Κωνσταντίνος Καζάκος: Η Τζένη «έφυγε», ήρεμα και ήσυχα με ένα μικρό χαμογελάκι στα χείλη

Κωνσταντίνος Καζάκος: Η Τζένη «έφυγε», ήρεμα και ήσυχα με ένα μικρό χαμογελάκι στα χείλη

Συγκινεί ο Κωνσταντίνος Καζάκος όταν είχε μιλήσει το 2019 για τη μάχη της μητέρας του με τον καρκίνο.

«Όταν είναι ένας άρρωστος που υποφέρει μέσα σε ένα σπίτι, τρελαίνονται όλοι. Τρελαίνεται όλη η οικογένεια, δεν είναι μόνο αυτός που πονάει. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται, πρέπει ο άνθρωπος να έχει μια ποιότητα ζωής», είπε ο Κωνσταντίνος Καζάκος.

Στη συνέχεια, ο δημοφιλής ηθοποιός συγκλόνισε με την εξομολόγησή του για τις τελευταίες ώρες της Τζένης Καρέζη: «Δεν το είχαμε φανταστεί ποτέ, ούτε θέλαμε να φύγει. Νομίζω ότι έφυγε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένων των συνθηκών. Έφυγε ήρεμα και ήσυχα με ένα μικρό χαμογελάκι στα χείλη. Το να μπορείς να βοηθήσεις τον άνθρωπό σου, σου δίνει κι εσένα μετά δύναμη».

"Η Τζένη Καρέζη έφυγε με ένα μικρό χαμογελάκι στα χείλη"

Την περίοδο 1988-1989 η Καρέζη έπαιζε στον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχωφ. Τον Μάρτιο του 1989 η παράσταση διακόπηκε και η Καρέζη ταξίδεψε για εξετάσεις στο Λονδίνο. Εκεί της διαγνώστηκε γυναικολογικός καρκίνος. Η Καρέζη όμως έδωσε ακόμα μια παράσταση, το «Διαμάντια και Μπλουζ» την περίοδο 1990-1991.Έκτοτε η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε αρκετά, ενώ τις τελευταίες μέρες της ζωής της η υγεία της χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο.

11391260 945679465454869 4483096142583668105 n

Απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 1992 τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα προς 27 Ιουλίου μετά από τριετή αντιμετώπιση καρκίνου. Η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 29 Ιουλίου έγινε η κηδεία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και απλού κόσμου. Λίγους μήνες πριν το θάνατό της είχε συγγράψει την αυτοβιογραφία της, που εκδόθηκε ένα χρόνο μετά τον θάνατό της υπό τον τίτλο «Τετράδια Ζωής».

Τον Σεπτέμβριο του 1992 ιδρύθηκε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Ίδρυμα Τζένη Καρέζη», στόχος της οποίας είναι η ανακουφιστική φροντίδα για καρκινοπαθείς και ασθενείς με άλλες χρόνιες νόσους. Ιδρυτικά μέλη της ήταν μεταξύ άλλων ο Κώστας Καζάκος, η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Νίκος Κούρκουλος, η Νόνικα Γαληνέα και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

kareziο5

Δείτε Απόσπασμα από την τελευταία θεατρική εμφάνιση της Τζένης Καρέζη το 1990, με το έργο "Διαμάντια και Μπλουζ" της Λούλας Αναγνωστάκη, όπου η αξέχαστη ηθοποιός ερμηνεύει ένα τραγούδι της Ελένης Καραΐνδρου.Η Καραΐνδρου έγραψε το εν λόγω τραγούδι ειδικά και μόνο για τη φωνή της Τζένης...