week 4 1 2015

 

 

Οι πρώτες μέρες του 2015 κύλησαν χωρίς κάτι το ιδιαίτερο όπως λίγο-πολύ αναμενόταν. Έγινε ένα σχετικό κλείσιμο σε θέματα που ξεκίνησαν προς το τέλος της χρονιάς. Κάποια βρίσκονταν σε εξέλιξη για κάποιο διάστημα και κάποια άλλα απλώς εμφανίστηκαν και έκαναν τον κύκλο τους πολύ γρήγορα. Για παράδειγμα η είδηση που είχε σχέση με το σχόλιο του Eminem και αυτό που είπε στο σχετικό video που κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο ότι είναι gay ανήκει στην κατηγορία της «γρήγορης» είδησης. Δηλαδή έγινε ο σχετικός θόρυβος και μόλις είδαμε ότι έδινε συνέντευξη στον James Franco και κατόπιν ήταν εμφανές ότι επρόκειτο για απόσπασμα από την ταινία “The Interview” που προκάλεσε όλο το θόρυβο για τις διαρροές των ταινιών της SONY Pictures από τα τέλη Νοεμβρίου, το θέμα απλά «ξεφούσκωσε». Με τον ίδιο τρόπο περίπου αντιμετωπίζεται και η είδηση που κυκλοφόρησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την εξέλιξη της υγείας του Bono. Αυτό που ανέφερε σχετικά με την κατάσταση του ώμου του μετά την εγχείριση, τις μεταλλικές λάμες που του τοποθέτησαν και την συνολική ανάρρωσή του από το πρόσφατο και πολύ σοβαρότερο απ’ ότι αρχικά δημοσιευόταν ατύχημα, προκάλεσαν δικαιολογημένη ανησυχία. Δεν είναι και λίγο να λέει ένας μουσικός όπως ο συγκεκριμένος ότι πιθανότατα δεν θα ξαναπαίξει κιθάρα λόγω του ώμου του. Στην περίπτωση αυτή όμως το θέμα φαίνεται να πνέει τα λοίσθια μιας και όπως είπαν με δόση χιούμορ τα υπόλοιπα μέλη των U2 που τον επισκέφτηκαν στο νοσοκομείο, ούτε το μέλλον του γκρουπ απειλείται, ούτε ο Δυτικός Πολιτισμός θα αλλάξει όπως τον γνωρίσαμε αν ο Bono δεν μπορεί να ξαναπαίξει κιθάρα! Για ότι έχει σχέση με το «θόρυβο» που προσπαθεί να προκαλέσει η Madonna τις τελευταίες μέρες, δεν θα αναφέρω κάτι περισσότερο, δεδομένου ότι υπάρχουν αναφορές τις δύο προηγούμενες εβδομάδες και είναι πια ηλίου φαεινότερον τι προσπαθεί να επιτύχει.

 

