Οι άνθρωποι ξεφεύγουν με την φράση ' θα τον κρίνει η ιστορία'

Θα ήθελα να γράψω τις σκέψεις μου για τον Τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο που πέθανε σε  ηλικία 82 ετών, αλλά σέβομαι τους νεκρούς, ακόμα και αυτούς που ποτέ δεν μου προκάλεσαν συμπάθεια.

Διαβάζω τις αντιπαραθέσεις που έχουν σχέση με τον θάνατο του και τον ρόλο που έπαιξε σαν νεαρός Βασιλιάς στα πολιτικά πράγματα της χώρας, έχω την άποψη μου, αλλά δεν μπορώ να την εκφράσω γιατί δεν είμαι ιστορικός και δεν είμαι και αμερόληπτος αφού ποτέ μου δεν συμπάθησα την Βασιλεία.

Όμως θα ήθελα να γράψω γι' αυτούς που λένε, με κάθε ευκαιρία, όπως και τώρα, 'θα τον κρίνει η ιστορία' κατά την γνώμη μου αυτό είναι μία καθαρή κουτοπονηριά αφού καμιά ιστορία δεν έχει μία εκδοχή.

 

Άλλα πιστεύουν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα οι δεξιοί της ΝΔ , άλλα οι φιλοβασιλικοί, άλλα οι κομμουνιστές, άλλα οι Φιλελεύθεροι όπως τους αποκαλούν, του Μητσοτάκη, υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατομμύρια  γνώμες. 

Αυτό που γράφει η ιστορία είναι ότι ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ υπήρξε Βασιλιάς των Ελλήνων και το 1964 επενέβη στην πολιτική ζωή της χώρας και ζήτησε από τον Γεώργιο Παπανδρέου τα γνωστά που οδήγησαν στην εκτροπή του πολιτεύματος και στην χούντα.

 

Το αν έπρεπε ο Γεώργιος Παπανδρέου, έμπειρος πολιτικός με 53% των ψηφοφόρων να ενδώσει σε ένα άπειρο τότε Βασιλιά 24 ετών είναι άλλη ιστορία, που θα την κρίνουν οι .... ιστορικοί, κανείς όμως δεν έχει αγγίξει αυτό το θέμα, δεν ξέρω γιατί, ίσως είμαι πιο χαζός από όσο νομίζω.

Η ιστορία μπορεί να αναγνωσθεί στην σωστή της διάσταση μετά από αιώνες σε κάθε περιστατικό, διαφορετικά όλοι μεροληπτούν.

 

Η Βασιλεία στην Ελλάδα έχει παίξει πολλούς ρόλους, έχουμε τελειώσει εδώ και μισό αιώνα με αυτούς, αν υπάρχουν ακόμα φίλοι της θα είναι ελάχιστοι, ο θάνατος του Κωνσταντίνου πιστεύω είναι η πραγματική ταφόπλακα για την Βασιλεία στην Ελλάδα, ας τον συγχωρέσει ο Θεός για τα προσωπικά λάθη του, αλλά και της οικογενείας του που είχαν επιπτώσεις και σε ανθρώπινες ζωές πολλών Ελλήνων που σάπισαν επί της Βασιλείας στις φυλακές για τα πολιτικά τους πιστεύω.

Εδώ φαίνεται η αξία του Έλληνα Κωνσταντίνου Καραμανλή που χωρίς να διχάσει την χώρα εκδικήθηκε την Βασιλεία για όσα του είχαν κάνει με τις παρεμβάσεις τους και τελείωσε την Βασιλεία, θυμάμαι μικρός ήμουν φανατικός αντικαραμανλικός, αλλά μεγαλώνοντας κατάλαβα την συμβολή του στην αλλαγή της χώρας.