Νίκος Μαμαγκάκης: Η Φίνος Φιλμ θυμάται τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, 10 χρόνια από το θάνατο του

Ακούραστος εργάτης της τέχνης και υπερβολικά σεμνός ως προς το έργο του, ο Νίκος Μαμαγκάκης σφράγισε τη μουσική πορεία της χώρας μας για μισό και πλέον αιώνα.

Το πλούσιο έργο του, περιλαμβάνει όλα τα είδη της μουσικής, όπως όπερες, έργα για ορχήστρα, μουσική για θέατρο και φυσικά για κινηματογράφο. Με την Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε έξι ταινίες μέσα σε μόλις δύο χρόνια (1968-1969).
Σήμερα, 10 χρόνια από το θάνατο του, τον θυμόμαστε μέσα από μουσικά αποσπάσματα της ταινίας «Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης».

 

 

Ο Νίκος Μαμαγκάκης ξεκίνησε τις σπουδές του από το Ωδείο Αθηνών και στην συνέχεια από το 1957 μαθήτευσε στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Μονάχου δίπλα στους Καρλ Ορφ και στον Γκέντσμερ.

Από τα γνωστότερα έργα του είναι: «Μουσική για 4 πρωταγωνιστές», «Κασσάνδρα», «Ερωτόκριτος», «Τριττύς», «Τετρακτύς», «Εγκώμιο στο Ν. Σκαλκώτα» και η σύγχρονη όπερα «Οδύσσεια» (βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη). Έγραψε μουσική για τον ελληνικό κινηματογράφο, όπως: «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (όλες του Ντίνου Δημόπουλου), «Λούφα και παραλλαγή», «Άρπα-κόλλα», «Βίος και Πολιτεία (του Νίκου Περάκη), «Η λεωφόρος του μίσους» (του Νίκου Φώσκολου) και πολλά άλλα.

Τον Απρίλιο του 1997, παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το τρίπρακτο λυρικό έργο του «Όπερα των σκιών» (εμπνευσμένο από το θέατρο σκιών) σε λιμπρέτο του Νάσου Θεοφίλου.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης απεβίωσε από καρκίνο στις 24 Ιουλίου 2013.