Το κέντρο της πόλης μας τείνει να «βουλιάξει» με τόσο κόσμο που φιλοξενεί καθημερινά. Σε μια από τις βόλτες που έχεις ήδη κάνει, λοιπόν, είμαι σίγουρη πως διέσχισες και την οδό Παύλου Μελά. Ωστόσο, είμαι σχεδόν σίγουρη (και ελπίζω να με διαψεύσεις) πως δε γνωρίζεις κάτι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν το δρόμο. Μέχρι το 1917 δεν υπήρχαν διαγώνιοι δρόμοι στην πόλη κι έτσι η Παύλου Μελά είναι ο πρώτος δρόμος που διανοίχθηκε. Επιπλέον, εκεί στην Παύλου Μελά και στο νούμερο 21 επέλεξε να μείνει ο Βασίλης Τσιτσάνης όταν στα 1942 είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη όπου κι έκανε τις πρώτες του επιτυχίες.
Απέναντι ακριβώς από το σπίτι του στο νούμερο 22 άνοιξε το «Ουζερί Τσιτσάνης», με τον κουνιάδο του, Αντρέα Σαμαρά. Εκείνες τις μέρες γερμανικής κατοχής, της εξόντωσης των Εβραίων, της πείνας και της αντίστασης και αμέσως μετά του εμφυλίου, ο Τσιτσάνηςέγραψε τα καλύτερα τραγούδια του. «Το Ουζερί Τσιτσάνης” συνεχίζει και μετά την μετοίκηση του συνθέτη στην Αθήνα το ’46. Πολλοί λένε πως σε εκείνο το σπίτι έζησε τις πιο δημιουργικές στιγμές του. Άλλωστε, οι πηγές έμπνευσης των στίχων του εφορμούνταν συνήθως από απλά περιστατικά της ζωής που η ρουτίνα τα άφηνε να περνάνε απαρατήρητα αλλά άξιζαν προσοχής. Από το 1942 που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη ο τρόπος γραφής του έγινε εντελώς προσωπικός.
Η συνθετική του δεινότητα ξεδιπλώθηκε τα χρόνια αυτά που δε σταμάτησε να παίζει από ταβέρνες της Σαλονίκης έως πανηγύρια της Χαλκιδικής και κυρίως στο δικό του «Ουζερί Τσιτσάνης» παίρνοντας έμπνευση από τα βιώματα του.
Επομένως, την επόμενη φορά που θα περπατάς την Παύλου Μελά στάσου κάπου εκεί στον αριθμό 21 και πες μια ιστορία γι’ αυτό το κτίριο και το απέναντί του στο παιδί σου, στην αδελφή σου, στους γονείς σου, στους φίλους σου.
Το τρίτο σπίτι από αριστερά είναι το νούμερο 21 στη δεκαετία του ’50
Πηγή: Parallaxi
https://www.apotis4stis5.com/ellhnika/ellhnikh-gwnia/1810-18