The Who : Πώς μια τηλεοπτική σειρά τους έκανε διάσημους σε μια ολόκληρη νέα γενιά

Wikimedia Commons / Jim Summaria

Ένα επιτυχημένο τηλεοπτικό show το οποίο δε θα ήταν το ίδιο χωρίς τη μουσική των The Who

«Το 1982, το συγκρότημα διαλύθηκε και δεν κερδίζαμε χρήματα. Άρχισα να επιτρέπω να χρησιμοποιούνται τα τραγούδια μας για διαφημίσεις, για κινηματογραφική χρήση κλπ. Ωστόσο δεν ήταν όλα τα τραγούδια τόσο καλά. Δεν τίθεται θέμα. Κάποια από αυτά ήταν ενοχλητικά άσχημα. Όμως κέρδισαμε χρήματα». Αυτή η παλιότερη δήλωση του Pete Townshend στο Rolling Stone καταδεικνύει την κατάσταση των The Who από τότε που το συγκρότημα έπαψε να είναι επίκαιρο. Αν ωστόσο υπάρχει μια αντίστοιχη απόφαση για την οποία δε μετάνιωσε αυτή είχε να κάνει με τη γνωστή σειρά CSI.

Το τηλεοπτικό show "CSI : Crime Scene Investigation" έκανε πρεμιέρα το 2000 και το βασικό του franchise, αυτό του Las Vegas, άντεξε για 15 ολόκληρες σεζόν. Ήρωες όπως ο Gil Grissom, η Catherine Willows και ο Nick Stokes μπήκαν στα σπίτια όλου του κόσμου, ο οποίος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις έρευνες της ειδικής αυτής ομάδας, για την εξιχνίαση ενός διαφορετικού εγκλήματος σε κάθε επεισόδιο. Η σειρά ήταν τόσο επιτυχημένη που αφενός ο Quentin Tarantino σκηνοθέτησε δύο επεισόδια (το θρυλικό ντουέτο των "Grave Danger" επεισοδίων), αφετέρου και κυριοτέρως το show απέκτησε και άλλους κλώνους, με την τοποθεσία να αλλάζει σε Miami και Νέα Υόρκη. Το τελευταίο franchise της σειράς ονομαζόταν CSI: Cyber, ωστόσο άντεξε για μόλις μία σεζόν. Τα franchises αυτά όμως είχαν και ένα άλλο κοινό.

Η επιλογή ως intro για το original CSI του "Who are you" από το ομώνυμο album των The Who, το 1978, ήταν τόσο επιτυχημένη που σήμερα κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί τη σειρά χωρίς να το σιγοτραγουδήσει. 24 χρόνια αργότερα και το intro παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα όλων των εποχών :
 

 

Η επιτυχημένη αυτή ιδέα ήταν αδύνατον να μην επαναληφθεί και στις επόμενες εκδοχές του CSI. Το CSI:New York χρησιμοποίησε ως θέμα το Baba O'Riley, το CSI:Miami το Wont get fooled again, ενώ τέλος το CSI:Cyber το τραγούδι "I Can See for Miles" από το "The Who Sell Out" album του 1967.

 

 

 

Η χρήση των τραγουδιών των The Who στο franchise του CSI έφερε συνοχή στη σειρά, γνωστοποίησε δε τη μουσική του συγκροτήματος σε ένα ευρύτερο κοινό, νέο μουσικά και ηλικιακά εκείνη την εποχή. Η σειρά θα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετική χωρίς αυτά τα τραγούδια.

Ήταν μια πανέξυπνη επιχειρηματική κίνηση, ενός συγκροτήματος ουσιαστικά ανενεργού από το 1982. Ήταν δε τέτοιο το ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε γύρω από το The Who λόγω της σειράς, που παρά τον θάνατο του αρχικού μπασίστα John Entwistle το 2002, οι Pete Townshend και Roger Daltrey μπήκαν στο studio και κυκλοφόρησαν νέο album το 2006 με τίτλο "Endless Wire".