Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται την Σοφία Μιχαλίτση

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται την Σοφία Μιχαλίτση

Όταν πρωτογνωριστήκαμε, η Σοφία Μιχαλίτση ήταν ετών είκοσι τεσσάρων και εγώ δεκαεννιά. Κολλήσαμε αμέσως. Εκείνη ήδη δούλευε στο Τρίτο Πρόγραμμα τού ΕΙΡ, που ήταν κι αυτό πάρα πολύ νέο, μόλις έξι ετών. Παραγωγός εκπομπών σοβαρής μουσικής, αυτή ήταν η δουλειά της, αφού και η ίδια είχε σπουδάσει στο Ωδείο.

Συγχρόνως η Σοφία ήτανε περιζήτητη και για τις μουσικές της επιμέλειες σε θέατρα, καθώς και στα θεατρικά τού ραδιοφώνου. Το «Κοντσέρτο Αρανχουέθ» τού Ροδρίγκο, εκείνη το έκανε γνωστό στην Ελλάδα, όταν το χρησιμοποίησε σαν σήμα στην δημοφιλή ραδιοφωνική σαπουνόπερα «Μείνε κοντά μου αγαπημένη». Τότε η Σοφία ήταν ένα σπαθάτο, ζωηρό κορίτσι, με πολύ χιούμορ και απίστευτο κέφι για ζωή, που τρελαινόταν για αστεία και για πλάκες, αλλά σεβότανε πολύ και την λέξη επαγγελματίας και δεν μάσαγε τα λόγια της. Τις διοικητικές της ικανότητες, τις αξιοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις, όταν στα μέσα τής δεκαετίας τού ‘70 που βρέθηκε στην ΕΡΤ, τής ανάθεσε να διευθύνει το Δεύτερο Πρόγραμμα τής κρατικής Ραδιοφωνίας.

Με φαντασία, αμέτρητες φρέσκιες και ανοιχτές σε όλα ιδέες, πολλές φορές με ρίσκα, αλλά και με σκληρή πειθαρχία ασφαλώς, η Σοφία παρέλαβε ένα κουρασμένο, πρόωρα γερασμένο Δεύτερο, και το ζωντάνεψε, τού έδωσε πνοή.

Είναι η περίφημη εποχή Μιχαλίτση, που πλούτισε το αρχείο τής ΕΡΤ με πολύτιμες εκπομπές και σπάνιες ηχογραφήσεις, που άνοιξε το δρόμο σε πολλά νέα ραδιοφωνικά πρόσωπα, που έμαθε όλους εμάς να τραγουδάμε μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Λίνα Νικολακοπούλου «Βάλε το Δεύτερο». Όλα και πόσα άλλα ακόμη, ήτανε ιδέες τής Σοφίας. Εγώ τότε ανήκα πια στην Τηλεόραση, αλλά η Σοφία μού ζήτησε να κάνω και για το Δεύτερο μια δική μου εκπομπή. «Δεν πρόκειται να πληρωθείς, θα την προσφέρεις» μού είπε. Και έτσι ξεκίνησε το «Καλησπέρα Κύριε Έντισον» που κράτησε περίπου 17 χρόνια, μέχρι που έφυγα απ’ την ΕΡΤ από την πίσω πόρτα, ακριβώς όπως κι εκείνη λίγο πιο πριν. Στο μεταξύ βέβαια είχε ξεκινήσει η ιδιωτική Ραδιοφωνία και η Σοφία βρήκε εκεί ορθάνοιχτη αγκαλιά. Στον ΣΚΑΪ κυριολεκτικά έκανε θαύματα.

Και τότε είναι που με φώναξε κοντά της για ακόμη μια φορά. «Σού προτείνω συνεργασία για τρεις μήνες» μού είπε. Όμως τελικά έμεινα στο ραδιόφωνο τού ΣΚΑΪ, συνολικά τέσσερα πολύ ωραία χρόνια. Με την Σοφία ζήσαμε μαζί κάπου 60 χρόνια οι δυο μας. Δουλέψαμε μαζί, γλεντήσαμε μαζί, κάναμε μαζί ταξίδια, διακοπές, γελάσαμε πολύ, είπαμε όλα τα μυστικά μας, αγαπηθήκαμε, τσακωθήκαμε, με θεωρούσε αδελφό της, την είχα περιμσσότερο από φίλη. Τώρα που έφυγε, κλείνει για μένα ένας ακόμα κύκλος ζωής.

Μένουν οι αναμνήσεις και οι παλιές φωτογραφίες. Αυτές σάς τις έχω ξαναδείξει. Στην πρώτη, είμαι με την Σοφία Μιχαλίτση και τον Σταμάτη Φασουλή στο Στάδιο τής Καλογρέζας στη ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση συναυλίας που είχα κάνει για το Δεύτερο. Μετά, στο στούντιο τού Δεύτερου στην Αγία Παρασκευή, με την Σοφία ανάμεσα στον Σπύρο Παπαϊωάννου, που έκανε εκείνες τις εξαιρετικές εκπομπές για την ιστορία τού ρεμπέτικου και την Ελένη Μαβίλη δεξιά.

Τρίτη φωτογραφία: στο σπίτι τής Σοφίας στην Παιανία, όταν τέλεια οικοδέσποινα μαζί με τον άντρα της τον Ντίνο, οργάνωνε εκείνα τα αξέχαστα Καθαροδευτεριάτικα καλέσματα για φίλους.

258311132 1786451894876376 5677573501185985006 n

Εδώ αρχίζοντας από αριστερά, ο Αντώνης Κυριακούλης, ο Γιώργος Μανιώτης, η Αμαλία Καμάρα, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, η Ειρήνη Μομφεράτου και ο πατέρας τής Σοφίας στην άκρη δεξιά.

258356888 1786451891543043 5599149741355684529 n

Τέλος, μια φωτογραφία από μια σχολική εκδρομή δεκαετίες πριν. Με την Σοφία Μιχαλίτση να κρατάει ένα μπουκέτο με λουλούδια, ποζάροντας δίπλα στις συμμαθήτριές της. Πρώτη καθιστή αριστερά, η παχουλή ακόμα τότε Νάνα Μούσχουρη.

259493149 1786451898209709 5266434400592692312 n

Από: Γιώργος Παπαστεφάνου