Pink-Floyd-2014-5
 
Την πιο εμπορική ίσως εβδομάδα της χρονιάς διάλεξε το περιοδικό Billboard να εφαρμόσει την νέα μέθοδο δημιουργίας του τσαρτ των άλμπουμ. Η αυριανή ημέρα των ευχαριστιών στις ΗΠΑ δίνει την ευκαιρία σε όλους να ανταλλάξουν δώρα και να τονώσουν την κατανάλωση και στην μουσική.
 
Το Billboard έχει προσπαθήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια να φτιάξει το αρνητικό μουσικό κλίμα που έχει επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις.
 
Αρχικά δεν πέτυχε ο διαχωρισμός που έκανε πριν από μερικά χρόνια στα παλαιότερα άλμπουμ με τα καινούργια και όταν πέθανε ο Michael Jackson εξετέθη τόσο, που αναγκάστηκε να επαναφέρει το παλιό σύστημα.
 
Κι αυτή η προσπάθεια όμως δεν πέτυχε ιδιαίτερα, απλά ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Το Billboard, σε συνεργασία με τις δισκογραφικές και τις μουσικές πλατφόρμες ακολουθεί κυνικά αυτό που κάνουν και οι χρηματιστηριακές αγορές, προσπαθούν όλοι μαζί να κατευθύνουν τον κόσμο σε συγκεκριμένες μουσικές φόρμες.
 
Είναι όμως αυτό δυνατόν?, σε κάποιο βαθμό ναι, με την διαφορά ότι η μουσική δεν είναι χρηματιστήριο να αγοράσουν τα Hedge Funds τις μετοχές που θέλουν και να δημιουργήσουν πλασματική ευεξία παρασύροντας τον κόσμο, εδώ ή αρέσει κάτι ή όχι.
 
Είναι φανερό ότι η χαζοχαρούμενη μουσική που πλασάρουν οι δισκογραφικές μέσω των τραγουδιών, δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
Ρίχνοντας μία  ματιά στο τελευταίο τσαρτ με το τωρινό σύστημα παρατηρούμε ότι στα 50 πρώτα άλμπουμ υπάρχουν μόνο οι εξής καλλιτέχνες που ταυτόχρονα έχουν κάποιο τραγούδι τους στα αντίστοιχα 50 τραγούδια: Taylor Swift, One Direction, Ariane Grande, Hozier, Ed Sheeran, Sam Smith, Sam Hunt και Maroon 5.
 
Ονόματα όπως η Meghan Trainor με μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς και ήδη με δεύτερο τραγούδι στα 50, δεν γνωρίζει επιτυχία με το άλμπουμ της.
 
Αυτό θέλουν να αλλάξουν το Billboard και οι δισκογραφικές, να δημιουργήσουν μια πλασματική στην ουσία ευεξία με τα streaming, το YouTube και τις άλλες πλατφόρμες.
 
Αυτό που έχει όμως ανάγκη η μουσική, είναι η τόνωση των ποιοτικών καλλιτεχνών και όχι της Ariana Grande που έχει εξαιρετική φωνή, είναι ταλαντούχα, αλλά όπως είπε πρόσφατα η Bette Midler γίνεται γελοία που προσπαθεί να το παίξει σέξυ για να προσαρμοσθεί στο κλίμα της εποχής.
 
Αυτό που αδυνατούν να καταλάβουν τα νεαρά παιδιά που δουλεύουν στο Billboard (πάντα βέβαια δούλευαν νέοι, αλλά είχαν άλλα ονόματα να διαχειρισθούν), είναι ότι μέχρι να έλθει μία νέα μουσική επανάσταση θα συνεχίσει ο κόσμος να ακούει και να αγοράζει αυτούς που κυκλοφορούν νέα άλμπουμ και είναι σε μεγάλη ηλικία.
 
Pink Floyd, Barbra Streisand, Neil Diamond, Barry Manilow, Garth Brooks, U2, Tony Bennett, Foo Fighters και αρκετοί ακόμα, κυκλοφόρησαν καλά άλμπουμ που δεν είναι αριστουργήματα, όμως αντικειμενικά είναι ουσιαστικά καλύτερα σαν άλμπουμ από αυτό της Tove Lo που έχει ένα ωραίο τραγουδάκι, αλλά κι αυτό στην ρημίξ εκδοχή, όχι του άλμπουμ.
 
Ωραίο είναι το Streaming και το να μπορούμε να ακούμε τζάμπα ότι κυκλοφορεί, αλλά οι εταιρείες ετοιμάζονται στον νέο χρόνο να κάνουν νέες συμφωνίες με αυξημένα ποσοστά, πάντα βέβαια θα είναι φθηνότερα από άλλες πηγές.
 
Όσο για την επιτυχία συγκροτημάτων όπως οι One Direction την έχουμε ξαναδεί, οι Monkees είχαν 3 Νο 1 άλμπουμ μέσα σε μία χρονιά όπως αυτή του 1967, τουλάχιστον αυτοί άφησαν και μερικά τραγούδια, οι One Direction ήδη έχουν 4 άλμπουμ στο ενεργητικό τους, όλα Νο 1 και ακόμα δεν πέρασαν σε μεγαλύτερες ηλικίες 
 
 
Το αποτέλεσμα θα είναι λοιπόν άλλη μία πετυχημένη εγχείριση με θύμα τον ασθενή που στη περίπτωσή μας θα είναι οι φίλοι της μουσικής.
 
Το σημερινό σύστημα ήταν από τα πιο τίμια στην ιστορία των τσαρτς με καθαρές πωλήσεις, η πτώση των πωλήσεων ήλθε από την χαμηλή ποιότητα και το streaming δεν θα την αλλάξει. 
 
Αυτήν την εβδομάδα στα άλμπουμ έχουμε από τους εκπρόσωπους αυτών που θέλει να επιβάλλει το Billboard στο 1 One Direction,  27 Ed Sheeran, 35 Maroon 5, 41 Ariane Grande και αυτούς που θέλει να ...απομακρύνει από την επικαιρότητα 4 Nickelback, 5 Garth Brooks, 6 Pink Floyd, 7 Foo Fighters, 15 Brbra Streisand, 18 το Soundtrack του Gyuardians Of The Galaxy που όμως έχει απήχηση και στους νέους, 26 U2, 30 Bette Midler, 40 Tony Bennett, 44 Neil Diamond. 
 
Κώστας Ζουγρής