Χάιδω Τραϊφόρου: Η τραγική ιστορία της «άγνωστης», θετής κόρης της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου

Χάιδω Τραϊφόρου: Η τραγική ιστορία της «άγνωστης», θετής κόρης της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου

Η τραγική ιστορία της Χάιδως Τραϊφόρου, της «άγνωστης», θετής κόρης της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου.

Έφυγε από τη ζωή η θετή κόρη της Σοφίας Βέμπο, Χάιδω Τραϊφόρου, η οποία θα κηδευτεί με δημόσια δαπάνη, μιας και δεν υπάρχει κάποιος να αναλάβει την κηδεία της.

Ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο φέισμπουκ έκανε γνωστό πως η θετή κόρη της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου, Χάιδω, έφυγε από τη ζωή όμως ακόμα δεν έχει κηδευτεί καθώς δεν έχει αναλάβει κάποιος να κινήσει τις διαδικασίες.

«Δυο θλιβερές αποχωρήσεις έγιναν γνωστές στο Σωματείο μας των Ηθοποιών…Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Χάιδω Βέμπο Τραϊφόρου, η θετή κόρη της μεγάλης μας Βέμπο εδώ και κάποιες μέρες δεν είναι στην ζωή και δεν έχει κηδευτεί, αφού κάνεις δεν έχει αναλάβει ακόμα τις διαδικασίες» έγραψε ο πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ στα social media. Μαζί με την είδηση του θανάτου της Χάιδως Τραϊφόρου, ο Σπύρος Μπιμπίλας γνωστοποίησε και μια ακόμα απώλεια, αυτή της ηθοποιού, Γοργούς Χρέλια. «Η Γοργώ Χρέλια, της μεγάλης οικογένειας των μπουλουκτζήδων των Χρέληδων, η όμορφη και μπριόζα ηθοποιός που άφησε την σφραγίδα της στον ελληνικό κινηματογράφο του '60. Φεύγουν οι παλιές γενιές και καλοτάξιδες να είναι. Θα μείνουν χαραγμένοι στην μνήμη μας με αγάπη».

«Η Βέμπο ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, αλλά αυταρχική»
Η Χάιδω Τραϊφόρου είχε υιοθετηθεί, όταν εκείνη ήταν τεσσάρων ετών. Σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν από λίγα χρόνια στην εφημερίδα «Espresso», είχε δηλώσει ότι στη Σοφία Βέμπο μιλούσε πάντα στον πληθυντικό. «Έκανα αυτό που ήθελε. Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, αλλά αυταρχική. Σου έδινε και το βρακί της, αν ήσουν σωστός. Αλλά στο τέλος της ζωής της είχε κλονιστεί πολύ η υγεία της. Τα νεύρα της ήταν κουρέλια, πέρασε δύσκολες καταστάσεις στα τελευταία της».

Για τον Μίμη Τραϊφόρο είχε αποκαλύψει ότι δεν έμενε ποτέ στο σπίτι, παρά μόνο όταν ήταν με τους συνεργάτες του και έγραφε τραγούδια. «Έφευγε από το σπίτι, γιατί, αν καθόταν εκεί, τσακωνόταν πάντα με τη Σοφία. Δεν υπήρχε μέρα που να μη γίνει καβγάς. Θυμάμαι μια φορά που είχε μείνει στο σπίτι ο Τραϊφόρος, επειδή έβρεχε πολύ, και δεν καβγάδισαν, πήγα και τους έπιασα τα χέρια για να δω αν έχουν πυρετό! Για τον Μίμη όμως ήταν η μούσα του. Τη λάτρευε. Του ζητούσαν όλοι οι ερμηνευτές της εποχής να τους γράψει κι εκείνος έλεγε: “Εχω τη Σοφία μου εγώ”. Τον ενέπνεε πολύ».

Παράλληλα, η Χάιδω Τραϊφόρου είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε σκεφτεί αρκετές φορές να δώσει τέλος στη ζωή της. «Δεν είμαι ευχαριστημένη από τη ζωή μου. Είμαι δυστυχισμένη. Και γι’ αυτή τη δυστυχία μου δεν φταίει κανείς άλλος, παρά μόνο εγώ. Δυστυχώς τα βρήκα όλα έτοιμα. Και όταν επέστρεψα από την Αγγλία και άρχισα να πληρώνω μόνη μου τα έξοδα, κατάλαβα τι θα πει αγώνας. Όπως σας είπα, η Σοφία και ο Μίμης μου τα είχαν όλα στο τραπέζι. Η μάνα μου δεν με άφηνε να πάρω πρωτοβουλίες. “Κάτσε κάτω εσύ και μη μιλάς” μου έλεγε συνέχεια. Έτσι, όταν χώρισα από τον σύζυγό μου και επέστρεψα στην Ελλάδα, τα μόνα μου έσοδα τα έπαιρνα από τα πνευματικά δικαιώματα της ΑΕΠΙ. Η εταιρία έκλεισε και δυστυχώς δεν έχω να ζήσω. Έκανα μεγάλα σφάλματα στη ζωή μου. Αυτά πληρώνω σήμερα. Ήμουν πολύ σπάταλη. Και λόγω όλων αυτών σκέφτηκα πολλές φορές να αυτοκτονήσω. Και σ’ αυτό ήμουν δειλή, αγόρι μου. Αν δεν ήμουν δειλή, κάτι θα είχα καταφέρει να κάνω στη ζωή μου».

