Buddy Rich : 37 χρόνια από το θάνατο του, παραμένει ο κορυφαίος

Buddy Rich
Photo by Wikimedia Commons

Ο Rich θεωρείται ο καλύτερος drummer όλων των εποχών, από τη συντριπτική πλειοψηφία της drumming κοινότητας
 
Ονόματα όπως αυτά των Art Blakey, Joe Morello και Max Roach σίγουρα λένε πολλά στον κόσμο των τυμπάνων, αλλά ο Buddy Rich είναι με διαφορά ο πιο δημοφιλής και ο πιο επιδραστικός. Σε μια εποχή που ο drummer ήταν ο αρχηγός μιας μουσικής μπάντας, με περίοπτη θέση είτε μπροστά είτε στο πλάι των υπόλοιπων μουσικών, ο Rich κατάφερε και ξεχώρισε. Έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο drumming, παραμένοντας το ίδιο επιδραστικός μέχρι σήμερα, 37 χρόνια από το θάνατο του στις 2 Απριλίου του 1987.

Ήταν η χρυσή εποχή της jazz όταν οι αντίστοιχες σκηνές στην Αμερική γέμιζαν από κόσμο, ο οποίος διψούσε για να δει τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της εποχής. Η αρχή της σπουδαίας καριέρας του σηματοδοτείται το 1938, όταν και γίνεται μέλος της ορχήστρας του Tommy Dorsey, γνωστού συνθέτη και τρομπονίστα της εποχής. Μέσω αυτής της συνεργασίας, θα γνωρίσει και θα αναπτύξει μακροχρόνια φιλία με τον Frank Sinatra. Μετά από κάποιες guest συμμετοχές, ο Buddy Rich ίδρυσε τη δικιά του μπάντα το 1946, έχοντας σημαντική βοήθεια, εκείνη την εποχή, από τον ίδιο τον Sinatra. Τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίσει και να μνημονεύεται για δεκαετίες, πέρα από την αδιαμφισβήτητη τεχνική του, ήταν αφενός το ότι καθιέρωσε τη χρήση των rudiments στο παίξιμο των τυμπάνων, αφετέρου επηρέασε όλους σχεδόν τους μετέπειτα drummers, όσον αφορά τις δυναμικές των χτυπημάτων του στα τύμπανα. Σημειώνεται ότι με τον όρο rudiment εννοούμε ένα μοτίβο χτυπημάτων στα τύμπανα, με διαδοχική χρήση και των δύο χεριών σε διάφορους συνδυασμούς. Τα rudiments είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του συντονισμού, της τεχνικής και της ταχύτητας των drummers.

O Rich κατάφερε και διήυθηνε τη δική του ορχήστρα μέχρι και λίγο πριν το θάνατο του, παρά το προφανές γεγονός της παρακμής της "big band". Η άνοδος της ροκ μουσικής στα 60s επηρέασε ιδιαίτερα τη δημοφιλία αυτού του είδους μουσικής διασκέδασης, παρόλα αυτά, ο Buddy Rich κατάφερε και διατήρησε τόσο τη μουσική του καριέρα, όσο και τη δημοφιλία του. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες για αυτό, ήταν φυσικά η θρυλική του εμφάνιση στο Muppet Show, το 1981 :

Λίγες εβδομάδες πριν το θάνατο του βρισκόταν σε περιοδεία στη Νέα Υόρκη. Ένιωσε ενοχλήσεις στην καρδιά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι εξετάσεις υπήρξαν ανησυχητικές και έτσι μεταφέρθηκε στην Καλιφόρνια και στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου UCLA. Εκεί του αφαιρέθηκε όγκος στον εγκέφαλο. Δυστυχώς, λίγες ημέρες μετά ο Buddy Rich έφυγε από τη ζωή λόγω ανακοπής καρδιάς. Ήταν μόλις 69 ετών.