Η Στροφή 1982

Η στροφή είναι ο τίτλος μιας ελληνικής κοινωνικής κινηματογραφικής ταινίας του 1982, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. 

Πέτρος, ο Αργύρης, η Χαρούλα και η Στέφη είναι μια παρέα επαναστατημένων νεαρών παιδιών από το Ναύπλιο που φεύγουν με κλεμμένο αυτοκίνητο για την Αθήνα, για να ζήσουν ελεύθεροι, μακριά από την κηδεμονία των γονιών τους.

Φυσικά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, επιχειρούν κάποια ληστεία και συλλαμβάνονται τα δύο αγόρια. Έπειτα οι δυο κοπέλες της παρέας πιάνουν δουλειά σε μπαρ και γνωρίζονται με έναν επαγγελματία μηχανόβιο και πρωταθλητή στο μοτοκρός (τον Πάνο), με τον οποίο συνάπτει ερωτική σχέση η Χαρούλα την οποία γνώρισε στο μπαρ με το ψευδώνυμο ''Νταίζη''.

Στην συνέχεια ο Πάνος και οι δυο κοπέλες μπλέκονται σε χρήση ναρκωτικών, ληστείες, πορνεία και διακίνηση ναρκωτικών για να έχουν την καθημερινή δόση τους.

Ο Πάνος, μάλιστα, προσπαθεί να κάνει εισαγωγή ηρωίνης από την Τουρκία, αλλά συλλαμβάνεται. Μετά από τη σύλληψη του Πάνου και τον θάνατο της Στέφης, ο Πάνος και η Χαρούλα αποφασίζουν να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο της αποτοξίνωσης, έναν δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο καθένας μόνος του.

Πρωταγωνιστούν: 

Πάνος Μιχαλόπουλος
Λία Ρακά
Σοφία Αλιμπέρτη
Κούλα Αγαγιώτου
Τάσος Χαλκιάς
Μέλπω Ζαρόκωστα
Νίκος Κούρος
Νίκος Παπαδόπουλος
Σωκράτης Αλαφούζος
Πάνος Αναστασόπουλος
Τώνης Γιακωβάκης
Μιχάλης Γιαννάτος
Μαργαρίτα Γεράρδου
Τάσος Σαρίδης
Λευτέρης Χαιρέτης
Στέλλα Κωνσταντινίδου
Γιώργος Οικονόμου
Νίκος Τσουκαλάς
Χρήστος Αναστασόπουλος
Νίκος Ρεντύφης
Μιχάλης Μιχαηλίδης
Χρήστος Παντζάλης

Video Url

 

 

ΣΕΝΑΡΙΟ:

Γιάννης Δαλιανίδης

Την είδε και την θυμήθηκε ο Νίκος Μπούζας

Video Url

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:

Γιάννης Δαλιανίδης

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Η Αθήνα φαντάζει στα μάτια πολλών ως μοναδική διέξοδος από τη φτώχια και εργασιακός παράδεισος.  Κάπως έτσι σκέφτηκε και μια παρέα νέων από την επαρχία που φτάνουν στην πρωτεύουσα για μια καλύτερη τύχη.  Τα πράγματα όμως δεν έρχονται όπως ακριβώς τα περίμεναν, αφού με δυσκολία καταφέρνουν να επιβιώσουν.  Η κατάσταση δεν αργεί να βγει εκτός ελέγχου όταν, χωρίς κανένα στήριγμα πλέον, βρίσκονται στα δίκτυα του υπόκοσμου και των ναρκωτικών.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ:

Η ταινία Η Στροφή προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών - Πειραιώς - προαστίων το 1982 και έκοψε 177.306 εισιτήρια.  Ήρθε στην 6η θέση σε 48 ταινίες.  Στην ταινία τραγουδά ο Βλάσης Μπονάτσος.  Για να γυριστεί η ταινία βοήθησε η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΣΠΡΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ.

 

Video Url
 
 
-->