Ashes To Ashes-David Bowie (1980)

Το "Ashes to Ashes" είναι ένα τραγούδι του Άγγλου τραγουδιστή και τραγουδοποιού David Bowie από το 14ο στούντιο άλμπουμ του, Scary Monsters (and Super Creeps) (1980).

Συμπαραγωγή από τον Bowie και τον Tony Visconti, ηχογραφήθηκε από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 1980 στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και διαθέτει συνθεσάιζερ κιθάρας που παίζεται από τον Chuck Hammer. Ένα έντεχνο ροκ, έντεχνο ποπ και τραγούδι new wave με επικεφαλής ένα riff πιάνου με φλάντζα, οι στίχοι λειτουργούν ως συνέχεια της επιτυχίας του Bowie "Space Oddity" του 1969: ο αστροναύτης Major Tom έχει υποκύψει στον εθισμό στα ναρκωτικά και επιπλέει απομονωμένος στο διάστημα. Ο Μπάουι βασίστηκε εν μέρει τους στίχους στις δικές του εμπειρίες με τον εθισμό στα ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Κυκλοφόρησε ως το βασικό σινγκλ του άλμπουμ την 1η Αυγούστου 1980, το "Ashes to Ashes" έγινε το δεύτερο Νο. 1 σινγκλ του Bowie στο Ηνωμένο Βασίλειο και το σινγκλ του με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Το μουσικό βίντεο του τραγουδιού, σε συν-σκηνοθεσία των Bowie και David Mallet, ήταν εκείνη την εποχή το πιο ακριβό μουσικό βίντεο που έγινε ποτέ.

Το σολαρισμένο βίντεο παρουσιάζει τον Μπάουι ως κλόουν, έναν αστροναύτη και έναν τρόφιμο σε άσυλο, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει παραλλαγές στο θέμα του τραγουδιού, και τέσσερα μέλη του κλαμπ Blitz του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένου του Στιβ Στράντζ. Με επιρροή στο ανερχόμενο κίνημα του New Romantic. Οι σχολιαστές το θεωρούν ένα από τα καλύτερα βίντεο του Bowie και όλων των εποχών.

Ο Bowie ερμήνευσε το τραγούδι μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του 1980, αλλά συχνά κατά τη διάρκεια των μεταγενέστερων συναυλιών του. Αρχικά θεωρήθηκε με ανάμεικτες κριτικές αντιδράσεις, οι μετέπειτα κριτικοί και βιογράφοι το θεώρησαν ένα από τα καλύτερα τραγούδια του Bowie, επαινώντας ιδιαίτερα τη μοναδική μουσική δομή.

Τις επόμενες δεκαετίες, το τραγούδι έχει εμφανιστεί σε άλμπουμ συλλογών και άλλοι καλλιτέχνες έχουν διασκευάσει, δειγματίσει ή χρησιμοποιήσει τα μουσικά του στοιχεία για τα δικά τους τραγούδια. Το ομώνυμο τραγούδι χρησιμοποιήθηκε επίσης για την ομώνυμη σειρά του BBC το 2008.

Video Url