Δισκοθήκη: Eddie Cochran, έφυγε τόσο νέος

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Ρέι Έντουαρντ Κόχραν (3 Οκτωβρίου 1938 – 17 Απριλίου 1960) ήταν Αμερικανός μουσικός. Τα τραγούδια του Cochran, όπως τα "Twenty Flight Rock", "Summertime Blues", "C'mon Everybody" και "Somethin' Else", έγιναν ύμνοι γενιάς στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, βοηθώντας να τεθούν τα πρότυπα και να ανοίξει ο δρόμος για μελλοντικοί ροκ μουσικοί. Πειραματίστηκε με ηχογράφηση πολλαπλών κομματιών, τεχνικές παραμόρφωσης και υπερμεταγλώττιση ακόμη και στα πρώτα του σινγκλ. Έπαιζε κιθάρα, πιάνο, μπάσο και ντραμς. Η προσωπικότητά του ως ένας έντονα ντυμένος και ελκυστικός νεαρός άνδρας με μια επαναστατική στάση απέναντι στα κοινωνικά πρότυπα, ήταν η επιτομή του καθεστώτος του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ως επαναστατημένος έφηβος, και στον πρόωρο θάνατό του πέτυχε την εμβληματική θέση του ροκ σταρ.

Ο Κόχραν ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, παίζοντας στη σχολική μπάντα και διδάσκοντας ο ίδιος να παίζει μπλουζ. Το 1954, έκανε ντουέτο με τον κιθαρίστα Hank Cochran (χωρίς οικογενειακή  σχέση). Όταν χώρισαν την επόμενη χρονιά, ο Eddie ξεκίνησε μια καριέρα τραγουδοποιού με τον Jerry Capehart. Η πρώτη του επιτυχία ήρθε όταν ερμήνευσε το τραγούδι "Twenty Flight Rock" στην ταινία The Girl Can't Help It, με πρωταγωνίστρια την Jayne Mansfield. Λίγο αργότερα, υπέγραψε συμβόλαιο ηχογράφησης με την Liberty Records και η πρώτη του δισκογραφική δουλειά για τη δισκογραφική, "Sittin' in the Balcony", ανέβηκε στο νούμερο 18 στα charts του Billboard.

Ο Cochran πέθανε σε ηλικία 21 ετών στο St Martin's Hospital, Bath, Somerset, μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στο Chippenham του Wiltshire της Αγγλίας, στο τέλος της βρετανικής περιοδείας του τον Απρίλιο του 1960. Μόλις είχε εμφανιστεί στον Ιππόδρομο του Μπρίστολ. Αν και τα πιο γνωστά τραγούδια του κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της ζωής του, περισσότερα από τα τραγούδια του κυκλοφόρησαν μετά θάνατον. Το 1987, ο Cochran εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame. Οι ηχογραφήσεις του έχουν καλυφθεί από μεγάλη ποικιλία μουσικών.

Video Url