Η Joni Mitchell λέει ότι η μουσική της αναστάτωσε τους άντρες καλλιτέχνες τη δεκαετία του 1970

Η Joni Mitchell είπε ότι η μουσική της δεν έλαβε την αναγνώριση που της άξιζε στη δεκαετία του 1970 λόγω του σεξισμού της μουσικής βιομηχανίας.

Η μουσικός, της οποίας τα εσωστρεφή, εξομολογητικά τραγούδια έγιναν πρότυπο του είδους τραγουδοποιού, είπε ότι «άργησε πολύ» εκείνη την εποχή.

«Οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν πολύ συνηθισμένο», είπε η 79χρονη σε μια σπάνια συνέντευξη με τον Sir Elton John.

"Νομίζω ότι αναστάτωσε τους άντρες τραγουδιστές-τραγουδοποιούς. Έλεγαν, "Ω, όχι. Πρέπει να γυμνώσουμε την ψυχή μας έτσι τώρα;""

 

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι έκανε τους ανθρώπους νευρικούς».

Η σταρ είπε ότι ήταν ικανοποιημένη που οι σύγχρονοι καλλιτέχνες έμοιαζαν καλύτερα εξοπλισμένοι για να εκφράσουν τα συναισθήματα της απώλειας και της λύπης που εξερεύνησε σε άλμπουμ-ορόσημα όπως το Ladies of the Canyon (1970) και το Blue (1971).

«Αυτή η γενιά, φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα πιο εύκολα από τη δική μου γενιά», είπε στον Sir Elton σε συνέντευξή της για τη ραδιοφωνική εκπομπή Rocket Hour στο Apple Music.

Είναι μια από τις πρώτες ολόκληρες συνεντεύξεις της τραγουδίστριας μετά την ανάρρωσή της από ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου το 2015, το οποίο την άφησε προσωρινά ανίκανη να περπατήσει και να μιλήσει.

Το ζευγάρι έγινε φίλος κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης της Μίτσελ, όταν φιλοξενούσε το "Joni Jams" με άλλους μουσικούς στο σαλόνι της στην Καλιφόρνια.

«Η μουσική σε έχει βοηθήσει τόσο πολύ», είπε ο Sir Elton, καθώς περιέγραψε την «απίστευτη» ανάρρωσή της.

Η Μίτσελ θεωρείται μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες και συνθέτες της εποχής της, που κάποτε είχε περιγραφεί από έναν κριτικό ως «ο Γιανγκ στο Γιν του Μπομπ Ντίλαν, που τον ισοφαρίζει σε πλούτο και αφθονία εικόνων».

Το χάρισμά της είναι να γράφει βαθιά προσωπικά, λαϊκής έμπνευσης, τραγούδια-ποιήματα που εξερεύνησαν τις πιο σκοτεινές πλευρές της ζωής και της αγάπης. Κομμάτια όπως το Both Sides Now, το A Case Of You και το River θεωρούνται πρότυπα.

Αλλά μετά το ανεύρυσμα της, έπρεπε να ξαναμάθει πώς να τραγουδάει και να παίζει κιθάρα, βλέποντας παλιά βίντεο της ίδιας «για να δω πού βάζω τα δάχτυλά μου».

«Είναι εκπληκτικό αυτό που βγάζει ένα ανεύρυσμα», είπε προηγουμένως στο CBS News. "Δεν ξέρεις πώς να σηκωθείς από μια καρέκλα, δεν ξέρεις πώς να σηκωθείς από ένα κρεβάτι. Όλα αυτά πρέπει να τα μάθεις ξανά κατάματα."

 

 

Τα τελευταία χρόνια, η τραγουδίστρια έχει παρακολουθήσει συναυλίες για να γιορτάσει τη μουσική της και έλαβε το διάσημο Kennedy Center Honor τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέτισε φόρο τιμής στο αστέρι στην τελετή, λέγοντας: «Το δώρο της αγγίζει το εύρος της ανθρώπινης φύσης και την αίσθηση του αγώνα και το πώς νικάμε και πώς αγαπάμε».

Από κείμενα του Mark Savage (BBC)

Video Url

 

Video Url

 

Video Url