Η Λένα Κιτσοπούλου, ο Αριστοφάνης και το κοινό με τον ρόλο εισαγγελέα

Η Λένα Κιτσοπούλου, ο Αριστοφάνης και το κοινό με τον ρόλο εισαγγελέα
Η Λένα Κιτσοπούλου δεν είναι νέα σκηνοθέτης, όσοι ασχολούνται με το θέατρο, έστω όχι και τόσο φανατικά, ξέρουν ότι οι παραστάσεις της έχουν ιδιαίτερη σκηνοθεσία που σχεδόν ποτέ δεν ακολουθούν τους κανόνες των άλλων.

Όταν ήμασταν νέοι 2-3 φορές την εβδομάδα, πηγαίναμε σε κινηματογράφους που έπαιζαν συνήθως αυτές που αποκαλούσαμε ποιοτικές ταινίες. Αλκυονίδα και Studio ήταν στο μόνιμο πρόγραμμα μας.

Δεν ήταν σπάνιο το να μην καταλάβουμε το παραμικρό από αυτά που ήθελε να μας πει ο κάθε σκηνοθέτης, την άλλη μέρα διαβάζαμε στις εφημερίδες αρκετές διαφορετικές εκδοχές για το τι ήθελε να μας πει, ποτέ όμως στην διάρκεια της προβολής δεν φωνάξαμε, δεν βρίσαμε, αν και σε μερικές παραστάσεις, δεν θυμάμαι, ίσως και να φύγαμε πριν το τέλος, ειδικά αν ήταν οι βραδινές που τελείωναν μετά τις 1 και το έργο ήταν αυτό που αποκαλούσαμε πολύ κουλτούρα, αλλά στην ουσία παρανοϊκό.

Τώρα όσοι πηγαίνουν σε παραστάσεις όπως αυτές της Κιτσοπούλου, φέρονται σαν να πήγαν να δουν Άμλετ στο κλασικό ύφος του Σαίξπηρ και κάποιος τους ξεγέλασε. Σαν αντίδραση βρίζουν τους ηθοποιούς, οι οποίοι έχουν παίξει δεκάδες ανάλογες παραστάσεις και αποτελούν τον πυρήνα ατόμων με τον οποίο δουλεύουν συγκεκριμένοι σκηνοθέτες. 

Ο θεατής μίας παράστασης δεν είναι εισαγγελέας και θέατρα όπως η Επίδαυρος δεν είναι οι σελίδες στο διαδίκτυο στις οποίες μπαίνουν και βρίζουν ότι δεν τους αρέσει.

Είναι δικαίωμα όλων το να απορρίπτουν μία θεατρική παράσταση, όμως δεν υπάρχει δικαστήριο θεάτρου.

Ειδικά σε περιπτώσεις όπως ο Αριστοφάνης κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει την μορφή που είχαν οι παραστάσεις στην αρχαιότητα, συνεπώς οι συγκρίσεις είναι άδικες.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που είναι απλοί τουρίστες και ενδεχομένως θα είπαν, ας πάμε να δούμε μία παράσταση στην Επίδαυρο, δύσκολα όμως αυτοί θα έβριζαν, αυτοί που έβριζαν θυμίζουν περισσότερο τους θρησκευτικά φανατισμένους που τα βάζουν με τους άλλους.

Υπερβολικό βέβαια το να ζητάνε επίσης παραιτήσεις, ακόμα και υπουργών, επειδή δεν τους άρεσε μία παράσταση, κάτι έχουν μπερδέψει, εκτός αν πρέπει να γίνει και υπουργείο Επιδαύρου για να το αξιολογούμε μετά από κάθε παράσταση..
 

Video Url