Iron Butterfly : Η ιστορία πίσω από το θρυλικό "In-A-Gadda-Da-Vida"

Iron Butterfly

Ένα τραγούδι συνώνυμο της ψυχεδέλειας από τους Iron Butterfly

Πρόκειται για ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά τραγούδια του είδους που συνηθίσαμε να ονομάζουμε "ψυχεδελικό ροκ". Οι Iron Butterfly υπήρξαν από τα πολύ σημαντικά ονόματα του κινήματος αυτού, ωστόσο το δημοφιλέστερο τραγούδι τους, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, είναι το In-A-Gadda-Da-Vida, που κυκλοφόρησε το 1968. Γνωστό για τη μεγάλη του διάρκεια (17 λεπτά) και το σχεδόν υπνωτικό riff που επαναλαμβάνεται, το τραγούδι έγινε συνώνυμο με την ψυχεδέλεια κυρίως λόγω των εκτεταμένων solo στο Hammond. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία των Iron Butterfly και ταυτίστηκε με το κίνημα της αντικουλτούρας, στα τέλη της δεκαετίας του 60. Έκτοτε, έχει ακουστεί σε πολλές ταινίες, tv shows και διαφημίσεις, καταφέρνοντας έτσι να γίνει ένα αναπόσπαστο μέρος της αμερικανικής pop κουλτούρας.

Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του In-A-Gadda-Da-Vida

Την ιστορία για τη δημιουργία του τραγουδιού ανέπτυξε ο drummer, Ron Bushy, μιλώντας πριν από χρόνια στο περιοδικό "It's Psychedelic Baby Magazine" και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα ο Bushy είπε :

"Το "In-A-Gadda-Da-Vida" γράφτηκε ως μια αργή country μπαλάντα, διάρκειας περίπου 1,5 λεπτού. Έφτιαχνα μια πίτσα στο Galaxy στο Sunset Blvd, όπου παίζαμε για να στηρίξουμε οικονομικά το συγκρότημα. Γύρισα σπίτι αργά ένα βράδυ και ο Doug (σ.σ.: Doug Ingle, ιδρυτής και συνθέτης των Iron Butterfly που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο) είχε πιει σχεδόν 4 λίτρα κρασί. Τον ρώτησα τι είχε κάνει, ενώ έπαιζε μια αργή μπαλάντα στο Vox πληκτρολόγιο του. Ήταν δύσκολο να τον καταλάβω γιατί ήταν τόσο μεθυσμένος, έτσι το έγραψα σε μια χαρτοπετσέτα ακριβώς όπως μου ακούστηκε στα φωνητικά του. "In-A-Gadda-Da-Vida". Υποτίθεται πως έλεγε "In the Garden of Eden". Περίπου ένα χρόνο αργότερα με μια εντελώς νέα σύνθεση, τον Erik Braunn και τον Lee Dorman μαζί μας, το πήγαμε στην πρόβα και αρχίσαμε να συνθέτουμε το τραγούδι. Μετά από τρεις μήνες που ανοίγαμε για τους Jefferson Airplane, το τραγούδι γινόταν όλο και μεγαλύτερο, αποκτώντας τη δική του ζωή. Αμέσως μετά την περιοδεία πήγαμε σταUltra Sonic Studios και το ηχογραφήσαμε σε 1 λήψη. Ο μηχανικός ήχου Ντον Κασέλ μας έβαλε να το ακούσουμε. Το τραγούδι στο τέλος ήταν 17 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα..."

Lyrics :
In a gadda da vida, honey
Don't you know that I'm lovin' you
In a gadda da vida, baby
Don't you know that I'll always be true

Oh, won't you come with me
And take my hand
Oh, won't you come with me
And walk this land
Please take my hand

In a gadda da vida, honey
Don't you know that I'm lovin' you
In a gadda da vida, baby
Don't you know that I'll always be true

Oh, won't you come with me
And take my hand
Oh, won't you come with me
And walk this land
Please take my hand