Οριστικοποιήθηκαν επίσης οι λίστες με τα τραγούδια και CD για ολόκληρο το 2014. Σε ότι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα albums ενώ φαινόταν ότι το soundtrack της παιδικής ταινίας Frozen θα έκλεινε τη χρονιά στην κορυφή, τελικά επικράτησε κυριολεκτικά στο νήμα το “1989” της Taylor Swift με μία διαφορά της τάξης των 130.000 αντιτύπων. Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει “Frozen”, πρόκειται για μία ταινία που προκαλεί κυριολεκτικά πανικό σε παιδιά προσχολικής ηλικίας κυρίως (αυτό μπορώ να σας το επιβεβαιώσω και προσωπικά παρατηρώντας τις αντιδράσεις της τετράχρονης κόρης μου στη θέα της Έλσας και της Άννας!), έχει ήδη μεταφραστεί σε 25 γλώσσες, βοηθά την Idina Menzel να «αναστήσει» την καριέρα της και ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για τη συνέχεια με το δεύτερο μέρος. Το “1989” λοιπόν «έκλεισε» στα 3,66 εκ. αντίτυπα στις Η.Π.Α και το “Frozen” στα 3,53 εκ. Ο CEO της εταιρίας Big Machine Records Scott Borchetta, που αποτελεί το «σπίτι» της Taylor Swift εδώ και αρκετά χρόνια ανέφερε πριν από μερικές μέρες ότι της πρότειναν να κυκλοφορήσει ως τρίτο single το τραγούδι “Style”. Επειδή η ομάδα της Taylor Swift παρακολουθεί ασφυκτικά την κυκλοφορία της μουσικής της παντού στο Διαδίκτυο είναι πολύ δύσκολο όχι μόνον να βρεθεί επίσημο videoclip από τραγούδι της πριν κυκλοφορήσει κανονικά, αλλά και όταν αυτό συμβαίνει, τα videos «κατεβάζονται» σχεδόν την ίδια μέρα. Βρήκαμε μία εκτέλεση του “Style” με τους στίχους, ελπίζουμε να είναι διαθέσιμο το link αν προσπαθήσει κανείς να το δει. Είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια του CD και ακολουθώντας «πιστά» τη συνταγή της Taylor Swift να γράφει για την προσωπική της ζωή, αυτό το τραγούδι φαίνεται ότι έχει σημείο αναφοράς το τελευταίο αγόρι που αποτελεί το αντικείμενο του πόθου της, τον Harry Styles των One Direction!

 

 

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε και την κυκλοφορία ενός καινούργιου τραγουδιού του Kanye West, μία μελωδία αφιερωμένη στην κόρη του North West, μαζί με τον Paul Mc Cartney. Μαθαίνουμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτή τη συνεργασία και με άλλα τραγούδια. Με αφορμή αυτήν τη συνεργασία θυμήθηκα ότι ο Mc Cartney έχει κάνει αρκετές παρόμοιες συνεργασίες στο παρελθόν. Μία από αυτές που οπωσδήποτε ξεχωρίζουν είναι αυτή με τον Βασιλιά της Ποπ σε δύο τραγούδια, αρχικά στο album Thriller του 1982 με το “The Girl Is Mine” και στη συνέχεια την επόμενη χρονιά στο album “Pipes of Piece” του Paul Mc Cartney με το “Say Say Say”. Ο λόγος που μου έδωσε την αφορμή για αυτήν την αναφορά είναι το γεγονός ότι το “Say Say Say” ήταν στην κορυφή των Η.Π.Α. τέτοιες μέρες 32 χρόνια πριν, το 1983, και πιο συγκεκριμένα έμεινε για 6 εβδομάδες στην κορυφή, από τις 10 Δεκεμβρίου1983 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου1984. Ήταν επίσης το τρίτο δημοφιλέστερο τραγούδι του 1983 στις Η.Π.Α. Στο κάπως «κινηματογραφικό» videoclip της εποχής συμμετέχει και η Linda Mc Cartney.

 

 

Καθώς περνούν οι κρύες μέρες του Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι ολοένα και αυξανόμενες αναφορές στα βραβεία Grammy. Η τελετή για τα 57 βραβεία φέτος είναι προγραμματισμένη την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου. Θα έχουμε κάποια/ες σχετικές αναφορές και εδώ τις επόμενες εβδομάδες. Κλείνοντας να αναφέρουμε μερικές από τις πολύ αναμενόμενες νέες κυκλοφορίες μέσα στον μήνα που διανύουμε στις Η.Π.Α.: Meghan Trainor και Mark Ronson στις 9/1, Marilyn Manson, The Decemberists και Fall Out Boy στις 16/1, Ne-Yo στις 20/1 και Papa Roach στις 27/1. Αναμένεται επίσης και το καινούργιο CD της Rita Ora μέσα στον Ιανουάριο, αλλά δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία μέχρι στιγμής.

 

Καλή εβδομάδα σε όλους!

 

 

Από τον Δημήτρη Μαγιάννη