Σχόλια και επισημάνσεις για την εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη

Ακουγοντας On demand τις περισσοτερες εκπομπες  σας σε επανάληψη, έχω τη δυνατότητα να προσεχω και να καταγράφω τις περισσοτέρες απ τις ιδιαιτερα ενδιαφέρουσες αναφορές σας σε τραγούδια, τραγουδοποιούς, είδη μουσικής και επιρροής τους μέσα στο πέρασμα των χρόνων και των δεκαετιών  … εμπλουτιζοντας κατ αυτόν τον τρόπο  τις γνώσεις μου και επιβεβαιώνοντας την πραγματική αξία της εξέλιξης της ιστορίας της μουσικης.

Όσο και αν κρατάω τις σημειώσεις μου, μέσα απ τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρέχετε κάθε φορά από τις εκπομπες σας, μου είναι  αδύνατον να σχολιάζω για ολα αυτά συστηματικά και ισως ετεροχρονισμένα να μην έχουν νόημα, διότι  ο χρονος με προσπερνά, με αποτέλεσμα να κρατάω τις πληροφορίες και την τροφή για σκέψη και γνώση περισσοτερο για τον εαυτό μου και να μην ειμαι σε θέση να τις μοιράζομαι μαζί σας ή με τους ακροατές. 

Uα προσπαθήσω να επικεντρωθώ σε ορισμένα μουσικά κομματια που με στιγμάτισαν απ τις εκπομπες αυτης της εβδομαδας, εξαιρουμένης της σημερινης (Παρασκευής) που ακόμα δεν έχω προλάβει ν ακούσω. Επισης θα σχολιασω και για τα μουσικά είδη της soul και county στα οποια  αναφερθηκατε περισσοτερο αυτή τη φορά και είναι ευκαιρία να ακούσετε και τη δική μου άποψη.

Ξεκινώντας από την εκπομπή επικαιρότητας της Δευτέρας 1ης Απριλίου, να ξαναπώ μετά το συντομο σχόλιο μου που σας είχα αποστείλει μέσω μηνύματος, ότι ήταν καταπληκτική και άκρως αποκαλυπτική για μένα σε πολλά σημεία της. Ξεκινώντας απ την εκπληκτική  διασκευή του Jolene στην live παρουσίαση των  White Stripes , ομολογώ πως ενθουσιάστηκα γιατί δεν την είχα ξανακούσει. Εδώ θα παρεμβάλλω το σχόλιο μου για την εκτίμηση και αγάπη που έχω  για την μουσική country, και πόσο κατανοω που κάθε φορά τοσο πειστικά αναλύετε και εμβαθύνετε την σημασία της και τις ριζες της που έχουν επηρεάσει σχεδον ολα τα υπολοιπα είδη μουσικης. Επισης να επισημανω ότι δεν έχω ζυμωθεί γι αυτό το είδος μουσικης, μόνο επειδή ζω στις ΗΠΑ αρκετά  χρόνια, αλλά και διότι  όταν ήμουν έφηβη ακόμα  και μεγαλώνοντας στην Ελλάδα, ο πατέρας μου ήταν λάτρης της country και όταν βρεθηκα αργότερα στην Αμερική, εψαχνα να βρω τι κυκλοφορούσε εκείνα τα χρόνια αλλά και πολύ παλιοτερα και να του στέλνω δίσκους στην Ελλάδα που μου ζητούσε απεγνωσμενα! Αυτό το παθος του πατέρα μου για την country με επηρέασε και την  εκτίμησα ακόμα περισσοτερο στα επόμενα χρόνια. Το ίδιο μπορώ να πω και για την soul. Την αγαπώ πολύ! Και τότε και τώρα και για πάντα και γι αυτό χαίρομαι πολύ όταν ακούω που παρουσιάζετε soul μουσική. Ολα τα είδη μουσικης έχουν απίστευτα σημαντικά στοιχεία που αξίζει να τα προσέχουμε και να τα εκτιμούμε.

Συνεχιζοντας για την εκπομπή  της Δευτέρας, να πω πως ενθουσιάστηκα στον ίδιο βαθμό και για την διασκευασμενη καθαρά country  live εκτέλεση των Rolling Stones “No expectations”. Ούτε αυτή την είχα ακούσει! Εξαιρετική πραγματικά. Και μ αυτό τον τρόπο λοιπόν, καταφέρνετε  να μας περνάτε την πραγματική αξια της μουσικης country, ιδιαιτερα σε οσους αμφιβάλλουν για την επιρροή της στην ροκ και σε αλλα είδη μουσικης. Επισης να αναφέρω ότι ο μουσικος καλλιτέχνης της country Steve Earle, τον οποίο άκουσα κι αυτον για πρώτη φορά  να ερμηνεύει το κομμάτι “ Angie” των Rolling Stones, απ την ηχογράφηση του 2023,  με μάγεψε πραγματικά! Οπως  και το κλείσιμο απ την συναυλία των Rolling Stones πάλι, όπου ειχαν μαζι τους τον θρύλο Solomon Burke… και που οπως πολύ σωστα είπατε, ξέρουν οι Stones να εκτιμούν και την country και την R&B μουσική. Τι να πρώτο πω λοιπόν! Γι αυτό αν θελω να σχολιάζω ολα αυτά που ακούω από τις εκπομπες σας, θα χρειαζομαι  ατελειωτες  σελιδες και ο χρόνος  πάλι δεν θα μου φτάνει.

Ήδη έγραψα όλο αυτό το κειμενο, το οποίο πέρα απ την εισαγωγή μου κσι απο κάποια γενικά σχόλια, με περιόρισε τελικά μόνο σε μερικα σημαντικά σημεια της εκπομπής της Δευτέρας.

 

Μαρία Μενδρινού
(Από Βοστωνη)