Εκπαιδευτικά Προγράμματα από το Ίδρυμα Ωνάση - Μάρτιος 2023

Πώς μπορεί να μετατραπεί μια επίσκεψη στο νοσοκομείο, από πηγή άγχους και αναστάτωσης σε μια θετική εμπειρία για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό;

Στο Ίδρυμα Ωνάση η εκπαίδευση είναι τρόπος ζωής για μια καλύτερη ζωή. Γιατί κάθε ενήλικας που θέλει να προετοιμάσει ένα παιδί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ώστε να «πάει στον γιατρό» για καρδιολογικές εξετάσεις, τώρα μπορεί, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στην καρδιά του Αυτισμού» που εξοικειώνει τα άτομα με ΔΑΦ με τη διαδικασία επίσκεψης στο νοσοκομείο. 

 

Διότι, καθένας και καθεμία που θέλει να αποκτήσει νέες ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες μπορεί, μέσα από τα Webinars του Πανελλήνιου Ψηφιακού Μαθητικού Διαγωνισμού, Hack the Art: Γιανούλης Χαλεπάς. 
    
Διότι, δεν χρειάζεται να μεγαλώσουν τα παιδιά για να μάθουν να αγαπούν το σώμα τους και τον συνάνθρωπό τους, καθώς μέσα από το πρόγραμμα, οι «Οργανούληδες» πάνε στο Δημοτικό Σχολείο και μαθαίνουν πως «το μέσα μας είναι αυτό που μετράει». 

Τέλος, γιατί υπάρχουν ταξίδια που για να τα ζήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθε τάξης, πρέπει απλά να ανοίξουν τον υπολογιστή τους και να συνδεθούν ζωντανά σε μία virtual - διαδραστική περιήγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη που αποκαλύπτει μυστικά, κρυμμένα σε βιβλία και θησαυρούς μέσα από αληθινές ιστορίες και απρόσμενες αφηγήσεις. 

 

Στην καρδιά του αυτισμού                     
15.03 - 29.03.2023 | 17:00 - 19:00

Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα άτομα με ΔΑΦ και τους συνοδούς τους να προετοιμαστούν κατάλληλα και μεθοδευμένα για την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο και να συμβάλετε ώστε μια αγχώδης διαδικασία να μετατραπεί σε θετική εμπειρία.

Webinars | Hack the Art: Γιανούλης Χαλεπάς
9.03 - 06.04.2023 | 17:00 - 19:00

Μάθετε πώς μπορείτε να δομήσετε ένα εκπαιδευτικό σενάριο, να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε τρισδιάστατα ψηφιακά παιχνίδια (3D Video Games). Ανακαλύψτε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας (Augmented & Virtual Reality) στην εκπαιδευτική διαδικασία ή διηγηθείτε μια ψηφιακή ιστορία με επίκεντρο τη ζωή και το έργο του εμβληματικού καλλιτέχνη Γιανούλη Χαλεπά.

Δημιουργία και υλοποίηση σεναρίου για ψηφιακά παιχνίδια και εφαρμογές
9.03.2023 | 17:00 — 19:00

Ένα εργαστήριο που εστιάζει στη συγγραφή και την υλοποίηση ενός βασικού σεναρίου για ψηφιακά παιχνίδια και εφαρμογές. Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με την επιλογή της θεματικής, του χρονικού πλαισίου και των αφηγηματικών χαρακτηριστικών, εναρμονίζοντας με συνέπεια όλα τα στοιχεία του ψηφιακού τους έργου. Επίσης, θα αναλύσουν το χτίσιμο των χαρακτήρων (βιογραφικά, ψυχολογία) και τον σχεδιασμό της δράσης, με σκοπό να δημιουργήσουν μια δυνατή πλοκή που θα βοηθήσει τον παίκτη να ταυτιστεί με τον ήρωα και τον σκοπό του, διατηρώντας το ενδιαφέρον του έως το τέλος. Η βασική υλοποίηση θα γίνει στην πλατφόρμα Twine, στην οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε απλά ή πολύπλοκα αφηγηματικά παιχνίδια, χωρίς να απαιτούνται προηγμένες γνώσεις προγραμματισμού.

