Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται τον Harry Belafonte

Εγώ ήμουν από τότε διαφορετικός από τους άλλους συνομήλικους. Αν εκείνοι τρελαίνονται με τον Έλβις, τον Λιτλ Ρίτσαρντ, τον Μπιλ Χάλεϋ και λύσσαγαν να χορεύουν ροκ εν’ ρολ, εγώ άκουγα πολύ γαλλικό τραγούδι και προτιμούσα να ταξιδεύω με τη βελούδινη φωνή τού Χάρυ Μπελαφόντε, πότε στην Βενεζουέλα ή στον ποταμό Σέναντο τής Βιρτζίνια, και πότε, πιο συχνά, στην Τζαμάικα, την Αϊτη, και τα άλλα νησιά τής Καραϊβικής, νησιά λουσμένα στον ήλιο, που λικνίζονταν στον μεθυστικό ρυθμό Calypso. Ωραίος, μελαμψός, και ευσταλής, o Μπελαφόντε δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να περάσει την αρρενωπή του γοητεία και στον κινηματογράφο.

Από τις ταινίες που γύρισε, η πιο αξιομνημόνευτη παραμένω η «Carmen Jones» τού 1954, κινηματογραφική προσαρμογή από τον Όττο Πρέμινγκερ τής όπερας «Κάρμεν» τού Μπιζέ. Ωστόσο την διασημότητά του ο Μπελαφόντε δεν την περιόρισε μόνο στην καριέρα, αλλά την αξιοποίησε και σε ακτιβισμό και σε ποικίλες ανθρωπιστικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του για την ταλαιπωριμένη Αφρική και για τους απανταχού φυλετικά καταπιεσμένους.

Πολλά όμως τού οφείλουν και τρείς διάσημες τραγουδίστριες, που όταν ήταν πολύ νέες, εκείνος τις πήρε στις περιοδείες του κοντά του και με το κύρος του τις στήριξε, για να μην πω ότι τις επέβαλε. Μύριαμ Μακέμπα, Οντέτα, Νάνα Μούσχουρη. Μάλιστα, στο δίσκο που ηχογράφησε ο Μπελαφόντε με την Νάνα στην εταιρία RCA το 1965, τον ακούσαμε να τραγουδάει και στη γλώσσα μας, από «Ερήνη» μέχρι Μάνο Χατζιδάκι. Τότε μαγνητοσκοπήθηκε για την αμερικάνικη τηλεόραση και το βίντεο που σάς δείχνουμε εδώ μέσα απ’ το διαδίκτυο.

Η Νάνα Μούσχουρη, χωρίς γιαλιά ανάμεσα στον οικοδεσπότη, τον μεγάλο Ντάνυ Καίη (1911-1987) και τον καλεσμένο Χάρυ Μπελαφόντε (1927- 25/4/2023), τραγουδά «Σήκω χόρεψε κουκλί μου», την μεγάλη επιτυχία τού Στέλιου Καζαντζίδη με την αδέσποτη μουσική που υπέγραφε ο Στέλιος ως δική του και τους στίχους τής Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου,  στους οποίους προστίθενται εδώ και έξτρα αμερικάνικοι. Συμμετέχει στην ορχήστρα ο Γιώργος Πετσίλας,  μέλος τού «Τρίο Καντσόνε» και τών «Αθηναίων»  και πρώτος σύζυγος τής Νάνας.

Video Url

 

Γιώργος Παπαστεφάνου