Ανοίξτε τα αυτιά σας στους νέους καλλιτέχνες

Η μουσική κάθε μέρα μας παρουσιάζει νέα πράγματα με καλλιτέχνες που προσπαθούν να κερδίσουν το ενδιαφέρον μας.

Χωρίς αυτή την ανανέωση μοιραία κάποια στιγμή θα περιορισθεί στο ελάχιστο το ενδιαφέρον του κοινού.

Δεν είναι βέβαια δυνατό το να βγαίνουν κάθε μέρα μεγάλα ταλέντα, αν και υπάρχουν ανάμεσα στα χιλιάδες τραγούδια που κυκλοφορούν καθημερινά. Πώς μπορεί όμως κάποιος ακροατής να τα ξεχωρίσει μέσα σε τόσες χιλιάδες παραγωγές.

Συχνά αυτό είναι και θέμα τύχης για μερικούς καλλιτέχνες, αλλά χρειάζεται και η ανάλογη προσπάθεια από ικανούς και έμπειρους ανθρώπους που αγαπούν την μουσική και ξέρουν να ξεχωρίζουν ό,τι αξίζει μεγαλύτερης προσοχής.

Αυτό πιστεύω ότι βασικά είναι θέμα ικανότητας του ακροατή ο οποίος έχει μάθει να ξεχωρίζει ένα αξιόλογο μουσικό κομμάτι όπως αυτός που ξεχωρίζει ένα καλό κρασί ή έναν νέο-νέα που έχει κάτι το ιδιαίτερο που θα μπορούσε να το αξιοποιήσει σε αυτό το αντικείμενο που θέλει να κάνει καριέρα.

Βέβαια, ειδικά στην μουσική, στην εποχή μας τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ μπερδεμένα. Ακούω πχ συγκροτήματα όπως οι Wet Leg και βλέπω ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να αυξηθεί το ενδιαφέρον του κοινού, παρόλο που τα υποστηρίζουν κάποια μέσα.

Το ίδιο συμβαίνει σήμερα με τις Boygenius που σε άλλες εποχές θα ήταν Νο 1 αφού δεν υστερούν σε ποιότητα από ονόματα όπως οι Wilson Philips.

Τι συμβαίνει λοιπόν; απλά έχει αλλάξει ο τρόπος προώθησης και αξιολόγησης των τραγουδιών δεν είναι πια ενιαίος, δηλαδή, άλλα παίζει το ραδιόφωνο, άλλα προωθούν οι τηλεοράσεις, άλλα τα έντυπα μουσικά και μη με συνέπεια να μην υπάρχει κάτι οργανωμένο που μπορεί να επιβληθεί.

Οργανωμένα είναι μόνο τα Κορεάτικα και τα χιπ χοπ που προφανώς έχουν πίσω τους μηχανισμούς που αξιοποιούν  τα Downloads και streaming. Κάνουν μηδενικά   συμβόλαια αμοιβής ποσοστών και η κίνηση δεν τους στοιχίζει τίποτα. Ίσως είναι κάτι σαν τα χρηματιστήρια όπου οι μάρκετ μέηκερς και οι εισηγμένες εταιρείες  έχουν μηδενική προμήθεια και διαμορφώνουν εύκολα τις τιμές όπως θέλουν.

Τι μπορεί να κάνει ο ακροατής; να ακούει πολλά σε διάφορες σελίδες που κερδίζουν την εμπιστοσύνη του με τις επιλογές τους, αυτό είναι μία καλή λύση..   

Video Url