Δημιουργία εικονικής (VR) έκθεσης με το πρόγραμμα Artsteps
16.03.2023 | 17:00 — 19:00

Ένα εργαστήριο που ξεκινά με την προετοιμασία και την επεξεργασία του ψηφιακού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί για τη VR έκθεση (χρήση χρωματικού προφίλ, αναλογίες και διαστάσεις έργων, προετοιμασία κειμένων και χαρακτηριστικών για κάθε έργο). Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός του εκθεσιακού χώρου σε χαρτί ή σε κάποιο ελεύθερα διαθέσιμο σχεδιαστικό πρόγραμμα, βάσει των αναγκών μας για την προβολή των έργων. Στο τελευταίο στάδιο θα γίνει μια εισαγωγή στην πλατφόρμα Artsteps όπου θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες και οι επιλογές που μας παρέχει. Με την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω, ακολουθεί η δημοσίευση της ψηφιακής έκθεσης στο διαδίκτυο και ενδεικτικοί τρόποι διαμοιρασμού της.

 

Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) στην εκπαίδευση
23.03.2023 | 17:00 — 19:00

Ένα εργαστήριο που περιλαμβάνει μια εισαγωγή στην έννοια της Επαυξημένης Πραγματικότητας και στη χρήση της στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και παρουσίαση του περιβάλλοντος BlippAR, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενδεικτικών παραδειγμάτων.

Δημιουργία 3D Video Game με την πλατφόρμα Unity
30.03.2023 | 17:00 — 19:00

Ένα εργαστήριο που παρουσιάζει βήμα προς βήμα τη δημιουργία ενός παιχνιδιού πάνω σε συγκεκριμένο σενάριο, καθώς και διάφορες βιβλιοθήκες για την εύρεση δωρεάν assets, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες για να τα ενσωματώσουν στα ψηφιακά τους έργα. Επιπλέον, θα γίνει επίδειξη της διαδικασίας μεταφοράς μιας σεναριακής ιδέας σε διαγραμματική μορφή (χρησιμοποιώντας το εργαλείο miro.com) καθώς και της δημιουργίας ενός game design document (GDD), που είναι απαραίτητα εργαλεία για την υλοποίηση οποιουδήποτε παιχνιδιού ή άλλης εφαρμογής.

Stop Motion: Δημιουργία κινούμενων εικόνων με τη φαντασία και το κινητό 
6.04.2023 | 17:00 — 19:00

  
Ένα εργαστήριο για την παραδοσιακή τεχνική animation μέσω εφαρμογής (app), με σκοπό τη δημιουργία ενός animated video με τη χρήση κινητού. Το τελικό αρχείο που θα παραχθεί, θα μπορεί να αποθηκευτεί σε υπολογιστή και να παρουσιαστεί ή να διαμοιραστεί ως υλικό βίντεο.

Οι «Οργανούληδες» πάνε στο Δημοτικό Σχολείο
19.10.2022 – 10.05.2023

Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Και ποια είναι η λειτουργία τους; Πώς τα φροντίζουμε; Αλλά και πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά;

Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά και μπορούμε να τους συναντήσουμε στο εκπαιδευτικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις και τις παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2022-23.

Ζωντανές διαδικτυακές περιηγήσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη
15.11.2022 - 31.05.2023 | Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή | 10:00 - 13:00

Σε αυτή τη ζωντανή virtual περιήγηση τα παιδιά δεν θα νιώσουν στιγμή μόνα. Μπορούν να συνδεθείτε με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, να ανακαλύψουν σπάνιους θησαυρούς και μυστικά, να ρωτήσουν ό,τι θέλουν, να συζητήσουν ανοιχτά, να σταθούν απέναντι στα αγαπημένα τους βιβλία, ή να γνωρίσουν εκδόσεις που δεν φαντάζονταν ότι υπάρχουν.

Δείτε τον κατάλογο εκπαιδευτικών προγραμμάτων εδώ
Διαβάστε περισσότερα εδώ