Bad Brains: Ένα από τα πλέον αδικημένα ροκ γκρουπ όλων των εποχών

Bad Brains
Photo by Wikimedia Commons

Οι punk rock πρωτοπόροι Bad Brains και η πολύ μεγάλη επιρροή τους

"Δεν υπήρχαν άτομα και συγκροτήματα στην punk/hardcore σκηνή που δεν είχαν επηρεαστεί από το Rock for Light. ΕΠΡΕΠΕ να έχεις αυτόν τον δίσκο. Αν δεν τον είχες ή δεν τον ήξερες, οι punks φίλοι σου θα σε θεωρούσαν "ύποπτο". Έχω το δίσκο από τότε που ήμουν 14 ετών και ξέρω όλα τα drum parts απ'έξω κι ανακατωτά. Όλα τα τραγούδια τους. Κυρίως μελετώντας τον drummer, Earl Hudson. Δεν ήταν φιγουρατζής όπως οι λευκοί punk rock drummers. Είχε την άνεση και το attitude ενός drummer όπως ο Bernard Purdie. Χρησιμοποιώ πολλά από τα κόλπα του μέχρι σήμερα. Το Nevermind είναι γεμάτο από στοιχεία των Bad Brains. Μέχρι και το intro του Smells Like Teen Spirit είναι επηρεασμένο από τον Earl.".

Τα παραπάνω κολακευτικά για τους σπουδαίους Bad Brains λόγια, ανήκουν στον Dave Grohl. Δεν ήταν όμως μόνο οι Nirvana. Στη μακρά λίστα αυτών που επηρεάστηκαν υπάρχουν ονόματα όπως οι Rage Against the Machine, οι Beastie Boys, οι Fugazi, οι Anthrax, οι Offspring, οι Faith No More (με τον τραγουδιστή Chuck Mosley να συμμετέχει και στα δύο γκρουπ), οι Jane's Addiction, οι Deftones και φυσικά οι Foo Fighters. Οι Bad Brains είναι ένα από τα πιο επιδραστικά γκρουπ όλων των εποχών και όμως δεν έχουν κάνει την επιτυχία που ίσως αξίζανε.

Ιστορία και επιρροή των Bad Brains

Δημιουργήθηκαν στην Ουάσινγκτον το 1976, όντας συμμαθητές από το γυμνάσιο. Κατάφεραν μια ιδιαίτερη μίξη του Hardcore Punk και της Reggae, με τον ήχο να είναι ιδιαίτερα πειραματικός και επηρεασμένος σε σημαντικό βαθμό από τη θρησκεία των μελών, τα οποία ήταν αφοσιωμένοι Ρασταφαριανοί. Αυτό που τους έκανε όμως γνωστούς στην punk σκηνή της Αμερικής ήταν οι εκρηκτικές ζωνταντές τους εμφανίσεις, που σύμφωνα με πολλούς μετέπειτα δημοφιλείς καλλιτέχνες ήταν ό,τι πιο ενεργητικό είχαν δει μέχρι τότε. Οι Bad Brains διαλύονται και επανενώνονται συχνά ανά τα χρόνια, σε κάθε όμως περίπτωση τα δύο πρώτα albums, Bad Brains (1982) και Rock for Light (1983), θεωρούνται σταθμοι για την μετέπειτα εξέλιξη του hardcore/punk rock στα 80s.

Το ειδικό βάρος των Bad Brains δεν εξαντλείται στα live shows τους. Υπήρξαν η πρώτη punk μπάντα αποτελούμενη αποκλειστικά από αφροαμερικανούς, ενώ χαρακτηρίζονταν από εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, κάτι το οποίο φυσικά δεν ήταν συνηθισμένο στην punk σκηνή. Τα clubs της Ουάσινγκτον γεμίζουν κάθε βράδυ από κόσμο που θέλει να τους παρακολουθήσει, ενώ η σκηνική παρουσία του H.R., αδερφού του drummer Earl Hudson, είναι πραγματικά καθηλωτική. Επίσης, ήταν από τα πρώτα γκρουπ που καθιέρωσαν τη λογική του DIY (Do It Yourself), κυκλοφορώντας μόνοι τους τα πρώτα demo και single τους. Η παρουσία τους διεύρυνε τα πολιτικά και φυλετικά όρια της σκηνής του punk rock, μιας σκηνής που έτσι και αλλιώς είχε στο background της την ανεκτικότητα ως προς το διαφορετικό.