Για την Stevie Nicks και την Lady Gaga

Εντυπωσιασμένη για μια ακόμα φορά από την εκπομπή επικαιρότητας της περασμένης Παρασκευής 27/9, η οποια πραγματικά με σημάδεψε, θα ήθελα να αναφερω λιγα λογια ιδιαίτερα ακούγοντας τις δυο εμβληματικές και καταξιωμένες ερμηνεύτριες,  τραγουδίστριες/τραγουδοποιούς και τη νέα εκπληκτική από κάθε άποψη δουλειά τους, η οποία με απογείωσε!

Video Url

 

Πιο συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί της Παρασκευής διάβασα στα αμερικανικα σαιτ για  το νέο πολύ δυνατό και έντονα πολιτικοποιημένο τραγούδι της υπέροχης Stevie Nicks “lighthouse” το οποίο μόλις κυκλοφόρησε και για το οποίο υπήρχαν θετικές κριτικές οσον αφορά στο κοινωνικό μήνυμα που έστελνε προς όλες τις γυναίκες των όποιων τα δικαιώματα υπερασπίζεται βαθειά. Δεν είχα προλάβει ακόμα να τ ακούσω … έως τη στιγμή που το άκουσα ζωντανά στην εκπομπή σου Γιάννη … μόνο 1 ώρα αργότερα…! Καταπληκτική ερμηνεία, φοβερή μουσική, θαυμάσιοι και στοχευμένοι οι στίχοι της για την υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων! Και βεβαιως  θα συμφωνήσω μαζί σου ότι οποιος έχει δει live επι σκηνής την Stevie Nicks… τοτε μπορεί να εκτιμησει πραγματικά το τεράστιο μέγεθός της ως ερμηνεύτρια με θεϊκή παρουσία!! Το διαπιστωσα κι εγώ όταν την είχα δει live στη Νέα Υόρκη κάπου στα τελη του 1990. Μακάρι αυτό το νέο της τραγούδι να έχει την απήχηση που του αρμόζει στο αμερικανικό κοινό, τα κοινωνικά δίκτυα και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Θα φανεί στις επόμενες μέρες…

Στη συνέχεια άκουσα την υπέροχη ιστορία που ανέπτυξες Γιάννη με την αναφορά σου αρχικά στον εξαιρετικό
Anthony Newley, την φοβερή επιρροή που είχε στον David Bowie και το καταπληκτικό τραγούδι του “Joker”που ακούσαμε  απ το μιούζικαλ του 1964.

Το αποκορύφωμα ομως ήταν όταν άκουσα την αριστουργηματική ερμηνεία της Lady Gaga στην απίστευτη διασκευή του original τραγουδιού Joker απ το νέο της άλμπουμ “Harlequin”. Με γοήτευσε οπως κάθε φορά!  Εδώ ήρθε η στιγμή να προσθέσω κάποια  πολυ παλαιότερα σχόλια μου που είχα γράψει σχετικά με τις απόψεις μου και εκτιμήσεις μου για powerful φωνες όπως της  Lady Gaga, που ομως δεν είχα προλάβει να ολοκληρώσω και να τα στείλω, όπως έχει συμβεί με πολλες άλλες σημαντικές σημειώσεις που κρατάω απ τις εκπομπές σου Γιάννη και παραμένουν ημιτελείς.

Έγραφα λοιπόν… πως για να περασει μια φωνή τραγουδιστή/τραγουδίστριας μέσα μου και να με κερδίσει, να με ενθουσιάσει και να με μαγέψει, θα πρέπει να είναι powerful με ιδιαίτερη ξεχωριστή χροιά. Είτε της ροκ είτε της ποπ  είτε οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας μουσικής. Για παράδειγμα… η Lady Gaga έχει μια εκπληκτική φωνή και το έχει αποδείξει από τις διαφορες ερμηνειες της σε διαφορα είδη μουσικης. Δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν εκτιμήθηκε από την αρχή σε μεγαλο κοινό της Ελλάδας.

Εγω τα περισσότερα χρόνια λόγω εργασίας, βρισκομουν στο εξωτερικό, και θυμάμαι πως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε, με είχε ενθουσιάσει η εξαιρετική φωνη της και η εμφάνιση της δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο στην εκτίμηση αυτης της καλλιτέχνιδας. Από το 2008 και μεχρι σήμερα αποδείχτηκε πράγματι πόσο ταλαντούχα είναι αφού μπορεί και ερμηνεύει θαυμάσια και με παθος κομμάτια κάθε μουσικής κατηγορίας. Με είχε ακόμα εντυπωσιάσει και  ο αυθορμητισμός της και η συναισθηματική της έκφραση  μέσα από live συνεντεύξεις της, που την είχα δει και ακούσει και έδειχνε και μια πνευματική καλλιέργεια που πολλες άλλες ταλαντούχες τραγουδίστριες δεν την είχαν ή δεν την έχουν.

Video Url

 

 Έχω θαυμάσει την Lady Gaga στη συνεργασία της με τον Tony Bennett σε ολα αυτά τα αριστουργηματικά αθάνατα  κομματια τα οποια έχει ερμηνεύσει μαζί του μοναδικά! Οπως μεταξύ άλλων, το “Nature Boy”, “I’ve got you under my skin” ή το φοβερο “But Beautiful”!  Από αυτή τη συνεργασία τους εκτίμησα ακόμα περισσοτερο το φωνητικό της ταλέντο!

Στη συνέχεια έγραφα κι αλλα σχόλια και την αποψη μου για φωνες σαν της Lady Gaga  σε συγκριση με φωνες οπως της Μadonna ή της Taylor Swift. Αυτά τα σχόλια μου ομως αποτελουν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, το οποίο θελω να πιστεύω πως θα το στείλω κάποια στιγμή συντομα.

Μαρία Μενδρινού