Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια : Tears in Heaven (Eric Clapton)

Wikimedia Commons / Majvdl

Η μεγαλύτερη τραγωδία που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος

Ο Eric Clapton και η ηθοποιός Lory Del Santo γνωρίστηκαν το 1985. Ερωτεύτηκαν αμέσως και μεταξύ άλλων, ο Eric της αφιέρωσε το τραγούδι του Lady of Verona. Ο καρπός του έρωτα τους ήταν ο μικρός Connor, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1986.

Παρά το γεγονός ότι το ζευγάρι χώρισε λίγα χρόνια μετά, δεν έκοψε τις μεταξύ του σχέσεις για χάρη του μικρού γιου τους. Ο Clapton μάλιστα, εμπιστευόταν ιδιαίτερα την πρώην σύντροφο του, όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους. Παρά δε το γεγονός ότι βρισκόταν μακριά, τον επισκεπτόταν στη Νέα Υόρκη όσο πιο συχνά μπορούσε. Πηγαίναν μαζί στο τσίρκο, ενώ το βράδυ της 20ης Μαρτίου του 1991, τον ενημέρωσε ότι την επόμενη μέρα θα πηγαίναν στο Ζωολογικό Κήπο. Ο Connor έμενε μαζί με τη μητέρα του στο Galleria Building του Manhattan.

Καθώς ο Eric Clapton ετοιμαζόταν στο ξενοδοχείο ώστε να βρεθεί με το γιο του, αυτός έπαιζε κρυφτό με την νταντά του. Την ίδια όμως στιγμή, τα παράθυρα του σπιτιού ήταν ανοιχτά καθώς η υπηρεσία καθαρισμού βρισκόταν επί τω έργω. Η Lory είπε ρητά στην νταντά να μην τον αφήσει από τα μάτια της. Κάποια στιγμή πήγε να απαντήσει σε ένα φαξ και άκουσε μια κραυγή απόγνωσης. Δεν ήταν ο Connor, αλλά η νταντά του. Που μόλις είχε αντιληφθεί ότι το παιδί είχε φύγει από το παράθυρο.

Η Lory πηγαίνοντας μέσα είδε το ανοιχτό παράθυρο και κατευθείαν σωριάστηκε λιπόθυμη στο πάτωμα. Ο Eric Clapton θυμάται μέχρι σήμερα το "He's Dead" του τηλεφωνήματος που ακολούθησε.

Τον επισκέφτηκε στο νεκροτομείο, όπου πολλά από τα τραύματα του είχαν "επισκευαστεί" από τους ειδικούς. Του είπε ένα τελευταίο αντίο και μία συγγνώμη που δεν υπήρξε καλύτερος πατέρας.

Μετά από μια μακρά περίοδο απομόνωσης, άρχισε να γράφει μουσική για την ταινία Rush του 1991, με πρωταγωνιστή τον Jason Patric (Sleepers κ.α.). Το Tears in Heaven γράφτηκε για και ακούστηκε στην ταινία αυτή, αλλά πλέον κανείς δεν κάνει τη συγκεκριμένη σύνδεση.

Lyrics :
Would you know my name
If I saw you in heaven?
Would it be the same
If I saw you in heaven?

I must be strong
And carry on
'Cause I know I don't belong
Here in heaven

Would you hold my hand
If I saw you in heaven?
Would you help me stand
If I saw you in heaven?

I'll find my way
Through night and day
'Cause I know I just can't stay
Here in heaven

Time can bring you down
Time can bend your knees
Time can break your heart
Have you begging please
Begging please

Beyond the door
There's peace, I'm sure
And I know there'll be no more
Tears in heaven

Would you know my name
If I saw you in heaven?
Would you be the same
If I saw you in heaven?

I must be strong
And carry on
'Cause I know I don't belong
Here in heaven

Κανένας γονιός δεν πρέπει ποτέ να θάβει το παιδί του