Για 16ο χρόνο άνοδος των βινυλίων στην Βρετανία

Είναι εντυπωσιακό το ότι ανεβαίνουν συνέχεια, φέτος η άνοδος είναι 16% και όλα αυτά παρά τις υψηλές τιμές τους.

Οι αγορές άλμπουμ βινυλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν για 16η συνεχή χρονιά το 2023, αυξάνοντας με τον ταχύτερο ρυθμό τους αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων των επίσημων τσαρτ από το BPI. Με λίγες ακόμη μέρες να απομένουν για το έτος, η αγορά βινυλίου το 2023 έχει αυξηθεί τέσσερις φορές πιο γρήγορα από το προηγούμενο έτος — με αύξηση 11,7% σε 5,9 εκατομμύρια μονάδες, από βελτίωση 2,9% το 2022.

Νέες κυκλοφορίες από καλλιτέχνες όπως οι Ed Sheeran, Lana Del Rey, Lewis Capaldi, Taylor Swift και The Rolling Stones έχουν οδηγήσει στην αύξηση, με τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για άλμπουμ βινυλίου και άλλες εκδόσεις φυσικής μορφής να αντικατοπτρίζουν μια ακμάζουσα αγορά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό αποδεικνύεται περαιτέρω με τη δημοτικότητα των ανεξάρτητων δισκοπωλείων, σε συνδυασμό με την επιτυχία της εξειδικευμένης αλυσίδας μουσικής και ψυχαγωγίας HMV, η οποία άνοιξε ξανά το αρχικό της κατάστημα στην Oxford Street του Λονδίνου αυτό το Νοέμβριο μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας.

Πάνω από τα τέσσερα πέμπτα της κατανάλωσης ηχογραφημένης μουσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται πλέον από streaming, αλλά η ζήτηση για LP από βινύλιο συνεχίζει να αυξάνεται. Η αγορά βρίσκεται στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδό της από το 1990. Πάνω από ένα τέταρτο εκατομμυρίου άλμπουμ βινυλίου έχουν πουληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο την περασμένη εβδομάδα — η εβδομάδα με τις υψηλότερες πωλήσεις για το φορμά αυτόν τον αιώνα.

Εν τω μεταξύ, η αγορά CD έχει διατηρήσει τη μικρότερη ετήσια πτώση της εδώ και σχεδόν μια δεκαετία φέτος, . Σχεδόν 11 εκατομμύρια CD πωλήθηκαν το 2023, ενώ οι πωλήσεις κασετών ξεπέρασαν τις 100.000 μονάδες σε ένα ημερολογιακό έτος για τέταρτη συνεχή χρονιά.

«Με επικεφαλής το βινύλιο, η αναζωπύρωση του φυσικού προϊόντος υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της μουσικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια εποχή που η κατανάλωση ροής συνεχίζει να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ», λέει ο Dr. Jo Twist, OBE, Διευθύνων Σύμβουλος της BPI. «Ενώ οι πωλήσεις των LP έχουν πλέον ανοδική πορεία τα τελευταία 16 χρόνια, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε σταθεροποίηση της ζήτησης για CD, καθώς και νέες γενιές μουσικόφιλων που ερωτεύονται την κασέτα. Δίνει στους ανθρώπους περισσότερες επιλογές από ποτέ για το πώς απολαμβάνουν την αγαπημένη τους μουσική».