Δημήτρης Καμπερίδης: Ο ρόλος στο 'Είσαι το ταίρι μου', το κυνήγι των χουντικών και το τέλος το 2010

Δημήτρης Καμπερίδης: Ο ρόλος στο 'Είσαι το ταίρι μου', το κυνήγι των χουντικών και το τέλος το 2010

Ο Δημήτρης Καμπερίδης σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλλου Κατσέλη.

Σπουδαστής ακόμα, συμμετείχε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), αλλά και ως χορευτής στην ομάδα "Χορικά" της Ζουζούς Νικολούδη.

Πρωτοεμφανίστηκε ως επαγγελματίας ηθοποιός στο Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πυρήνα που δημιούργησε το Ελεύθερο Θέατρο (ως μέλος της ομάδας των αποφοίτων της σχολής του 1970). Στη δεκαετία του 1980, μαζί με άλλα μέλη του Ελεύθερου Θεάτρου δημιούργησαν το θέατρο «Αμόρε» και την ομάδα «Θέατρο της Αθήνας».

Είχε συνεργαστεί σε δεκάδες παραστάσεις με το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και πολλούς ανεξάρτητους θιάσους.

Την τριετία 2003-2006 συμμετείχε σε σειρά παραγωγών του ΚΘΒΕ όπως το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν του Χάινριχ φον Κλάιστ (2003), Ειρήνη του Αριστοφάνη (2005), Ιβάνοφ του Αντόν Τσέχωφ (2005), Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη (2006) κ.α.

Εμφανίστηκε επίσης σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και πολλές κινηματογραφικές ταινίες των Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παντελή Βούλγαρη, Λάκη Παπαστάθη, Νίκου Σμαραγδή κ.α. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό από τις τηλεοπτικές σειρές Λόγω Τιμής, Είσαι το ταίρι μου και Στο κάμπινγκ.

dimitris kamperidis 2

Στα χρόνια της Δικτατορίας ο Δημήτρης Καμπερίδης εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΚΚΕ και κυνηγήθηκε από τους χουντικούς, με συνέπεια να διαφύγει στη Γερμανία. Μετά την πτώση της Χούντας συνέχισε να υπηρετεί την τέχνη του και αν και έγινε γνωστός από τους ρόλους του στην τηλεόραση, η μεγάλη του αγάπη ήταν το θέατρο, αλλά και η Δόξα Δράμας, όπως έλεγε συχνά.

Μια από τις πιο γνωστές τελευταίες εμφανίσεις του Δημήτρη Καμπερίδη ήταν στην κωμική σειρά “Είσαι το ταίρι μου”.Ήταν ο πατέρας του Νίκου, του Σωτήρη και της Αννέτας στην πετυχημένη σειρά «Είσαι το ταίρι μου». Ξεχώριζε για την ευγενική του φυσιογνωμία και την καθαρή φωνή του. Μαζί με την Υβόννη Μαλτέζου ενσάρκωσαν ένα υπέροχο αντρόγυνο που υποδέχτηκε με αγάπη τη Στέλλα από την Αυστραλία, αρραβωνιαστικιά του γιου τους, Νίκου. Θεωρείται από τους πιο αγαπητούς πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής σειράς, η οποία ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες της ελληνικής τηλεόρασης.

https://www.youtube.com/watch?v=XuXrlM1weaI

Επιπλέον, είχε γράψει μια νουβέλα, με τον τίτλο Η κιβωτός της Πελαγίας.

Ο αγαπημένος ηθοποιός είχε διαγνωστεί με καρκίνο και τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στον «Άγιο Σάββα.

Μερικούς μήνες πριν από τον θάνατο του είχε χάσει τον αδερφό του, Λάκη και παρά την άσχημη κατάσταση της υγείας του τον συνόδευσε στην τελευταία κατοικία. Δυόμιση μήνες μετά, στις 12 Σεπτεμβρίου 2010 άφησε την τελευταία του πνοή. Είχε αποκτήσει δύο παιδιά από τον γάμο του με τη σύζυγό του, Λήδα.

Ο Δημήτρης Καμπερίδης ήταν σε ηλικία 64 ετών όταν απεβίωσε από καρκίνο.

Με πληροφορίες από wikipedia, enimerotiko