Vertigo-U2 (2004)

Το "Vertigo" είναι ένα τραγούδι του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος U2. Είναι το εναρκτήριο κομμάτι του ενδέκατου στούντιο άλμπουμ τους, How to Dismantle an Atomic Bomb (2004).

Κυκλοφόρησε στο ραδιόφωνο ως το βασικό σινγκλ του άλμπουμ στις 8 Νοεμβρίου 2004, και μετά την κυκλοφορία του, έλαβε εκτεταμένο airplay. Το τραγούδι ήταν μια διεθνής επιτυχία, ενισχύθηκε από τη χρήση του σε μια τηλεοπτική διαφήμιση στην οποία συμμετείχε το συγκρότημα για την ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής iPod της Apple. Το τραγούδι δάνεισε το όνομά του στην περιοδεία Vertigo 2005–2006 του συγκροτήματος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το "Vertigo" έφτασε στο νούμερο 31 στο Billboard Hot 100 και στο νούμερο ένα στο chart Alternative Songs. Ανέβηκε στην κορυφή των τσαρτ σινγκλ στη Δανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έφτασε στο top 10 σε Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο (Βαλλονία), Καναδά, Φινλανδία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία. Το "Vertigo" κέρδισε τρία βραβεία Grammy για την καλύτερη ροκ ερμηνεία από ντουέτο ή ομάδα με φωνητικό, καλύτερο ροκ τραγούδι και καλύτερο μουσικό βίντεο μικρού μήκους στην 47η ετήσια τελετή των βραβείων Grammy το 2005.

Κατατάχθηκε στην 64η θέση στη λίστα του Rolling Stone με τα 100 καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας (2000 έως 2010).

Video Url