billboard-charts

 

Άκουσα πριν από μερικές μέρες στην εκπομπή του ραδιοφώνου στο ΒΗΜΑ να αναφέρεται ότι το Billboard αλλάζει τις παραμέτρους που χρησιμοποιούνται για τις λίστες κάθε εβδομάδας στην κατηγορία των albums, με σκοπό να ενισχυθούν οι νεότεροι καλλιτέχνες από τον καταιγισμό albums από τους «παλαιότερους». Προφανώς αυτό θεωρήθηκε αρκετά σοβαρό θέμα εν μέσω της υπόλοιπης επικαιρότητας στις Η.Π.Α. ώστε να αρχίσει να αναλύεται και να σχολιάζεται σε εκδόσεις που δεν έχουν ως αποκλειστικό τομέα ενασχόλησης την μουσική. Για παράδειγμα, οι New York Times της Τετάρτης 19 Νοεμβρίου (δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στις 20 Νοεμβρίου) αναφέρουν ότι «ενώ το Spotify έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη μουσική βιομηχανία, ένα κομμάτι της, δηλαδή το albumchart του Billboard δεν έχει προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές.

 

Έτσι το Billboard και η Nielsen Sound Scan, το πρακτορείο που διανέμει τις στατιστικές της έκδοσης, θα αρχίσουν να προσθέτουν το streaming, δηλαδή τη ροή ας πούμε στα ελληνικά, της μουσικής, και τα downloads, δηλαδή τα «κατεβάσματα» τραγουδιών, στη φόρμουλα υπολογισμού του Billboard 200 το οποίο από το 1956 λειτουργεί ως το σημείο αναφοράς στον εβδομαδιαίο κατάλογο που δημοσιεύεται παγκοσμίως. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή από το 1991 όταν το περιοδικό ξεκίνησε τη χρησιμοποίηση των απόλυτων αριθμών που παρείχε η Sound Scan σχετικά με τις πωλήσεις των δίσκων και CDs. Αυτό από μόνο του ήταν τότε μία «επαναστατική» αλλαγή διότι ο τρόπος που συγκεντρώνονταν μέχρι τότε τα στοιχεία από τις πωλήσεις του φυσικού προϊόντος στα καταστήματα ήταν ιδιαίτερα «ομιχλώδης» και γι’ αυτό τα στοιχεία αυτά θεωρούνταν ιδιαίτερα διαβλητά.

 

Το ανανεομένο chart με τις πωλήσεις και τα «ακούσματα» από τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 μέχρι την Κυριακή 30 Νοεμβρίου (σημείωση δική μας: αυτό συμπεριλαμβάνει την εβδομάδα των Ευχαριστιών στις Η.Π.Α., το Thanksgiving στις 27 Νοεμβρίου, με άγνωστες συνέπειες, που επίσης σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου μέχρι την Πρωτοχρονιά κάθε χρόνο) θα ανέβει στις σελίδες του Billboard στο Διαδίκτυο στις 4 Δεκεμβρίου και θα δημοσιευτεί στην έκδοση του περιοδικού στις 13 Δεκεμβρίου. Ο Silvio Pietro luongo, διευθυντής των charts του περιοδικού, ανέφερε ότι κοιτώντας τα streams παράλληλα με τις πωλήσεις το νέο chart θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τρόπο που ακούγεται η μουσική στον καιρό μας. Η Sound Scan και το Billboard θα μετρούν 1.500 streams από υπηρεσίες όπως το Spotify, το Beats Music, το Rdio, το Rhapsody και το Google Play, ως αντίστοιχα της πώλησης ενός album. Για πρώτη φορά επίσης θα μετρώνται “tracke qui valent albums” δηλαδή σε απλά ελληνικά το κατέβασμα ικανού αριθμού κομματιών που ισοδυναμεί με ένα album. Το κατέβασμα 10 τραγουδιών ενός album μέχρι σήμερα ισοδυναμεί στα μάτια της μουσικής βιομηχανίας σαν να έχει κατεβαστεί ολόκληρο το album.

 

Η αλλαγή αυτή επίσης θα επιφέρει και κάποια ισορροπία στην αντιμετώπιση της λίστας των album από τα ραδιόφωνα τα οποία μέχρι στιγμής αντιμετώπιζαν με μεγάλη καχυποψία αυτά που έβλεπαν στα album στις Η.Π.Α. γνωρίζοντας καλύτερα τι ακούει ο πολύς κόσμος με βάση τις προτιμήσεις των ακροατών τους. Ασφαλώς όλο το streaming του κόσμου δεν θα μπορούσε να σταματήσει το “1989” της Taylor Swift από το Νο. 1, το εμπορικότερο album του 2014 με διαφορά. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο δεν διατίθεται από το Spotify και άλλα παρόμοια μέσα ροής της μουσικής εδώ και δύο εβδομάδες, και παρόλα αυτά «άνοιξε» στο Νο. 1 με 1.3 εκατομμύρια πωλήσεις στις Η.Π.Α. το μεγαλύτερο νούμερο σε πωλήσεις τα τελευταία 12 χρόνια. Την εβδομάδα της δημοσίευσης αυτού του άρθρου παρέμενε στην κορυφή με πωλήσεις 312.000 στις Η.Π.Α.»

 

Εδώ βρίσκεται το σχετικό link: Κάντε κλίκ εδώ

 

Από τον Δημήτρη Μαγιάννη