Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, 1960 άλλη μία πετυχημένη ταινία του Α. Σακελλάριου

Το Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες είναι τίτλος ελληνικής κωμωδίας παραγωγής Φίνος Φιλμ του 1960 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Κώστα Χατζηχρήστο. Το σενάριο έγραψαν οι Αλέκος Σεκελλάριος και Χρήστος Γιαννακόπουλος, με βάση το ομότιτλο θεατρικό έργο των ιδίων.

Ο ράφτης Στέλιος Κοντογιώργης (Ντίνος Ηλιόπουλος) και ο αγρότης Θωμάς Μακρυκώστας (Κώστας Χατζηχρήστος) είναι δύο φιλήσυχοι άνθρωποι, οι οποίοι κατάγονται από το ίδιο χωριό της Πελοποννήσου, όμως δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Ωστόσο οι οικογένειές τους διατηρούν μία αιματηρή βεντέτα που ξεκίνησε πριν από 80 χρόνια. Ο Στέλιος και ο Θωμάς είναι τα τελευταία αρσενικά μέλη από κάθε οικογένεια.

Με αφορμή το πρόσφατο φονικό που διεπράχθη στο χωριό, στο οποίο σκοτώθηκε ένα μέλος από την κάθε οικογένεια, ο Θανάσης, θείος του Στέλιου (Παντελής Ζερβός) φεύγει από το χωριό και τον επισκέπτεται στο ραφείο του στην Αθήνα για να τον παροτρύνει επίμονα να βρει και να σκοτώσει τον Θωμά, για να πάρει πίσω το αίμα του συγγενή του. Μάλιστα τον προειδοποιεί πως, αν δεν το κάνει, θα τον προλάβει ο αντίπαλός του και θα τον σκοτώσει εκείνος πρώτος. Την ίδια ώρα, ο Θωμάς, που έχει ανέβει στην Αθήνα συμπτωματικά για δουλειές, δέχεται επίσκεψη από τη θεία του την Παρασκευή (Τζόλυ Γαρμπή), η οποία του ζητά να κάνει το ίδιο στον Στέλιο, και μάλιστα τον προμηθεύει με τα απαραίτητα όπλα.

Παρ' όλα αυτά, ούτε ο Στέλιος ούτε ο Θωμάς είναι διατεθειμένοι να διαπράξουν φόνο. Εξάλλου, και οι δύο τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι κάποιος άγνωστος τους ψάχνει για να τους δολοφονήσει χωρίς προφανή λόγο. Έτσι, αποφασίζουν να αφήσουν τις δουλειές τους και να κρυφτούν σε κάποιο απόμερο ξενοδοχείο. Η τύχη τα φέρνει έτσι ώστε οι δυο τους, χωρίς να γνωρίζει ο ένας την ταυτότητα του άλλου, να συγκατοικήσουν σε ένα δωμάτιο, προσπαθώντας να προστατευθούν από τον υποτιθέμενο εχθρό, αλληλοεκδηλώνοντας ταυτοχρόνως τις απόψεις τους ότι δεν συμφωνούν με την συνέχεια της βεντέτας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αναπτύσσουν αμοιβαία συμπάθεια και όταν τελικά, μετά από σειρά ευτράπελων γεγονότων αποκαλύπτεται η ταυτότητα τους, αγκαλιάζονται και δίνουν τέλος τη βεντέτα.

Διανομή
Ντίνος Ηλιόπουλος - Στέλιος Κοντογιώργης
Κώστας Χατζηχρήστος - Θωμάς Μακρυκώστας
Παντελής Ζερβός - Θανάσης Κοντογιώργης
Λαυρέντης Διανέλλος - Περδικούλης
Τζόλυ Γαρμπή - Παρασκευή
Κώστας Παπαχρήστος - Παντελής Ζερβουλάκης
Νίκη Λινάρδου - Τούλα Λουλουτζή
Αλέκα Στρατηγού - Ελένη Σαλίγκαρου
Περικλής Χριστοφορίδης - Σπύρος
Βασίλης Καΐλας - παιδάκι
Γιάννης Μαλούχος - σερβιτόρος
Μαργαρίτα Αθανασίου - Χαρίκλεια
Παναγιώτης Καραβουσιάνος - Στυλιανίδης
Δήμητρα Σερεμέτη - ένοικος ξενοδοχείου