στην τηλεόραση, λέγοντας «Τώρα πια; Εγώ έχω αποσυρθεί και από το θέατρο και από την τηλεόραση».

«Οι “Τρεις Χάριτες” με έχουν σημαδέψει. Ήταν καταπληκτικό το κείμενο και το σενάριο. Ήταν αριστούργημα! Θυμάμαι γυρίσματα όπου ξεκαρδιζόμασταν στα γέλια. Σήμερα, δεν κρατάμε επαφές. Που και που κανένα τηλέφωνο… Με στενοχωρεί αυτό. Κάθε μέρα που περνάει η ζωή μου είναι εφιαλτική. Μόνοι μας ερχόμαστε, μόνοι μας φεύγουμε»

Έχει δηλώσει για τη σχέση της με τις τρεις πρωταγωνίστριες από τις “Τρεις Χάριτες” : «Αξιολάτρευτες, αλλά δυστυχώς δεν βρισκόμαστε πλέον εδώ και πολλά χρόνια. Το επάγγελμά μας το έχει αυτό. Κάνουμε μια σειρά και μετά εξαφανιζόμαστε μεταξύ μας. Εμείς οι ηθοποιοί είμαστε μοναχικά όντα. Για μένα θα ήταν ευτυχία μια μέρα να ανοίξει η πόρτα και να μπουν «οι τρεις χάριτες» μέσα στο σπίτι μου. Μακάρι να συμβεί!».

Για το ρόλο της Θείας Μπεμπέκας έχει αναφέρει το εξής: «Αλλιώς, δεν θα με θυμόταν κανείς. Ήταν μια πολύ ωραία σειρά, με αξιοπρέπεια. Δεν υπήρχε βωμολοχία και κυρίως είχε κείμενο με χιούμορ».

https://www.youtube.com/watch?v=7JTiRzR5R1M&feature=emb_title

Σχετικά με το παρελθόν της έχει τονίσει τις δυσκολίες που έχει βιώσει ως παιδί: «Εγώ έζησα πόλεμο, Κατοχή, Εμφύλιο. Είχαμε δεκαπέντε ημέρες να φάμε. Έχω μαρτυρίες. Ήμουν δέκα χρόνων στην πρώτη σειρήνα. Έχω περάσει πολλά. Δύο δικτατορίες».

Αυτό που θα ήθελε κάποια στιγμή είναι να βγάλει ένα βιβλίο με μαρτυρίες των απλών ανθρώπων, γιατί πιστεύει ότι δεν έχει γραφτεί κάτι αντίστοιχο με λεπτομέρειες.

anna kuriakou 2

anna kuriakou 1

Ποια είναι η Άννα Κυριάκου;

Η Άννα Κυριακού γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Σαρλ Ντυλλέν στο Παρίσι. Ντεμπούτο έκανε στα 20 χρόνια της, με την ταινία “Ερωτικό παιχνίδι”. Έπαιξε επίσης στις ταινίες "Μεθύστακας" (1950), «Ζητείται ψεύτης» (1961), "Ζητείται επειγόντως γαμπρός" (1971), ''Safe Sex'' (1999), Το κλάμα βγήκε απ' τον παράδεισο'' (2001), ''Οξυγόνο'' (2003) κ.ά.

Έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση σε εφηβική ηλικία στο Θέατρο ΡΕΞ με το θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο "Κάρμεν". Ακολούθησε συνεργασία με τους θιάσους Μανωλίδου-Παππά, Λογοθετίδη, Κατερίνας, Κατράκη.

Το 1949 γράφτηκε στο Σ.Ε.Η.

Έπαιξε στις σειρές “Οι τρεις Χάριτες”, “Το Δις εξαμαρτείν”, “Κωνσταντίνου και Ελένης” (η θεία Μάρω) και “Επτά Θανάσιμες πεθερές”. Σήμερα, είναι 90 ετών και ζει στην Αθήνα. Υπήρξε παντρεμένη με τον αρχιτέκτονα Μαργαρίτη Αποστολίδη, με τον οποίο απέκτησε και έναν γιο.

https://www.youtube.com/watch?v=G1R-XXzEIr8