Bob Marley : Η αιτία θανάτου του που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

5 τραγούδια για Δευτέρα από Ζουγρή-Πετρίδη

Τα πιστεύω του Marley και η ασθένεια του

Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1945 και έγινε ένας από τους θρυλικότερους μουσικούς όλων των εποχών, με πολλά εκατομμύρια οπαδών σε όλο τον κόσμο. O Bob Marley, πρωτοπόρος της reggae μουσικής, έμεινε γνωστός μεταξύ άλλων για την αγνή προσέγγιση του στη ζωή, αλλά και για την σπουδαία του μουσική κληρονομιά μέσα από τραγούδια όπως "No Woman No Cry", "Buffalo Soldier", "Iron Lion Zion" και πολλά άλλα. Πέθανε σε ηλικία μόλις 36 ετών από μελάνωμα, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφύγει.

Ήταν Ιούλιος του 1977 όταν και ο Marley διαγνώστηκε με ακραίο φακοειδές μελάνωμα (ALM), στο δεξιό μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του. Στην αρχή νόμισαν πως επρόκειτο για κάποιον τραυματισμό σε αγώνα ποδοσφαίρου, που ως γνωστόν έπαιζε συχνά, ωστόσο μια πιο προσεκτική εξέταση έδειξε το ανησυχητικό εύρημα. Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί πρότειναν ακρωτηριασμό, ο καλλιτέχνης δεν επέλεξε τόσο δραστικές λύσεις. Έτσι κι αλλιώς, ο Marley ήταν οπαδός του Ρασταφαριανισμού. Το κίνημα Ρασταφάρι θεωρεί ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένας Ναός και ως εκ τούτου δεν ενδείκνυται η αφαίρεση κάποιου μέρους του. Δυστυχώς, το μελάνωμα μέσα σε τέσσερα χρόνια, εξελίχθηκε σε μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου.

Ο Bob Marley έφυγε από στις 11 Μαΐου του 1981. Ο καρκίνος είχε κάνα μετάσταση στους πνεύμονες αλλά και στον εγκέφαλο του. Μετά το θάνατο του, ο Marley υπήρξε το "poster child" για τον καρκίνο του δέρματος, ευαισθητοποιώντας πολύ κόσμο για άμεση και έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία.

 

Tags