Η γνωριμία του Harrison με τον Ravi Shankar, το σιτάρ και ο Ινδικός πολιτισμός
Η πρώτη επίσκεψη των Beatles στην Ινδία ήταν στην Καλκούτα ήταν το 1966. Είχε προηγηθεί μια σύντομη στάση στην Καλκούτα εν μέσω περιοδείας, ωστόσο αυτή η επίσκεψη ήταν η πρώτη επίσημη. Έφτασαν το πρωί της 6ης Ιουλίου και μολονότι ήλπιζαν πως θα περάσουν ξεκούραστα την εκεί διαμονή τους, πολιορκήθηκαν αμέσως από οπαδούς τους τόσο στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, όσο και στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν. Είχαν προηγηθεί οι δύο συναυλίες του γκρουπ στις Φιλλιππίνες και η κούραση περίσσευε. Οι John, Paul και Ringo ήθελαν να γυρίσουν σπίτι τους. Ο George Harrison είχε διαφορετική άποψη, καθώς είχε ήδη αγαπήσει αυτή τη χώρα
Ο Harrison είχε ανακαλύψει τον Ινδικό πολιτισμό μέσω ενός σιτάρ που κρατούσε ένας μουσικός, στα γυρίσματα της ταινίας Help! του 1965, με πρωταγωνιστές το ίδιο το συγκρότημα. Το όργανο αυτό τον ενέπνευσε ιδιαίτερα και θέλησε να ανακαλύψει περισσότερα τόσο για τη μουσική, όσο και για την κουλτούρα της χώρας. Κάποια στιγμή επισκέφτηκε τον Ravi Shankar, μαζί με την τότε σύζυγο του Patty Boyd. Ενώθηκε με τους μαθητές του Shankar στη Βομβάη, ενώ αργότερα μετακόμισαν για ένα διάστημα σε ένα πλωτό σπίτι κοντά στο Κασμίρ. Εκεί ο Σανκάρ υπήρξε άμεσος ινστρούκτορας του Harrison, ο οποίος μαζί με το σιτάρ μελετούσε και πνευματικά έργα και δοκίμια. Εμπνεύστηκε από τον Ινδό φιλόσοφο Swami Vivekananda, του οποίου το έργο Rāja yoga έγραφε για τους στόχους και τις πρακτικές της γιόγκα, αποτελώντας έμπνευση για τη σύγχρονη προσέγγιση της ως φυσική δραστηριότητα. Μιλώντας για τη μεταξύ του σχέση, ο Ravi Shankar θα γράψει στην αυτοβιογραφία του :
"Από τη στιγμή που γνωριστήκαμε, ο George έκανε συνεχώς ερωτήσεις και ένιωσα ότι ενδιαφερόταν πραγματικά για την ινδική μουσική και τη θρησκεία. Έμοιαζε να είναι ένας γλυκός, ευθύς νέος. Μου είχαν πει ότι είχε χρησιμοποιήσει το σιτάρ, αν και δεν είχα ακούσει το τραγούδι «Norwegian Wood». Έδειχνε αρκετά ανασφαλής με το παίξιμο του και αποδείχθηκε ότι είχε κάνει απλά κάποιες συναντήσεις με έναν Ινδό που βρισκόταν στο Λονδίνο, για να δει πώς έπρεπε να κρατάει το όργανο και να μάθει τα βασικά του. Όταν τελικά άκουσα το "Norwegian Wood" άκουσα το τραγούδι σκέφτηκα ότι ήταν ένας περίεργος ήχος που είχε παραχθεί στο σιτάρ."
Ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα τραγούδια στη μουσική γενικότερα, το Norwegian Wood (The Bird has Flown) εισήγαγε το σιτάρ στο ευρύ ροκ κοινό. Ηχογραφημένο τον Οκτώβριο του 1965, είχε σημαντικό αντίκτυπο όσον αφορά τη δημοφιλία της ινδικής μουσικής στο δυτικό κόσμο, ενώ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και για την αναγνωρισιμότητα του Ravi Shankar στη Δύση.
Ο αντίκτυπος της μουσικής αυτής στον Harrison φάνηκε περαιτέρω στο εξαιρετικό προσωπικό του album "All things must pass", ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, solo albums των μελών των Beatles ύστερα από τη διάλυση τους.
Η σχέση των Shankar και Harrison ήταν τόσο στενή, που ο πρώτος βρισκόταν μαζί με την οικογένεια του δίπλα στον George, όταν ο τελευταίος έφευγε από τη ζωή στις 29 Νοεμβρίου του 2001.