xai1

Η Χάιδω Τραϊφόρου είχε μιλήσει και για την υιοθεσία της στην εφημερίδα Εspresso το 2018:

«Εγώ, αγόρι μου, κατάγομαι από μια πάμφτωχη οικογένεια που είχε οκτώ παιδιά. Και όταν λέω πάμφτωχη, το εννοώ. Τότε η μάνα μου έκανε παιδιά και δεν ήξερε γιατί τα έκανε. Δεν είχαμε τίποτα να φάμε. Οι γονείς μου ήταν θυρωροί στην πολυκατοικία της οδού Στουρνάρη 49Α, εκεί όπου έμενε και η οικογένεια Βέμπο, και έβγαζαν ένα κομμάτι ψωμί. Την οικογένειά μου, λοιπόν, την ήξερε η μητέρα της Σοφίας, η Πηνελόπη. Εγώ ήμουν ένα πολύ ζωηρό παιδάκι και πήγαινα συνέχεια πάνω στο διαμέρισμα και της τραγουδούσα, της έκανα σκετς και εκείνη με είχε αγαπήσει πολύ, γιατί της έδινα χαρά μέσα στη μοναξιά της. Η Σοφία τότε δεν έμενε στην Ελλάδα. Γύριζε όλο τον κόσμο και τραγουδούσε και διασκέδαζε τον Ελληνισμό. Προτού πεθάνει, είπε στην κόρη της Σοφία: “Δεν παίρνεις αυτό το κοριτσάκι να το έχεις κοντά σου, να το μεγαλώσεις, να έχεις μια παρέα, βρε Σοφία, για τα γεράματά σου;” Εγώ τότε ήμουν μόλις τεσσάρων ετών. Κι έτσι έγινε! Η ζωή με τη Σοφία Βέμπο και τον Μίμη Τραϊφόρο ήταν πραγματικά πολύ καλή, αλλά, από την άλλη, οι δυο τους ήταν “εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε”. Το 1957 που παντρεύτηκαν η Σοφία και ο Μίμης εγώ ήμουν εφτά ετών. Με είχαν παράνυμφο στον γάμο τους που έγινε στην εκκλησία της Αγίας Θέκλας. Και στον γάμο τους είχε έρθει όλη η κοσμική Αθήνα».

Η Σοφία Βέμπο έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου 1978, σε ηλικία μόλις 68 χρόνων και η θετή κόρη της δεν ήταν κοντά της εκείνες τις τελευταίες ώρες της ζωής της.

​«Τότε ζούσα στην Αγγλία. Είχα παντρευτεί έναν Κύπριο μπουζουξή και δουλεύαμε μαζί. Εγώ τραγουδούσα κι εκείνος με συνόδευε με το μπουζούκι. Είχα, μάλιστα, βγάλει και δύο προσωπικούς δίσκους, όμως το τραγούδι δεν το αγαπούσα, παρότι η Σοφία με βοήθησε πάρα πολύ σε αυτή τη μικρή καριέρα που έκανα. Εγώ δεν το εκμεταλλεύτηκα όλο αυτό. Και το 1970, όταν πήγα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με βοήθησε, καθώς και πολλές άλλες φορές. Από την άλλη, όμως, φοβόμουν τρομερά και τυχόν σύγκριση που θα μου έκαναν μαζί της… φωνητικά. Όταν μου τηλεφώνησαν ότι πέθανε, έπαθα σοκ, γιατί η Σοφία για μένα ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος. Όσοι έχουν δόξα δεν σημαίνει ότι είναι και ευτυχισμένοι. Είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι…» θα πει η Χάιδω.

Μετά το θάνατο της Σοφίας Βέμπο και το χαμό του Μίμη Τραϊφόρου, η Χάιδω άρχισε να εργάζεται σε νυχτερινά μαγαζιά ως μπαργούμαν για αρκετά χρόνια. Σύχναζε τόσο στην περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας όσο και στην Αγίου Μελετίου, σε κάποιο καφενείο της περιοχής. Η φύση της δουλειάς της και η επαφή με άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έβαλαν και την ίδια σε αυτό το δρόμο χωρίς σχεδόν να το καταλάβει.

Όλοι μιλούσαν για μια γυναίκα με ιδιόρρυθμο χαρακτήρα που η υπερβολική και συχνή χρήση αλκοόλ την είχε καταρρακώσει. Η ίδια, όμως, έβρισκε παρηγοριά στο ποτό και δύσκολα αντιστεκόταν, όπως άλλωστε και η διάσημη μητέρα της. Καθημερινά ξεκινούσε από την Αγίου Μελετίου και καθώς γύριζε στα καφέ και τα μπαρ της περιοχής, όπου συναντούσε τις παρέες της, αναπόφευκτα έπινε τα ποτάκια της. Ζούσε από τα χρήματα που έβγαζε από τη νυχτερινή της δουλειά και όσοι τη γνώριζαν αποκαλύπτουν ότι περνούσε πολύ φτωχικά και φαινόταν εξαθλιωμένη.

Με πληροφορίες από womantoc