Το τηλεμάρκετινγκ έχει τη δική του ιστορία

Καθημερινά πρωί και απόγευμα (ζωντανά και σε επανάληψη) σε «μικρό» κανάλι η «κα. Χρυσούλα», όπως αποκαλούν οι τηλεθεάτριες την Χρυσούλα Φίλια, υποδέχεται τις κυρίες, που θέλουν να αγοράσουν τα ρούχα, που προωθεί η εκπομπή. Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 90’. Η παρουσιάστρια στέκεται στη μέση του στούντιο έχοντας γύρω της πάρα πολλά ενδύματα. Τρία πράγματα σε καταπλήσσουν: α) το πώς θυμάται όλους τους κωδικούς των εμπορευμάτων, β) η μεγάλη υπομονή της και γ) ο - άνευ αδολεσχίας - λόγος της. Και εξηγούμαι:

α) οι κυρίες που καλούν, κυρίως είναι μεγάλης ηλικίας. Δεν ακούν καθαρά ή δεν αντιλαμβάνονται γρήγορα. Η «κα. Χρυσούλα» θυμάται αμέσως ποιο ρούχο προσπαθούν να της περιγράψουν. Μπορεί να ανασύρει από τις κρεμάστρες γύρω της ή από τη μνήμη της το κάθε ένδυμα, να το περιγράψει, να αναφέρει το ύφασμα, τα νούμερα που υπάρχουν και την ποσοτική και χρονική διαθεσιμότητα του προϊόντος. Κάνοντας με ευγένεια τις κατάλληλες ερωτήσεις, εντοπίζει ποιο θα ήταν το σωστό μέγεθος για κάθε υποψήφια αγοράστρια. Γρήγορα αντιλαμβάνεσαι ότι με κάποιες κυρίες, έχει αναπτύξει προσωπική επαφή, γνωρίζοντας την ντουλάπα τους, οπότε και κάνει τις ανάλογες προτάσεις. Ουσιαστικά κάποιες πελάτισσες αποκτούν την προσωπική τους στυλίστρια. Και για αυτό η «κα. Χρυσούλα» λείπει κάθε φορά, που φεύγει με άδεια, αφήνοντας στη θέση της άλλα πρόσωπα.

β) Δεν την έχω δει να εκνευρίζεται. Ακόμα και όταν κάποιες κυρίες διαμαρτύρονται ή παραπονούνται, η παρουσιάστρια παραμένει ψύχραιμη. Παρέχει επαρκείς εξηγήσεις. Δεν κλείνει τα τηλέφωνα απότομα. Δεν αποπαίρνει κάποια τηλεθεάτρια. Παραμένει χαμογελαστή και προσηνής, ακόμα και όταν η κούραση της ορθοστασίας είναι εμφανής. Φαντάζει η ιδανική πωλήτρια για κάθε μαγαζί. Δυστυχώς προς το παρόν τη συναντάς μόνο στην τηλεόραση.

γ) Ενώ μιλά για τόση ώρα, είναι μετρημένη και συγκαταβατική. Δεν πλατειάζει ούτε προσπαθεί να πείσει για όσα πουλά με άστοχες πληροφορίες. Τα Ελληνικά της είναι αλάνθαστα και ο λόγος της καθαρός. Για αυτό την παρακολουθείς, ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις. Αποτελεί ιδανική χαλάρωση από τα νέα της ημέρας ή τους αγχώδεις ρυθμούς των «μεγάλων» καναλιών. Ίδιος τόνος φωνής για 90’ λεπτά και ήρεμο, μουσικό χαλί. Τίποτα ανησυχητικό ή υστερικό. Η παρουσία της «κας. Χρυσούλας» στο γυαλί αποτελεί μάθημα καλής συμπεριφοράς και αυτό την διαφοροποιεί από τον σύγχρονο, τηλεοπτικό πολτό.