Shawn Phillips «το καλύτερα κρυμμένο μυστικό  στη μουσική βιομηχανία» 

Shawn Phillips  - Second Contribution
«το καλύτερα κρυμμένο μυστικό
 στη μουσική βιομηχανία» 

.. από την φασαρία της δημοσιότητας.
Λέγεται ότι ήταν ένα πλήρες μουσικό αίνιγμα, γεννημένος στην Αμερική αλλά μεγαλωμένος διεθνώς, αφ ενός με την έντονη εκτίμηση ενός ξένου για όλη τη μουσική της πατρίδας του και αφετέρου την αγάπη του, ως ένας έμπειρος ταξιδιώτης για την παγκόσμια μουσική, χωρίς να υπάρχει κανένα από τα συνηθισμένα όρια στη σκέψη του για τη μουσική».

Προκαλούσε το ενδιαφέρον για τους ασυνήθιστους στίχους του, τις στοιχειωτικές μελωδίες, την τρομακτική μουσικότητα και τη φιλοδοξία των δίσκων του, μακριά από την διασημότητα.
Ο Shawn Phillips (γεννημένος στις 3 Φεβρουαρίου 1943 σε μια περιοχή του Τέξας,) είναι Αμερικανός τραγουδιστής-τραγουδοποιός και μουσικός, με επιρροή κυρίως στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, σταμάτησε για ένα διάστημα το 1995 για να επανέλθει αργότερα.. Το έργο του έχει τις ρίζες του στο folk rock αλλά διασχίζει άλλα είδη, όπως jazz fussion και funk . Ο Phillips έχει ηχογραφήσει είκοσι επτά άλμπουμ και έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι  Donovan,Paul Buckmaster , J.Peter Robinson ,Eric Clapton,Steve Winwood,Bernie Taupin, Tim Hardin ,Mάνος Χατζιδάκις ,  και πολλοί άλλοι.

Ερωτηθείς κάποτε γιατί τον αποκαλούσαν, ότι αποτελούσε «μυστικό» για πολλούς ανθρώπους, ο Phillips απάντησε:

«Διότι δεν με ενδιαφέρει τόσο η φήμη και η δημοτικότητα, αλλά θα ήθελα όμως να έχω τα χρήματα που συνοδεύουν. Υποθέτω όμως ότι τα δύο πρέπει να πάνε χέρι-χέρι. Εν πάσει περιπτώσει, Η "μυστικότητα" μου είναι απλώς.. επειδή καμία από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάστηκα ποτέ δεν φρόντισε να προσλάβει μια  εταιρεία δημοσίων σχέσεων σε ετήσια βάση ως μέρος της μηχανής που δημιουργεί τη φήμη και τη δημοτικότητα .ας πούμε και της δικής μου»..!

Πράγματι αλήθεια είναι ,  η άρνησή του σε προβολή του κ διαφήμιση, του έργου του, δεν του επέτρεψε , ιδίως παλιότερα, να είναι το αστέρι που άξιζε το ταλέντο του και το έργο του.

Πέρα από τα ταξίδια του στον Κόσμο,(έζησε στην Ευρώπη , για καιρό και στην Ιταλία), στα μέσα της δεκαετίας του 1990  πιστοποιήθηκε ως Υπεύθυνος  Διάσωσης κατεπειγόντων σοβαρών περιστατικών (EMT) αλλά και ως πυροσβέστης-διασώστης, στο Τέξας. Κάπου το 2000 μετακόμισε κοντά στο Πορτ-Ελιζαμπεθ της Νότιας Αφρικής με τη σύζυγό του Juliette και εργάστηκε με αυτή την ειδικότητα διάσωσης κατεπειγόντων σοβαρών περιστατικών ανθρώπων ή εγκλωβισμένων για την υπηρεσία του εκεί Εθνικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Διάσωσης. 

«Μια από τις κλήσεις μου στο EMT ήταν μια 89χρονη γυναίκα ονόματι Clara, η οποία είχε σπάσει τη λεκάνη της από το να σηκωθεί από το κρεβάτι πολύ δυνατά. Φρόντισα πολύ για να μην υποφέρει πριν μεταφερθούμε στο Austin EMS. Της είπα, «Θα σε δώσουμε σε αυτούς τους τύπους, αλλά είσαι σε πολύ καλά χέρια». Ήταν τόσο πολύ φοβισμένη. Καθώς έφευγα, με άρπαξε από το μπράτσο, με κοίταξε στα μάτια και είπε: «Σε ευχαριστώ πολύ που με φρόντισες»… «Τότε όλη η μουσική βιομηχανία και η διασημότητα απλώς εξαφανίστηκαν σε απόσταση, … Τότε κατάλαβα ότι αυτό, με την Κλάρα ήταν πολύ πιο δυνατό, από το να έχω παίξει κάποτε λάιβ και δεχτεί  χειροκρότημα μπροστά σε 657.000 ανθρώπους στο Isle of Wight τη δεκαετία του 1970.-- Μπορείτε να φανταστείτε τη βιασύνη που χρειαζόταν η διάσωση .Ναι  Εκείνη η στιγμή, με την Κλάρα, ήταν πολύ πιο δυνατή, γιατί αυτή η δουλειά είναι άμεση , είναι ζωή. Αυτή Είναι η αλήθεια».
……………
Ακολουθεί το αριστουργηματικό του τραγούδι με το οποίο συνδέεται ιδιαίτερα και ως επιτυχία, είναι αυτό, με τίτλο : ‘’She s Waiting For Her Mother At The Station In Torino And You Know I Love You Baby But It's Getting Too Heavy To Laugh", 

ευρύτερα γνωστό ως "Woman", από το άλμπουμ του 1970 .Second Contribution .
είναι από live του 2017, με την NExXx μπάντα φίλων.

Video Url

 

Ballad Of Casy Deiss

Video Url

με 4 τραγούδια του άλμπουμ συνεχόμενα

Woman / Keep On / Sleepwalker / Song For Mr. C

Video Url

 

 moonshine (live ,from the dvd living contribution)

 

Video Url

(Ο Γιάννης Πετρίδης για άλλη μια φορά μας υπενθύμισε τον Shawn Phillips, σε μια εκπομπή του Νοεμβρίου, μέσα στο μοναδικό αφιέρωμα 1955-1972, ΕΡΤ-1ο.).