Deep Purple : Η επέτειος της 29ης Ιουνίου 1973 και το παρασκήνιο

Photo by Wikimedia Commons

Τα σημαντικά γεγονότα εκείνης της ημέρας

Επρόκειτο για το κλείσιμο εκείνης της τουρνέ με μια μεγάλη συναυλία στην Osaka της Ιαπωνίας. Έμελλε όμως να είναι και η τελευταία της θρυλικής σύνθεσης Gillan - Blackmore - Glover - Lord - Paice. Ο Ian Gillan είχε μείνει μονάχα για να ολοκληρώσει την περιοδεία, ενώ ο Roger Glover ενημερώθηκε εκείνες τις ημέρες εντελώς ξαφνικά. Το σκεπτικό ήταν πως αφού ήρθαν ως ντουέτο από τους Episode Six, έτσι θα αποχωρήσουν. 

Εκείνη την ημέρα επίσης, ο Ian Paice γιόρταζε τα 25α γενέθλια του. 

Μιλώντας στο κοινό, ο Ian Gillan δήλωσε στην Osaka : 
"Το μόνο που θέλω να πω σε όλους σας είναι ότι σας ευχαριστώ πολύ, ήσασταν υπέροχοι. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα μας δώσατε εδώ στην Ιαπωνία. Και σας ευχαριστώ, πραγματικά εκπροσωπείτε όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστούμε και ο Θεός να σας ευλογεί για όλα όσα μας δώσατε αυτή είναι η τελευταία νύχτα. Τέλος".

Όταν κάποια χρόνια αργότερα ο Ritchie Blackmore ήθελε να στρέψει τους Rainbow σε πιο εμπορικά μονοπάτια, θυμήθηκε τον παλιό συνεργάτη του Roger Glover. Του απολογήθηκε προσωπικά. Στο κάτω κάτω ήταν δικιά του πρόταση η απομάκρυνση του τότε αλλά και η υπόλοιπη μπάντα δεν αρνήθηκε. Μετά από χρόνια, ο Glover θα πει πως η πρόσκληση να κάνει παραγωγή στο Down to Earth και να αναλάβει το μπάσο στους Rainbow, ήταν μια μορφή συγγνώμης από τον Ritchie.